FILM- EN TV-TIPSDinsdag 12 januari

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 12 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Vanaf links: Garrett Hedlund, Mark Wahlberg, Tyrese Gibson en André Benjamin in Four Brothers van John Singleton. Beeld
Vanaf links: Garrett Hedlund, Mark Wahlberg, Tyrese Gibson en André Benjamin in Four Brothers van John Singleton.

Noord-Zuid-Oost-West

NPO 2, 18.20 uur

In 2021 is er op NPO 2 meer aandacht voor de regio. Na het Journaal van 18.00 uur is er een NOS Regiobulletin met items van de regionale omroepen die landelijke aandacht verdienen. Aansluitend presenteert Omroep Max het programma Noord-Zuid-Oost-West met de beste reportages, documentaires en achtergrondverhalen van de regionale omroepen. In de stoel van Tom geeft het woord aan (voormalige) dak- en thuislozen. Vandaag vertelt de Russische Dimitri hoe hij op straat belandde. Verboden toegang biedt een blik op plekken waar normaal geen mens mag komen.

Vier handen op één buik

NPO 3, 20.25 uur

Cicillia is pas 19, maar dat betekent niet dat ze zich door haar zwangerschap heeft laten overvallen. Integendeel: samen met verloofde Samuel heeft ze de tijd voor en na de bevalling tot in detail gepland. In Vier handen op één buik wordt uit de nu al uitgestippelde slaapritmes en poepschema’s duidelijk dat Cecillia graag overal controle over heeft. De rest van het gezin moet daarin mee, want het aanstaande ouderpaar heeft besloten dat ze na de bevalling veganistisch gaan eten. Trijntje Oosterhuis helpt Cecillia de weg te vinden in het veganisme.

Four Brothers

RTL 7, 20.30 uur

(John Singleton, 2005) Losse en goed geacteerde remake van Henry Hathaways klassieke western The Sons of Katie Elder (1965). In Four Brothers wordt een lieve oude dame vermoord in Detroit. Haar vier pleegzonen, twee zwarte en twee witte mannen, openen meteen de jacht op de daders. De twee jaar geleden overleden regisseur John Singleton (Boyz n the Hood) doet zijn plicht, zonder veel extra glans te geven aan een naargeestig, door testosteron gedreven scenario vol ongemotiveerd geweld. Lichtpunt is André Benjamin (beter bekend als André 3000, zanger van Outkast), die naast spelers als Mark Wahlberg wel degelijk ook uitstekend blijkt te kunnen spelen.

Lethal Weapon 3

Veronica, 20.30 uur

(Richard Donner, 1992) Met de plot van de allereerste Lethal Weapon werd een blauwdruk gelegd voor ontelbare andere politie-buddyfilms, maar aan de chemie tussen Danny Glover en Mel Gibson konden weinige tippen. Dat geldt ook voor het tweede vervolg, ook al zie je dezelfde twee agenten (Glover en Gibson) verzeild raken in dezelfde verwikkelingen als in de eerste twee delen. In 1998 zou er nog een vierde Lethal Weapon volgen (morgen op tv). En onlangs bevestigde Gibson nog maar eens dat het langverwachte vijfde deel nog steeds op komst is.

Danny Glover en Mel Gibson in Lethal Weapon 3 van Richard Donner. Beeld
Danny Glover en Mel Gibson in Lethal Weapon 3 van Richard Donner.

2Doc: Marten en Oopjen: Portret van een huwelijk

NPO 2 extra, 21.40 uur

Niet alleen de theaters en concertzalen zijn gesloten, maar ook de musea. Op de tijdelijke cultuurzender NPO 2 extra komen daarom dagelijks kunstdocumentaires voorbij. De documentaire Marten en Oopjen van Oeke Hoogendijk geeft een indruk van het schaakspel dat zich achter de schermen afspeelde toen de door Rembrandt geschilderde portretten van Marten Soolmans en zijn vrouw Oopjen in 2015 op de markt kwamen. Bij het Rijksmuseum was er grote belangstelling voor de doeken, en al snel bemoeiden ook de Nederlandse en Franse overheid zich met de kunstdeal.

Kingdom of Silence

NPO 2, 22.35 uur

In oktober van 2019 werd Jamal Khashoggi vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. De Saoedi-Arabische journalist voelde zich in zijn jeugd aangetrokken tot het radicaal islamitische gedachtengoed, maar nam daar later afstand van. Tegelijkertijd groeide zijn kritiek op het Saoedische koningshuis. Khashoggi ontvluchtte zijn land, maar bleef kritische columns schrijven totdat hem het zwijgen werd opgelegd. Rick Rowleys documentaire Kingdom of Silence schetst het gecompliceerde leven van Khashoggi door middel van interviews met vrienden en zijn echtgenote.

Sweet November

Net 5, 23.00 uur

(Pat O’Connor, 2001) Zoete snotterfilm waarin Charlize Theron en Keanu Reeves opnieuw samen speelden, na hun broeierige en geslaagde duet in de thriller The Devil’s Advocate. Theron speelt een stervende jonge vrouw die zich voorneemt voor haar dood nog wat mannen een wijze levensles te geven; zo gauw ze er een heeft versierd en verslonden, laat ze hem vallen voor een volgende. Maar als een van hen gladjakker en reclameman Reeves is, loopt het allemaal anders dan zij zich had voorgesteld.

Keanu Reeves en Charlize Theron in Sweet November van Pat O'Connor. Beeld
Keanu Reeves en Charlize Theron in Sweet November van Pat O'Connor.
Meer over