Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 15 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Tom Hiddleston en Brie Larson in Kong: Skull Island van Jordan Vogt-Roberts. Beeld
Tom Hiddleston en Brie Larson in Kong: Skull Island van Jordan Vogt-Roberts.

Dalgliesh

NPO 2, 20.25 uur

Misdaadauteur P.D. James schreef veertien boeken over rechercheur Adam Dalgliesh, die sinds de jaren tachtig allemaal al eens voor tv werden verfilmd. De nieuwe Britse serie Dalgliesh steekt ze in een wat modernere versie met Bertie Carvel in de rol van de gereserveerde weduwnaar, dichter en speurder van Scotland Yard. In zijn eerste avontuur, dat in 1975 speelt, onderzoekt agent Dalgliesh de dood van Heather Pearce, een leerling van Nightingale House, een school voor verpleegkundigen. Ze blijkt te zijn vergiftigd. Kort daarna valt er een tweede slachtoffer.

Kong: Skull Island

Veronica, 20.30 uur

(Jordan Vogt-Roberts, 2017) Avonturier Bill Randa (John Goodman) ritselt anno 1973 een collectief bij elkaar om onderzoek te doen op een onontdekt eiland waar geregeld vliegtuigjes van de radar verdwijnen. Rechtstreeks uit de grote grabbelton met B-filmclichés: de hardliner-kolonel met pilotenzonnebril (Samuel L. Jackson), de knappe en secuur werkende grondsoldaat (Tom Hiddleston), de knappe en geëngageerde anti-oorlogsfotograaf (Brie Larson) en een verzameling excuuswetenschappers annex monstervoer. Eenmaal op het eiland, waar ’s werelds beroemdste reuzenaap King Kong onmiddellijk helikopters uit de lucht mept alsof het vliegen zijn, gaat de film plankgas verder in B-filmmodus. Wat volgt is spektakel met hoog komt-dat-ziengehalte: meer van hetzelfde, maar onbetwist vaardig gemaakt.

Nederland kiest

NPO 1, 20.32 uur

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 stemde 22 procent van de kiezers voor een lokale partij. Dit jaar wordt dat aandeel waarschijnlijk meer dan 30 procent. De vlucht naar lokaal is een gevolg van het gebrek aan vertrouwen in de landelijke politieke partijen, en die hebben dus duidelijk wat uit te leggen. Aan de vooravond van de stembusgang verwelkomt Rob Trip de leiders van de vier coalitiepartijen en de vier grootste oppositiepartijen voor een debat in Nederland kiest. Ook is er plek voor vier lijsttrekkers van lokale partijen.

3Doc: Sociaal tribunaal

NPO 3, 21.01 uur

Via sociale media kunnen gebruikers iemand tot de orde roepen of ‘cancelen’. Dat kan zijn nut hebben, maar vaak schiet het door en verandert de zogenoemde cancelcultuur sociale media in platforms voor haat en zelfs doodsbedreigingen. In haar documentaire Sociaal tribunaal gaat Doortje Smithuijsen in gesprek met gecancelden, onder wie journalist Sander Schimmelpenninck en influencer Laura van Ree, die vertellen hoe ze deze vorm van digitale rechtspraak hebben ervaren. Ook wil Smithuijsen weten wat cancelaars beweegt en wat het cancelen hun oplevert.

War for the Planet of the Apes

Veronica, 22.45 uur

(Matt Reeves, 2017) ‘Monkey killer.’ Het opschrift op de helm van een van de soldaten die in de openingsscène van War for the Planet of the Apes de dichtbegroeide jungle veroveren, verduidelijkt welk type film dit wil zijn. Niet zomaar een visueel spectaculaire pulp-blockbuster over de definitieve strijd tussen mens en hoogontwikkelde aap, in elk geval. Regisseur Reeves staat met het slotstuk van de moderne Planet of the Apes-filmcyclus een volbloed anti-oorlogsfilm voor ogen, waarin de morele gevolgen van geweld minstens zo belangrijk lijken als het geweld zelf.

Amiah Miller in War for the Planet of the Apes van Matt Reeves. Beeld
Amiah Miller in War for the Planet of the Apes van Matt Reeves.

3Doc: Momentum

NPO 3, 23.10 uur

Vrouwen, en vooral jonge vrouwen, zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de politiek. In hun documentaire Momentum volgen Melisa Can en Floris Rijssenbeek drie gedreven jonge vrouwen die tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 streden voor betere representatie in Den Haag. Carline van Breugel staat op de lijst van D66 en voelt dat jongeren onvoldoende worden vertegenwoordigd en uitgenodigd door de politiek. Het Haagse PvdA-raadslid Mikal Tseggai zet zich in voor kansengelijkheid en Michantely de Jong wil via Bij1 meer kleur in de Kamer krijgen.

Colette

BBC 2, 00.15 uur

(Wash Westmoreland, 2018) Ze waren allebei hun tijd vooruit, de Franse schrijvers Sidonie-Gabrielle Colette en Henry ‘Willy’ Gauthier-Villars. Zij doorbrak taboes met haar voorkeur voor mannenkleding en haar biseksuele affaires, hij had een neus voor moderne marketingtechnieken. Ze trouwden in 1893 en Colette, zoals ze bekend zou worden, werd door Willy tot schrijven aangezet. Colette is, meer nog dan een biopic, een portret van een huwelijk. Tussen Willy (Dominic West) en Colette (Keira Knightley) is het vuurwerk. West schetst knap een veelkleurig personage, Knightley doet niet voor hem onder.

Keira Knightley in Colette van Wash Westmoreland. Beeld
Keira Knightley in Colette van Wash Westmoreland.
Meer over