Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 12 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Anthony Hopkins in Red Dragon. Beeld Brunopress
Anthony Hopkins in Red Dragon.Beeld Brunopress

Eus’ boekenclub

NPO 2, 19.50 uur

Tijdens de Boekenweek ontvangt Özcan Akyol dagelijks een andere schrijver in Eus’ boekenclub. Vandaag verwelkomt hij de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck, die met de leesclub van vijf bekende Nederlanders in gesprek gaat over haar nieuwste boek. In ‘Jij mag alles zijn’ toont ze de wereld door de ogen van de negenjarige Lexi, die haar gedachten deelt over haar leven en de volwassenen die daarin een grote rol spelen. Ook spreekt Akyol vanavond over literatuur met burgemeester Mieke Baltus van Lelystad en is er een gedicht van Marieke Lucas Rijneveld.

Dwars door de Lage Landen

NPO 2, 20.26 uur

Een van de titels van prinses Beatrix is barones van Diest. Weinig Nederlanders kennen dit pittoreske stadje, dat te vinden is aan de oever van de Demer in Vlaams-Brabant. Diest profileert zich als Oranjestad en heeft een heuse grafkelder, waar prins Filips Willem van Oranje-Nassau is begraven. Arnout Hauben maakt er een tussenstop in Dwars door de Lage Landen. Daarna gaat de reis verder naar Belgisch Limburg. Arnout en zijn vrienden zien er een bijzondere kapel, een hotel met een spannende geschiedenis en de laatste zakken echte Limburgse steenkool.

Jurassic World: Fallen Kingdom

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Juan Antonio Bayona, 2018) Het zijn wezenlijke vragen die de mens zich stelt in alweer het vijfde deel in de dino-filmreeks. Moeten we voorkomen dat de opgekweekte oerdieren nógmaals uitsterven, nu vanwege een aanstaande vulkaanuitbarsting? En zo ja, hoe dan? Terwijl activisten in Jurassic World: Fallen Kingdom zich inzetten voor het behoud van de dino’s op het vermaledijde eiland, scharrelen er al ongure types op het eiland. Het verhaal(tje) en de personages zijn flets, maar het blijft een sensatie om die gevarieerde kudde dinosauriërs in volle vaart voor een spuwende vulkaan uit te zien stormen.

Chris Pratt 	in Jurassic World: Fallen Kingdom. Beeld Brunopress
Chris Pratt in Jurassic World: Fallen Kingdom.Beeld Brunopress

Atomic Blonde

SBS 9, 20.30 uur

(Actie, David Leitch, 2017) Gewelddadige verfilming van de graphic novel The Coldest City van Antony Johnston en Sam Hart. Charlize Theron, die tijdens de opnamen van Atomic Blonde haar ribben kneusde en twee tanden brak, raast als de witblonde MI6-spion Lorraine Broughton door het Berlijn van 1989, vlak voor de val van de Muur. Dankzij de aardige vormgeving en decors (veel graffiti, neonlicht, een aftands bioscoopje dat Tarkovski’s Stalker vertoont) en twee uitmuntende, ogenschijnlijk in één ononderbroken take gedraaide actiescènes stijgt Atomic Blonde uit boven de middelmaat.

Charlize Theron in Atomic Blonde. Beeld
Charlize Theron in Atomic Blonde.

Freeze the Fear with Wim Hof

BBC 1, 22.00 uur

De Nederlandse beroemdheid Wim Hof, ook wel bekend als The Iceman, speelt een centrale rol in een nieuwe realityserie van de BBC. In Freeze the Fear zeggen acht Britse beroemdheden hun comfortabele leven vaarwel om zich in de Italiaanse bergen op een reeks uitdagingen te storten. Ze worden begeleid door Hof, die diverse kouderecords op zijn naam heeft en ervan overtuigd is dat de kou een positieve impact heeft op de gesteldheid. In de eerste aflevering moeten de deelnemers een duik nemen in een bevroren meer en abseilen langs een ijzige berghelling.

2Doc: Wij praten niet

NPO 2, 22.26 uur

De seksuele uitbuiting van jongeren wordt steeds minder zichtbaar. Niet omdat het probleem verdwijnt, maar omdat de netwerken van uitbuiting en mensenhandel zich verplaatsen naar het internet. In haar documentaire Wij praten niet toont Marjolein Busstra de therapiesessies van vier minderjarige slachtoffers. Onherkenbaar in beeld gebracht vertellen ze over hun schokkende ervaringen, trauma’s, verstoorde zelfbeeld en verlies van vertrouwen in anderen. Een van de meisjes werd op haar 12de al misbruikt, maar er was niemand die haar verhaal geloofde.

Red Dragon

SBS 9, 22.45 uur

(Horror, Brett Ratner, 2002) De eerste keer dat seriemoordenaar Hannibal Lecter in een film opdook, zag hij eruit als de Britse acteur Brian Cox en maakte hij geen onuitwisbare indruk (Manhunter, 1986). In The Silence of the Lambs (1991) transformeerde Anthony Hopkins Lecter tot de iconische gentleman-kannibaal, die om zijn kennis van seriemoordenaars door de FBI om hulp wordt gevraagd. Red Dragon is een geslaagde remake van Manhunter. Dat het verhaal zich afspeelt vóór The Silence of the Lambs, terwijl Hopkins inmiddels tien jaar ouder is, mag de pret niet drukken. Naast Hopkins treden sterke acteurs aan als Edward Norton , Philip Seymour Hoffman, Harvey Keitel en Emily Watson.

Meer over