FILM- EN TV-TIPSDinsdag 13 oktober

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 13 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Ansel Elgort in Baby Driver (Edgar Wright, 2017). Beeld
Ansel Elgort in Baby Driver (Edgar Wright, 2017).

Das schweigende Klassenzimmer

ZDF, 20.15 uur

(Lars Kraumer, 2018) Berlijn 1956, vijf jaar voor de bouw van de Berlijnse Muur. Wanneer leerlingen Kurt en Theo ontdekken dat ze propagandistisch nepnieuws voorgeschoteld krijgen, komen zij en hun klasgenoten in opstand. De jongeren beginnen hun revolutie met twee minuten onaangekondigde stilte in de klas, ter ondersteuning van Hongaarse vrijheidsstrijders. De miniopstand groeit uit tot een zaak van nationaal belang. Deze verfilming van het boek van Dietrich Garstka, een van de leerlingen, handelt de geschiedenis netjes af, maar schuwt het grote gebaar niet.

Tom Gramenz in Das schweigende Klassenzimmer (Lars Kraumer, 2018). Beeld ZDF/Julia Terjung
Tom Gramenz in Das schweigende Klassenzimmer (Lars Kraumer, 2018).Beeld ZDF/Julia Terjung

Volle zalen

NPO 2, 20.25 uur

Singer-songwriter Danny Vera scoorde een grote hit met ‘Roller Coaster’. In 2020 hoopte hij voort te bouwen op dit succes, en zijn agenda stond vol met boekingen op grote festivals, zoals Pinkpop. Toen gooide het coronavirus roet in het eten. In een nieuwe aflevering van cultuurmagazine Volle zalen gaat presentator Cornald Maas in Zeeland op bezoek bij Vera. De zanger gebruikte de lockdown voor het schrijven van nieuwe liedjes en bereidt zich met zijn vrouw voor op de komst van hun eerste kind. Ook verdiept hij zich in zijn grote fascinatie: de ruimte.

Baby Driver

Veronica, 20.30 uur

(Edgar Wright, 2017) De muziek gaat vóór de overval, niet andersom. Want zonder muziek kan de vluchtautochauffeur uit Baby Driver eenvoudigweg niet functioneren. Ook al bezit de film weinig meer diepgang dan dit ene briljante uitgangspunt, Edgar Wright (Shaun of the Dead) regisseert met vaart en schwung. De actiescènes werden nauwelijks digitaal opgepompt en zijn toch heerlijk over de top, tot aan kogelinslagen op de maat van de beat. Het leukst en meest fris zijn misschien de openingsscène en die tijdens de begintitels, als Baby (Ansel Elgort) voor zijn collega-criminelen koffie gaat halen en de hele wereld meedeint op het muziekje in zijn oren.

How the Universe Works

Discovery, 21.30 uur

Terwijl Elon Musk nog steeds denkt dat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX in 2024 een bemande Marsreis kan maken, hanteert de Nasa een voorzichtiger planning. De ruimtevaartorganisatie mikt voorlopig op 2035, maar ook dat wordt niet door iedereen realistisch gevonden. How the Universe Works belicht vanavond de Nasa-plannen voor een bemande missie naar de rode planeet. Om deze volgende stap in de verkenning van de ruimte te kunnen maken, moet er technologie worden ontwikkeld die de astronauten tijdens hun reis en op Mars beschermt tegen allerhande gevaren.

Nachtdieren

NPO 3, 21.55 uur

Dit najaar gaat Ryanne van Dorst voor de derde keer op nachtsafari in enkele Nederlandse steden. Ze ontmoet mensen die niet kunnen of niet willen slapen, en gaat met hen in gesprek. In de eerste aflevering rijdt Van Dorst van Haarlem naar het strand van Bloemendaal. Ze ziet een oefenende reddingsbrigade, belandt op een camping in de duinen en ontmoet kunstenaar Cees, die bij het uitlaten van de hond rouwt om twee dierbaren. Verder bezoekt Van Dorst een B&B voor seks en liefde die een bijzondere gast verwelkomt, waarna ze de nacht afsluit met muzikant Ivo.

2Doc kort: Zouden ze het weten

NPO 2, 22.35 uur

De Antwerpse kleuterjuf Magalie werd in 2013 door een groep ouders beschuldigd van seksueel misbruik van hun kinderen. Er ontstond een oproer, de school moest tijdelijk dicht en Magalie zag zich gedwongen om onder te duiken en ontslag te nemen. Bewijs voor misbruik ontbrak volledig, waarna de juf van alle blaam werd gezuiverd. Het stigma bleef echter. De documentaire Zouden ze het weten van Kim Faber toont de impact van valse beschuldigingen en volgt Magalie, die zes jaar na de nachtmerrie probeert haar oude beroep weer op te pakken.

Need for Speed

Veronica, 22.45 uur

(Scott Waugh, 2014) De autoloze scènes zijn schaars, in Need for Speed. Logisch dus dat de personages (stoere jongens, sexy meisjes) naar een drive-inbioscoop rijden wanneer ze film willen kijken. En dat ze vervolgens een van de beroemdste filmachtervolgingen ooit zien, die in Bullitt (1968), met Steve McQueen aan het stuur. Need for Speed, naar de gelijknamige racegameserie, verwijst volop naar filmklassiekers uit een tijd waarin blikschade nog niet uit een computer kwam. Hoofdrolspeler Aaron Paul (Breaking Bad) houdt je bij de les met zijn charisma.

Aaron Paul in Need for Speed (Scott Waugh, 2014). Beeld
Aaron Paul in Need for Speed (Scott Waugh, 2014).
Meer over