Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 17 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Vanaf links: Michelle Rodriguez, Viola Davis en Elizabeth Debicki in Widows. Beeld
Vanaf links: Michelle Rodriguez, Viola Davis en Elizabeth Debicki in Widows.

Chinese dromen

NPO 2, 19.50 uur

In China geldt het gezin nog steeds als belangrijke bouwsteen van de samenleving, maar terwijl het aantal nieuwe huwelijken de afgelopen jaren terugliep, steeg het aantal echtscheidingen. Begin dit jaar verplichtte de overheid daarom een afkoelperiode voor scheidende koppels van dertig dagen. Mede daardoor daalde het aantal echtscheidingen met 70 procent. In Chinese dromen verdiept Ruben Terlou zich in de Chinese manier van scheiden. Hij woont een echtscheidingszaak bij en ziet hoe een rondreizende rechter op het platteland uitspraak doet.

Widows

Veronica, 20.30 uur

(Steve McQueen, 2018) Haar criminele echtgenoot is net begraven als Veronica (Viola Davis) bezoek krijgt van een plaatselijke politicus. Haar geliefde plus zijn crew zijn tijdens een misgelopen overval met hun busje in vlammen opgegaan, en zo ook de twee miljoen dollar die ze van deze politicus stolen. Dat geld wil hij terug. Veronica en de andere weduwen besluiten een overval uit te voeren waarvan haar echtgenoot de plannen al had liggen. Widows gaat over verwachtingen en vooroordelen. Huidskleur, achtergrond, sekse: kenmerken die bepalen hoe de personages elkaar bekijken en hoe de kijker hen ziet. Regisseur McQueen (12 Years a Slave) speelt daar meesterlijk mee, en laat de actiescènes sprankelen.

The English Patient

SBS 9, 20.30 uur

(Anthony Minghella, 1996) De Engelse patiënt is een Hongaar. Graaf Laszlo de Almasy (Ralph Fiennes) ligt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog verminkt door brandwonden in een Italiaans ziekenhuis, waar hij aan een verpleegster (Juliette Binoche) over zijn leven vertelt. Flashbacks tonen hoe hij in het Caïro van de jaren dertig verliefd wordt op een getrouwde vrouw (Kristin Scott Thomas). Een onmogelijke liefde die tot het einde toe fotogeniek blijft. De koloniale decors en uitgestrekte woestijnen maakten van de met negen Oscars bekroonde film een ouderwets epos.

Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in The English Patient Beeld
Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in The English Patient

We zijn er bijna!

NPO 1, 20.35 uur

De groep van 36 kampeerders in We zijn er bijna! is nog steeds in het noorden van het land: een mooie kans om een kijkje te nemen op de Waddeneilanden. De groep maakt een excursie naar Vlieland en natuurgebied De Vliehors, een uitgestrekte zandvlakte die wel de Sahara van het noorden wordt genoemd. De volgende bestemming van het gezelschap ligt een heel eind verderop aan de kust: Katwijk aan Zee. Bij een bezoek aan de vuurtoren en het strand komen er bij Gerrie heel wat herinneringen boven aan het Katwijk van vroeger, waar ze haar jeugd doorbracht.

Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn

NPO 2, 22.10 uur

Zes weken lang bracht Hans Dorrestijn door op een Waddeneiland. Zijn experiment werd geïnspireerd door Jan Wolkers en Godfried Bomans, die vijftig jaar geleden het radioprogramma Alleen op een eiland maakten vanaf Rottumerplaat. Dorrestijn moest het veel langer volhouden, maar de 80-jarige cabaretier en schrijver was gelukkig niet moederziel alleen. Als de stilte hem te veel werd, was er altijd wel iemand bereid om even langs te wippen. In de laatste aflevering van Alleen op een eiland met Hans Dorrestijn is dat zijn oude vriend Paul Haenen.

2Doc: Rotjochies

NPO 2, 22.50 uur

Ze zijn boos, gewetenloos, gevoelloos en doortrapt, maar ook rotjochies verdienen een tweede kans. Regisseur Maasja Ooms volgde enkele ontspoorde Nederlandse pubers die op het Franse platteland moeten bewijzen dat ze op het rechte pad kunnen blijven. Hun ouders zijn wanhopig, contact met politie hielp niet en deze confronterende maatregel met een no-nonsense jeugdhulpverlener is hun laatste kans. In Rotjochies maken we kennis met Mitchel, die in de knoop ligt met zijn vader, de uit huis geplaatste Jahlano, en met Mike, aan wiens verstandelijke vermogens wordt getwijfeld.

Total Recall

RTL 7, 23.30 uur

(Paul Verhoeven, 1990) Een van de beste films van Verhoeven (en zijn ster Arnold Schwarzenegger). Schwarzenegger speelt een man die anno 2084 zijn (geïmplanteerde?) dromen najaagt, tot op Mars. Het ingenieuze scenario, gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick, staat als een huis. Zoals veel sciencefictionschrijvers was Dick (wiens werk ook aan de basis stond van sf-klassieker Blade Runner) gefascineerd door de filosofische implicaties van zaken als ruimte- en tijdreizen en kunstmatige intelligentie. Verhoeven maakte van zijn verhaal een wilde, gewelddadige, subversieve, slimme, actierijke sciencefictionfilm.

Sharon Stone en Arnold Schwarzenegger in Total Recall. Beeld
Sharon Stone en Arnold Schwarzenegger in Total Recall.
Meer over