De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Ryan Gosling in Only God Forgives. Beeld
Ryan Gosling in Only God Forgives.Beeld

NOC*NSF Sportgala
NPO 1, 20.30 uur

Op het Sportgala zijn genomineerd voor Sportvrouw van het jaar: zeiler Marit Bouwmeester, wielrenner Anna van der Breggen en atleet Dafne Schippers. Voor sportman: wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer en coureur Max Verstappen.

Brandpunt
NPO 2, 21.10 uur

Jessica Villerius ging tijdens de sneeuwval op pad met het incidententeam van ProRail. Het team staat de hele dag paraat. Henk van der Aa portretteert dierenactivist Peter Janssen, ook bekend als de 'vegan streaker'.

Jessica Villerius Beeld
Jessica VilleriusBeeld

U2 at the BBC
BBC 1, 22.00 uur

Muziekspecial waarin de band U2 in de Londense Abbey Road Studios oud en nieuw werk ten gehore brengt. Klassiekers als With or Without You, Beautiful Day en One worden afgewisseld met liedjes van het nieuwe album Songs of Experience.

Lauren en het geld
NPO 3, 22.15 uur

In haar serie over rijk en arm gaat Lauren Verster op bezoek in Jaywick, het armste dorp van Groot-Brittannië. Hier wordt het dagelijks leven beheerst door een gebrek aan geld. Hoe houden de dorpsbewoners zich staande?

The Graham Norton Show
NPO 3, 23.05 uur

Twee grote Engelse popsterren op de bank bij Graham Norton: sir Elton John en zijn jongere collega Robbie Williams. Ook schrijver en komiek Stephen Fry en actrice Carey Mulligan zijn present. Zangeres Pink treedt op.

Graham Norton Beeld getty
Graham NortonBeeld getty

Beckenbauer - Der Fall des Kaisers
ARD, 23.30 uur

Reportage over Franz Beckenbauer: als speler (1974) en als trainer (1990) maakte hij Duitsland wereldkampioen voetbal. Maar in 2015 werd hij in verband gebracht met omkoping om de organisatie van het WK van 2006 binnen te halen.

Only God Forgives (Nicolas Winding Refn, 2013)
Viceland, 22.00-23.45 uur

De gemengde ontvangst van deze negende film van Nicolas Winding Refn is begrijpelijk. Met zijn radicale Only God Forgives neemt de van oorsprong Deense filmer afstand van de toegankelijke, genreoverschrijdende stijl van zijn doorbraakfilm Drive. Winding Refn castte weliswaar opnieuw Ryan Gosling als zwijgzaam hoofdpersonage, maar in deze film ontpopt de acteur zich gaandeweg tot zwakke nietsnut in plaats van klassieke held. Bovendien wordt een verhaal verteld waarin stijl tot in het extreme overheerst en de kijker de brokjes plot zelf tot een vloeiend geheel mag smeden.

In de door bloedrood en helblauw verlichte neonhel van Bangkok houden twee Amerikaanse broers, de bedeesde Julian (Gosling) en de psychopathisch-gewelddadige Billy, zich bezig met kickbokstoernooien als dekmantel voor internationale drugshandel, aangestuurd door hun vuilbekkende, opgedirkte moeder Crystal, een onvergetelijke rol van Kristin Scott Thomas. Wanneer Billy in een van zijn driftbuien een 16-jarig hoertje vermoordt en uit wraak vervolgens zelf om zeep wordt geholpen, constateert moeder droogjes dat zoonlief de moord vast niet zomaar beging. Instant-klassiek voelt zo'n scène.

Only God Forgives is een verkenningstocht langs de grenzen tussen film en theatrale performancekunst, met lang uitgesponnen scènes waarin de aanloop naar een handeling belangrijker is dan de handeling zelf. De zwaardvechtende ex-politieman Chang, die zich als veredelde wraakengel opwerpt als Julians tegenstander zonder onmiddellijk het ultieme kwaad te vertegenwoordigen, past perfect in Winding Refns dik aangezette stijl. Het is een frustrerende zit voor de een en een hallucinante, spannende, mysterieuze en opwindende misdaadtrip voor de ander.

You're Not You (George C. Wolfe, 2014)
RTL 4, 20.30-22.30 uur

Het leven van concertpianist Kate (Hilary Swank) wordt overhoopgehaald door de zenuw- en spierziekte ALS. Bij veel alledaagse handelingen kan Kate niet zonder hulp van anderen. Ze gaat haar vrienden ontwijken en vervreemdt van echtgenoot Evan (Josh Duhamel). Geheel volgens het Hollywoodschema dient Kates 'redding' zich aan in de persoon van de groffe thuisverzorger Bec (Emmy Rossum); na enkele scènes vol wrijving en ongemak vinden de vrouwen elkaar, in een relatie die voor beiden steeds troostrijker wordt. Als toeschouwer zou je immuun moeten zijn voor dit alles, maar het werkt door het sterke samenspel van Swank (Boys Don't Cry, Million Dollar Baby) en Rossum. Swanks fysieke tour de force blijft in balans met Rossums ingehouden acteerwerk, en hun van oogopslag tot aanraking tintelende chemie tilt de verzorger-patiëntverhouding naar een ander plan. Op zijn best is You're Not You een effectief vriendschapsdrama of zelfs een liefdesgeschiedenis, zonder dat Kates ziekte tot achtergrond verbleekt. Dat biedt genoeg compensatie voor de momenten waarop de sjablonen van de ziektefilm te zichtbaar worden.

Last Man Standing (Walter Hill, 1996)
SBS 9, 22.10-00.10 uur

Vrije remake van de Akira Kurosawaklassieker Yojimbo (1961), waarin een door Bruce Willis gespeelde opportunistische huurling zich tijdens de Amerikaanse drooglegging in een Texaanse dranksmokkelbendeoorlog mengt zonder echt partij te kiezen. Sterker nog: de man heeft een uitgekiend plan om beide partijen tegen elkaar uit te spelen. Precies zoals Clint Eastwood dat jaren eerder deed in zijn eveneens op Kurosawa gebaseerde doorbraakfilm A Fistful of Dollars (1964). Last Man Standing is geen slechte film, maar legt het wel duidelijk af tegen zijn voorgangers.

Meer over