Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 10 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Sharon Stone in The Quick and the Dead van Sam Raimi. Beeld
Sharon Stone in The Quick and the Dead van Sam Raimi.

Nanny McPhee and the Big Bang

RTL 8, 20.25 uur

(Komedie, Susanna White, 2010) Na de originele Nanny PcPhee uit 2005 speelde Emma Thompson opnieuw de oerlelijke nanny, met pukkels, scheve tanden, een bobbelige neus én een stevige dosis magische krachten. De actrice schreef zelf het scenario voor de film, gebaseerd op kinderboeken van Christianna Brand. Thompsons toon is wat oubollig, maar haar timing is goed en haar humor aanstekelijk. Niet voor niets speelt Nanny McPhee in een onbepaald verleden: ondanks een vleugje magie à la Harry Potter is het ouderwets degelijk kindervermaak.

Emma Thompson in Nanny McPhee and the Big Bang van Susanna White. Beeld
Emma Thompson in Nanny McPhee and the Big Bang van Susanna White.

Prison

Canvas, 20.25 uur

Het tweede seizoen van de Britse documentaireserie Prison werd opgenomen in de vrouwengevangenis Foston Hall. Zo’n driehonderd vrouwen zitten binnen de gevangenismuren hun straf uit, voor vergrijpen die variëren van onbetaalde boetes tot moord. De eerste aflevering laat zien hoe nieuwe gedetineerden binnenkomen in de chaotische ‘First Nights Unit’, waar ze hun eerste nacht doorbrengen en kennismaken met de regels. Bewakers vertellen dat drugs een groot probleem zijn in Foston Hall en dat het overgrote deel door nieuwkomers wordt binnengesmokkeld.

Dances with Wolves

SBS 9, 20.30 uur

(Western, Kevin Costner, 1990) De buitenkant van deze met Oscars overladen western is onomstreden: met prachtige vergezichten, begeleid door stevige symfonische muziek en met visuele effecten tovert Costner een enorme kudde bizons tevoorschijn. Maar de manier waarop hij de Sioux afschilderde, leverde wel discussies op: de brave natuurmensen die in de film vriendschap sluiten met een luitenant (Costner zelf) volgen nauw het cliché van de nobele wilde. Nog meer kritiek kreeg Costner in 1995, toen hij plannen had op het grondgebied van de Sioux een hotel en casino neer te zetten.

Mary McDonnell, Kevin Costner en Graham Greene in Dances with Wolves. Beeld
Mary McDonnell, Kevin Costner en Graham Greene in Dances with Wolves.

We zijn er bijna!

NPO 1, 20.35 uur

Nederland kan weer voorzichtig op vakantie, en dat betekent dat Martine van Os deze zomer op reis mag voor een nieuw seizoen van We zijn er bijna!. Voor de tiende keer reist ze mee met een groep kampeerders en dit keer blijft het gezelschap binnen de landsgrenzen. Het tiende seizoen van het populaire reisprogramma begint in Groningen, waar de caravans en campers worden geparkeerd op een camping dicht bij de stad. Reisleiders Jan en Lotty nemen de presentator en de reizigers mee op een stadsexcursie. Ook wordt er gewandeld in natuurpark Lauwersmeer.

My Brilliant Friend

Canvas, 22.05 uur

Wie er achter het pseudoniem van Elena Ferrante schuilt, blijft een raadsel. Van het bekendste werk van de Italiaanse auteur, de vier Napolitaanse romans, gingen zo’n tien miljoen exemplaren over de toonbank. Het eerste deel van de reeks werd verfilmd als de Amerikaans-Italiaanse tv-productie My Brilliant Friend, die Canvas vanaf vanavond herhaalt. In het Napels van de jaren vijftig ontstaat een hechte vriendschap tussen Elena en Lila, die onder zeer verschillende omstandigheden opgroeien in een grauwe wijk die bibbert voor de lokale misdaadbaas.

The Quick and the Dead

RTL 7, 22.30 uur

(Western, Sam Raimi, 1995) Traditioneel is een vuurgevecht het slot van een western, een hoogtepunt waarnaar een film lang wordt toegewerkt. Regisseur Sam Raimi doet het anders. The Quick and the Dead bestaat bijna louter uit zulke vuurgevechten, die door Raimi steeds op een andere manier worden gevisualiseerd. Het leidt ertoe dat de duels, die onderdeel zijn van een toernooi dat is georganiseerd door de boosaardige sheriff John Herod (Gene Hackman), de film dragen. Er is weliswaar een verhaaltje waarin een eenzame revolverheld (Sharon Stone, die ook coproducent was) gruwelijke gebeurtenissen uit een ver verleden moet wreken, maar het visuele spektakel is veel leuker.

2Doc: De waarheid over mijn vader

NPO 2, 22.50 uur

In haar documentaire De waarheid over mijn vader onderzoekt de Nederlands-Amerikaans-Liberiaanse journalist Clarice Gargard wie haar vader nu echt was. Lange tijd zag ze hem als held, maar waarom werkte hij dan voor corrupte en criminele regeringsleiders als president Charles Taylor, die er een leger van kindsoldaten op nahield? Ze spreekt met collega’s van haar vader, Liberiaanse overheidsambtenaren en politici uit Taylors partij. Naarmate haar onderzoek vordert vraagt Gargard zich af wat haar vader motiveerde en of ze de waarheid wel wil weten.

Meer over