Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 17 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Anne Bancroft en Dustin Hoffman in The Graduate van Mike Nichols. Beeld
Anne Bancroft en Dustin Hoffman in The Graduate van Mike Nichols.

Hostage

RTL 7, 20.30 uur

(Thriller, Florent-Emilio Siri, 2005) Bruce Willis is weer de geknakte politieman: een jaar geleden nog befaamd gijzelingsonderhandelaar in Los Angeles, na een traumatische ervaring inmiddels politiebaas in een stadje ten noorden van de metropool. Het duurt enige tijd voor hij ook daar met een gijzeling te maken heeft. Naarmate de film vordert, blijkt Hostage een degelijke B-film met een zichtbaar A-budget. Anno 2005 stond dat gelijk aan uitstekend vertier: niet zo slecht als zijn optredens van de laatste jaren, niet zo goed als zijn Die Hard-tijd.

Bruce Willis in Hostage van Florent-Emilio Siri. Beeld
Bruce Willis in Hostage van Florent-Emilio Siri.

Man of Steel

Veronica, 22.45 uur

(Superheldenfilm, Zack Snyder, 2013) Zelfs de camera kan het spektakel in Man of Steel niet altijd volgen. Af en toe zoomt het beeld plotseling snel in op een deel van de actie, alsof je naar een natuurdocumentaire over Superman (Henry Cavill) kijkt waarbij de makers hun onderwerp geregeld uit het oog verliezen. Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Actiespecialist Snyder doet met zijn Superman-verfilming één ding heel goed. Het gevoel van kracht en snelheid dat bij zo’n door de geluidsbarrière vliegende superheld komt kijken, is tastbaar.

Henry Cavill in Man of Steel van Zack Snyder. Beeld
Henry Cavill in Man of Steel van Zack Snyder.

The Graduate

BBC 2, 00.15 uur

(Drama, Mike Nichols, 1967) Anne Bancroft speelde zo’n 45 filmrollen en won in 1963 een Oscar, maar blijft vooral herinnerd om haar rol in The Graduate. Als Mrs. Robinson hoeft ze slechts een klein stukje van één been te onthullen en de jeugdige Benjamin (een toen nog onbekende 30-jarige Dustin Hoffman) gaat voor de bijl. Ze is jaren ouder dan hij, en de moeder van een aantrekkelijke dochter, maar wat gaan zijn hormonen tekeer. De rol, goed voor Bancrofts derde Oscarnominatie, zou haar haar hele leven achtervolgen: als zinnebeeld van de seksuele revolutie en uiteraard vanwege het bijbehorende liedje van Simon & Garfunkel.

Meer over