tv- en filmtipsDinsdag 21 augustus

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 21 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit de film Schatjes! Beeld
Beeld uit de film Schatjes!Beeld

Champions League

Veronica, 20.30 UUR

Landskampioen PSV neemt het in Wit-Rusland op tegen BATE Borisov. Wie over twee wedstrijden het sterkste is, mag naar het hoofdtoernooi van de Champions League. De terugwedstrijd is over precies een week.

Schatjes! / Mama is boos! (Ruud van Hemert, 1984 / 1986)

SBS 9, 20.30-22.35 uur / 22.35-00.40 uur

Altijd leuk, om Schatjes! en Mama is boos! achter elkaar te kunnen kijken, al is het de vraag hoeveel krankjorume gezinsoorlogstaferelen je als toeschouwer aankunt.

In het gezin van militair John (Peter Faber) is het constant strijd. Zoon (Frank Schaafsma) haat vader, dochter (Akkemay Elderenbos) haat moeder, moeder (Geert de Jong) haat dochter (heeft iets met de gemeenschappelijke tennisleraar te maken) en vader haat zoon. Dat leidt tot een reeks pesterijen, die begint met urine in de whiskyfles en een condoom om de uitlaat. Maar wanneer op een ochtend de ouderlijke wekker met een knal uiteenspat, escaleert het tot een heuse oorlog. Regisseur Ruud van Hemert (1938-2012) bediende zich in zijn debuut van vette Amerikaanse stijlmiddelen en liet de Hollandse onderkoeldheid ver achter zich. Dat pakte goed uit: Schatjes! werd een kassucces (meer dan een miljoen bezoekers) en kreeg een zeer vermakelijk vervolg.

Ook Mama is boos!, waarin het generatieconflict tussen ouders en hun kroost uit het eerste deel plaatsmaakte voor een gewelddadige ruzie tussen vader Peter Faber en moeder Geert de Jong, moet het voornamelijk hebben van zijn fysieke, lompe humor. Ma neemt namelijk wraak met een machinegeweer wanneer pa een affaire blijkt te hebben. Van Hemert kondigde ooit aan dat hij van plan was een tweede vervolgfilm te maken (Papa is razend), maar dat idee bleef in de ijskast liggen. Mama is boos! verscheen in hetzelfde jaar als Dick Maas’ Flodder: voor anarchistische Nederlandse komedies trok het publiek destijds massaal naar de bioscopen. Misschien tijd voor een heropleving van het genre, als alternatief voor de niet aflatende stortvloed aan flauwe romcoms van eigen bodem?

Last Vegas (John Turteltaub, 2013)

RTL 8, 20.30-22.40 uur

Als tieners noemden ze zich de Flatbush Four, maar op hun oude dag zijn Sam, Archie, Billy en Paddy niet meer zo close. Dat moet op stel en sprong veranderen wanneer Billy gaat trouwen met zijn veel jongere vriendin en hij zijn maatjes uitnodigt voor een spetterend vrijgezellenfeest in Las Vegas. Natuurlijk hoef je bij een onderuitgezakt werkje als Last Vegas niet te hopen op interessante inzichten over ouderdom, vergankelijkheid en liefde, maar ook een seniorenkomedie heeft toch echt meer energie en goede grappen nodig. Gelukkig zorgen Kevin Kline, Morgan Freeman, Michael Douglas en Robert De Niro (genoemd in volgorde van charme) soms voor een (glim)lach en er zit een ironisch randje aan de idiote rol van Mary Steenburgen (vanaf donderdag ook te zien in de romantische komedie Book Club) als nachtclubzangeres op leeftijd.

Floortje naar het einde van de wereld

NPO 1, 20.35 UUR

Herhaling van de aflevering die Floortje Dessing in 2014 maakte op het eiland Sint-Helena, dat midden in de Atlantische Oceaan ligt, maar destijds niet per vliegtuig te bereiken was. En dus ging de reis per postboot.

Apocalyps Stalin

CANVAS, 21.05 UUR

Documentaireserie. Het is 1942 en ten koste van honderdduizenden mensenlevens weet Jozef Stalin zijn Stalingrad uit handen van Adolf Hitler te houden. De Britten en Amerikanen zijn dolblij en sluiten de dictator in hun armen.

De Kunstdetective

NPO 2, 21.15 UUR

In de laatste aflevering uit deze reeks jaagt Arthur Brand op kunststukken die in 1974 werden geroofd tijdens de Turkse inval op Cyprus. Hij krijgt hulp van een anonieme handelaar die op de vlucht is voor Interpol.

Miss Congeniality (Donald Petrie, 2000)

Net 5, 22.20-00.35 uur

De stoere FBI-agente Gracie (Sandra Bullock) gaat undercover in de wereld van de missverkiezingen. Daartoe moet ze wel eerst haar wenkbrauwen epileren, een nieuwe garderobe aanschaffen en op hoge hakken leren lopen. Effectieve komedie. Bullock is fijn en wordt ondersteund door leuke bijrollen van onder meer Michael Caine, Candice Bergen (vanaf donderdag te zien in de romantische komedie Book Club) en William Shatner. Kreeg in 2005 een aardig vervolg, eveneens met Bullock. Grappig om te weten: sommige scènes werden opgenomen in Sandra Bullocks eigen huis in Austin, Texas.

Terug naar af

NPO 2, 22.35 UUR

Korte documentaire over de Griekse zussen Marianna en Julia, die het door economische malaise geteisterde Athene inruilen voor het platteland. Met vallen en opstaan beginnen ze een eigen olijfgaard.

Change Your Mind

NPO 2, 22.55 UUR

Filosoof Michael Sandel praat met jongeren over privacy. Is Big Data een zegen of een vloek? En wat moeten we vinden van China, dat zijn burgers een online beoordeling geeft, zoals wij sterren uitdelen aan een Uberchauffeur?

Meer over