TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor dinsdag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Casey Affleck in Gone Baby Gone. Beeld
Casey Affleck in Gone Baby Gone.

Typisch Helmond

NPO 2, 19.25 uur

In de realitysoap Typisch gunnen de bewoners van Helmond-West ons weer een kijkje in hun leven. In 1973 was Turgay een kind van het eerste Turkse gezin dat zich in de wijk vestigde. Dat is goed bevallen, want zijn hele familie woont nog steeds in de buurt. Voor Karolina en haar jongste zoon, die met een ernstige afwijking werd geboren, is het een spannende dag in het ziekenhuis. Verder laat Peter van wijkhuis Westwijzer zien hoe hij elke dag voor vijftig mensen kookt, en leidt tatoeagewinkeluitbater Peer ons rond in zijn spectaculair ingerichte woning.

The Bourne Identity

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Doug Liman, 2002) Robert Ludlum-held Jason Bourne weet niet meer wie hij is wanneer hij in de eerste Bourne-film zwaargewond uit de Middellandse Zee wordt gevist. Maar als enge sluipmoordenaars het op hem hebben voorzien, blijkt hij, ook tot zijn eigen verbazing, over ingenieuze vechttechnieken en overlevingsstrategieën te beschikken. Vanaf dat moment wordt de zoektocht naar zijn identiteit een spectaculair kat-en-muisspel met de overheid. Met uitstekend spel van Matt Damon, die na zijn rol als Bourne vaker mannen zonder eigenschappen zou spelen.

Matt Damon in The Bourne Identity. Beeld
Matt Damon in The Bourne Identity.

Gone Baby Gone

SBS 9, 20.30 uur

(Thriller, Ben Affleck, 2007) Tijdens het maken van zijn regiedebuut Gone Baby Gone werden volop vraagtekens gezet bij Afflecks kwaliteiten als cineast. Toch lukte het Affleck geld te vinden voor deze Dennis Lehane-verfilming. De film speelt in de wat dubieuzere regionen van de Noord-Amerikaanse stad Boston. Patrick Kenzie (geweldig gespeeld door Afflecks broer Casey) is er geboren en probeert met zijn vriendin een carrière van de grond te krijgen als privédectective. Dat treft, want in de buurt is net een peuter spoorloos verdwenen. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en uit de bocht vliegt. Uw geduld zal worden beloond.

21 Jump Street

RTL 7, 20.30 uur

(Komedie, Phil Lord en Christopher Miller, 2012) Na de ernst en moraliteit van de serie is de filmversie van 21 Jump Street een zelfbewuste actiekomedie: een mengeling van slimme culturele verwijzingen, slapstick, visuele humor, een overdosis aan geslachtsdeelgrappen en idiote actiescènes, met Jonah Hill en Channing Tatum als politieduo. Hun samenspel is verrassend leuk, evenals de souplesse waarmee de film de ene keer de draak steekt met het highschoolgenre, om er de volgende scène zonder een spoortje ironie juist in op te gaan. Vanavond gevolgd door het ook behoorlijk amusante 22 Jump Street (2014).

Jonah Hill (links) en Channing Tatum in 21 Jump Street. Beeld
Jonah Hill (links) en Channing Tatum in 21 Jump Street.

Silenced: The Hidden Story of Disability

BBC 2, 22.00 uur

Toen presentator Cerrie Burnell aan de slag ging voor het kinderkanaal van de BBC, merkte ze dat sommige mensen haar handicap – ze mist een deel van haar rechterarm – te eng vonden voor jonge kijkers. In de documentaire Silenced onderzoekt ze waar onze hedendaagse denkbeelden over mensen met een handicap vandaan komen. Ze ontdekt dat het in de 19de eeuw gebruikelijk werd om mensen met een handicap af te zonderen en hen te ontmoedigen kinderen te krijgen. Ze stuit op hartverscheurende verhalen, maar ook op moedige voorvechters voor gelijke rechten.

2Doc: Farewell Paradise, Memories of a Broken Family

NPO 2, 22.35 uur

Door de plotselinge scheiding van hun ouders moesten Sonja Wyss en haar drie zussen in de jaren zestig de vrije Bahama’s verlaten. Ze belandden in een koud en bekrompen Zwitserland, waar ze door geldgebrek in pleeggezinnen werden grootgebracht. Als jongste van het gezin vraagt Wyss zich af hoe haar ouders destijds tot dit radicale besluit zijn gekomen. In haar documentaire Farewell Paradise laat ze haar ouders en zussen vertellen over vroeger. Zo blijkt dat iedereen zijn eigen visie heeft op de familiegeschiedenis, die langzaam wordt ontrafeld.

President Biden

Canvas, 23.00 uur

Morgen wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46ste president van de Verenigde Staten. In een documentair portret vertelt regisseur Michael Kirk hoe Biden als mens en politicus is gevormd door een aantal moeilijke momenten en tragedies in zijn leven. Zo ging Biden als kind zwaar gebukt onder zijn gestotter en zag hij in 1988 zijn eerste gooi naar het presidentschap mislukken door een plagiaatschandaal. De grootste tragedie uit zijn leven vond echter plaats in 1972, toen Bidens eerste vrouw Nelia en hun jonge dochter door een auto-ongeluk om het leven kwamen.

Meer over