TipsFilm en televisie

De Volkskrant-tv-selectie voor dinsdag 15 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

null Beeld

King of Kings

BBC 2, 14.45 uur

(Drama, Nicholas Ray, 1961) Het levensverhaal van Christus, in een wijdlopig MGM-spektakel vol mooie plaatjes en onbedoeld geestige scènes. Denk aan het moment waarop de machtswellustige Herodes Antipas met vuur in zijn ogen zijn vader letterlijk van de troon wegtrapt. Wie écht wil weten wat geloof en spiritualiteit in het leven van Jezus betekenden kan vermoedelijk beter wachten op Terrence Malicks aankomende Jezusfilm The Last Planet. Maar met zijn onderwerp, epische speelduur en weelderige aankleding is King of Kings prima kost voor de aanloop naar kerst.

Jeffrey Hunter in King of Kings van Nicholas Ray Beeld
Jeffrey Hunter in King of Kings van Nicholas Ray

Great Inventions

National Geographic, 20.00 uur

Weinig uitvindingen hebben zo’n grote invloed en gevolgen gehad als de televisie. De tv bracht de hele aarde – en zelfs de maan – rechtstreeks in onze huiskamer en veranderde ons perspectief op de wereld. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de radio en telefoon was de tv niet de uitvinding van één persoon, maar een combinatie van verschillende belangrijke doorbraken. Great Inventions vertelt wat de Amerikaanse televisiepionier Philo Farnsworth, uitvinder Charles Jenkins en de Schotse ingenieur John Logie Baird hebben bijgedragen aan de eerste werkende tv-toestellen.

Zaak van je leven

NPO 2, 22.40 uur

De in Duitsland geboren Rudolf Käsebier had een indrukwekkende lijst van misdrijven op zijn naam toen een Nederlandse rechtbank hem in 1986 veroordeelde tot tbs met dwangverpleging. ‘Een lachertje’, aldus de verkrachter, die zijn behandelaars precies vertelde wat ze wilden horen. Nog tijdens zijn proefverlof vermoordde Käsebier een zwerver en maakte hij zich schuldig aan steekpartijen en tientallen dierenmishandelingen. Rechercheurs die de ‘beul van Twente’ levenslang achter de tralies wisten te krijgen vertellen hun verhaal in Zaak van je leven.

Merry Christmas, China

Arte, 22.40 uur

Ten zuiden van Shanghai ligt in China een stad waarvandaan zo’n tweederde van alle kerstspullen ter wereld vandaan komen. In Yiwu staan zo'n zeshonderd fabrieken waar Chinezen uit het hele land het hele jaar door werken aan versieringen voor een feest dat ze zelf eigenlijk niet vieren - al wordt Kerst in het moderne China steeds populairder. De Servische filmmaker Mladen Kovacevic volgde de arbeiders en hun chefs binnen en buiten de fabriek. Hoewel deze arbeiders voor Chinese begrippen niets eens slecht verdienen, zijn hun arbeidsomstandigheden verre van aangenaam. Een film om te kijken voordat u de Action binnenstapt voor nog wat lampjes en ballen.

The Danish Girl

SBS 9, 23.05 uur

(Drama, Tom Hooper, 2015) Kostuumdrama gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2000 van de Amerikaanse schrijver David Ebershoff, een grotendeels gefictionaliseerd relaas van een transvrouw die als een van ‘s werelds eersten een geslachtsoperatie onderging. Regisseur Tom Hooper (The King’s Speech) duikt op fraaie wijze in de binnenwereld van de androgyne Deense landschapsschilder Einar Wegener (Eddie Redmayne), die zijn identiteit verkent terwijl hij zich laat schilderen door zijn vrouw Gerda (Alicia Vikander). Wat begint als een spel, in Kopenhagen anno 1926, wordt een zoektocht naar een nieuwe vorm van zijn. Beide hoofdrolspelers schitteren, terwijl de film gaandeweg transformeert van existentieel portret tot geboetseerd melodrama.

The Kingdom

Veronica, 23.20 uur

(Actie, Peter Berg, 2007) Spectaculaire actiefilm over een FBI-eenheid (met onder anderen Jamie Foxx) die in Saoedi-Arabië een bomaanslag op een Amerikaanse legerbasis onderzoekt. Tussen al het uitbundig verbeelde geweld door worden ook vragen gesteld over het nut van de strijd tegen het terrorisme. De film van regisseur Peter Berg balanceert wat dat betreft net als Ridley Scotts Black Hawk Down tussen patriottisme en een poging om de realiteit van een Amerikaanse militaire invasie weer te geven. Het hangt ervan af welke bril je opzet.

Jamie Foxx in The Kingdom van Peter Berg Beeld
Jamie Foxx in The Kingdom van Peter Berg

2Doc: The Mole – Undercover in North Korea

NPO 2, 23.25 uur

In een tweedelige documentaire vertelt de Deense regisseur Mads Brügger (The Red Chapel, The John Dalli Mystery) wederom een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal. The Mole – Undercover in North Korea volgt voormalig kok Ulrich Larsen, die via de Korean Friendship Association infiltreert in invloedrijke kringen binnen de dictatuur Noord-Korea. Samen met drugspusher ‘Mr. James’ uit Kopenhagen begint Larsen een geheime operatie in Afrika, waar Noord-Korea plannen heeft voor drugs- en wapenproductie; een grove schending van de langlopende VN-sancties.

Meer over