FILM- EN TV-TIPS

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 2 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Matt Damon als ex-CIA’er Bourne in Jason Bourne (Paul Greengrass, 2016). Beeld AP
Matt Damon als ex-CIA’er Bourne in Jason Bourne (Paul Greengrass, 2016).Beeld AP

Verboden liefde

NPO 3, 20.20 uur

De nieuwe realityserie Verboden liefde van omroep PowNed portretteert koppels die één ding gemeen hebben: iemand in hun directe omgeving is het hartgrondig oneens met hun relatie. De redenen daarvoor lopen sterk uiteen. Zo is het in de eerste aflevering Matthias’ moeder die het maar niets vindt dat haar zoon op mannen valt. Terwijl Matthias al klaar is voor een huwelijk met Steven, bidt zijn moeder nog steeds dat hij op een dag met een vrouw thuiskomt. De vader van Denise kan niet accepteren dat zijn dochter verkering heeft met de 36 jaar oudere Sjef.

Out of the Furnace

RTL7. 20.30 uur

(Scott Cooper, 2013) Meesteracteur Christian Bale is Russell Bale, een gespierde oer-Amerikaan, die stoïcijns doorzwoegt in de fabriek in het staalstadje Braddock. Een man ook die de verkeerde keuzen maakt, net als zijn broer en militair Rodney (Casey Affleck). Russell springt bij als de gokverslaving van Rodney opspeelt. En zo zet de neerwaartse spiraal zich in, voerend langs de gevangenis en brute, door de onderwereld gerunde vechtwedstrijden. Out of the Furnace biedt alle ruimte aan de sterrencast, onder wie Woody Harrelson, Forest Whitaker, Zoe Saldana, Willem Dafoe en Sam Shepard. Regisseur Cooper ensceneert vaardig en houdt de kijker in zijn greep door niet te veel weg te geven.

Het geheim van de meester

NPO 2, 20.30 uur

De naam Lourens Alma Tadema is in Nederland niet erg bekend, maar internationaal genoot de Nederlands-Britse schilder veel aanzien. Zijn neoclassicistische afbeeldingen van klassieke onderwerpen, vaak uit de Bijbel of de oudheid, waren van grote invloed op een generatie Hollywoodregisseurs. In Het geheim van de meester wordt het doek Amo te, ama me onder de loep genomen. Het team probeert het realistisch geschilderde marmer na te bootsen en gaat op zoek naar een alternatief voor de door Tadema gebuikte bruine kleur, afkomstig uit mummieresten.

Jason Bourne

Veronica, 20.30 uur

(Paul Greengrass, 2016) Vijfde aflevering in de op Ludlums thrillers gebaseerde Jason Bourne-filmfranchise. Matt Damon kruipt opnieuw in de huid van ex-CIA’er Bourne, andermaal opgejaagd door zijn voormalige werkgever. Het eerste uur rijgt superieure achtervolgingsscènes aaneen, onder meer door een vanwege volksopstanden in brand staand Athene. Nooit wordt de kijker een moment van ontspanning toegestaan: publiek en opgejaagde held smelten ineen. Jason Bourne, ook met Alicia Vikander en Tommy Lee Jones, bereikt nog wel het hoge niveau van de reeks, maar houdt dat niet tot het eind aan toe vast.

Je zal het maar hebben

NPO 3, 21.10 uur

In Je zal het maar hebben bezoekt Jurre Geluk vandaag twee jonge mannen van 20 jaar met een ernstige aandoening. Toch laten ze zich daardoor niet tegenhouden om een actief leven te leiden. Lucas lijdt aan het syndroom van Usher, een erfelijke ziekte die leidt tot doofheid en blindheid. Toch gaat hij er nog regelmatig op uit met zijn surfboard. Dave werd geboren met het Tar-syndroom, waardoor hij een deel van zijn benen mist en zijn armen vastzitten aan zijn romp. Hij laat zien hoe hij desondanks een zwarte band in karate heeft weten te halen.

2Doc: The Life of Fathers

NPO 2, 22.40 uur

Volgens de Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun krijgen alleenstaande vaders dagelijks te maken met vooroordelen en stigma’s. In The Life of Fathers volgt regisseur Rien Bexkens hem op een persoonlijke zoektocht naar het vaderschap. De korte documentaire neemt de kijker mee van de noordkust van Tunesië, waar Magrouns wortels liggen, en naar de straten van Rotterdam. De fotograaf, die zelf zonder vader opgroeide, interviewt vrienden met verschillende culturele achtergronden over het vaderschap om een nieuw beeld te schetsen van de jonge, biculturele vader.

Body of Lies

Veronica, 22.50 uur

(Ridley Scott, 2008) Carice van Houten zou in Body of Lies de echtgenote van CIA-agent Leonardo DiCaprio spelen, maar na de opnamen vond regisseur Scott het subplot toch niet goed werken. Hij beloofde beterschap in de blu-ray-uitgave, maar ook daarin was Van Houten niet te zien. Jammer, want Body of Lies is geen onaardige thriller, die een aantal voorzichtige vraagtekens plaatst bij Amerika’s oorlog tegen terrorisme. Een CIA-baas (Russell Crowe) laat vanuit Washington zijn rechterhand in het Midden-Oosten (DiCaprio) een terreurcel ontmantelen.

Leonardo DiCaprio in Body of Lies (Ridley Scott, 2008).  Beeld
Leonardo DiCaprio in Body of Lies (Ridley Scott, 2008).
Meer over