Service

De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van dinsdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Melissa McCarthy in Spy. Beeld TMDB
Melissa McCarthy in Spy.Beeld TMDB

Het geheim van de meester: De Nachtwacht

NPO 2, 20.29 uur

De reconstructie van De Nachtwacht die het team van Het geheim van de meester voor ogen heeft gaat veel verder dan het maken van een simpele kopie. Niet alleen het plaatje moet kloppen, maar ook de technieken die Rembrandt toepaste en de materialen die hij in zijn tijd gebruikte. Schilder Lisa Wiersma noemt het project een droom en een nachtmerrie ineen, want de pigmenten en bindmiddelen voor het gigantische doek moet het team zelf maken. Ook de inkorting van het schilderij, waar bij het inlijsten een flinke reep af werd gesneden, wordt nagebootst.

Spy

Veronica, 20.30 uur

(Paul Feig, 2015) In Spy fungeert CIA-analist Susan Cooper (Melissa McCarthy) van achter haar bureau als de ogen en oren van spion Bradley Fine (Jude Law). McCarthy’s ongelukkige, diepcynische en afgunstige personage is een lichtpuntje in een film die een tamelijk flauwe Bondparodie lijkt. Wanneer Fine sterft, grijpt Cooper haar kans: ze gaat eindelijk zelf undercover, vastbesloten de moordenares van Fine te vangen. Dat doet ze in opgelegde vermommingen (gescheiden moeder, maf kattenvrouwtje) die haar sneue zelfbeeld onderstrepen. In dat gegoochel tillen McCarthy en regisseur Feig de film boven het moeras van generieke spionnenkomedies uit.

Far and Away

SBS 9, 20.30 uur

(Romantisch drama, Ron Howard, 1992). Tom Cruise en Nicole Kidman – toen nog getrouwd – spelen een Iers immigrantenechtpaar dat het probeert te redden in het ruige Amerikaanse westen, eind 19de eeuw. Far and Away speelt zich af in Oklahoma, maar werd om budgettaire redenen opgenomen in Montana. Speciale vermelding verdient de verfilming van de zogenaamde Oklahoma Land Rush, de wedloop uit 1889 waarbij nieuwe kolonisten massaal aanspraak maakten op land dat oorspronkelijk aan de Native Americans toebehoorde. Een scène die met liefst negen camera’s werd opgenomen, en met honderden ruiters, figuranten, dieren en koetsen.

Nicole Kidman en Tom Cruise in Far And Away.   Beeld Getty
Nicole Kidman en Tom Cruise in Far And Away.Beeld Getty

Uit het rood

NPO 3, 21.17 uur

Een fors deel van de jongeren boven de 18 heeft al een schuld opgebouwd. In een groeiend aantal gevallen geeft dat problemen, bijvoorbeeld omdat hierdoor hun opleiding in het gedrang komt. In de nieuwe serie Uit het rood koppelt presentator Edson da Graça vijf jongeren met schulden aan succesvolle jonge ondernemers, die hen als coach bijstaan om hun probleem aan te pakken. Ook krijgen ze advies van professionele schuldhulpverleners. In de eerste aflevering deelt Mert hoe hij dakloos werd en vertelt Kimberley over haar betalingsachterstanden.

Een porseleinen huwelijk

NPO 2, 22.21 uur

Wanneer in 1999 bekend wordt dat kroonprins Willem-Alexander een nieuwe vriendin heeft, zwelt al snel de kritiek aan. De vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, blijkt geen schoon verleden te hebben, wat een probleem kan worden als de politiek moet instemmen met een huwelijk. Een porseleinen huwelijk vertelt vanavond hoe premier Wim Kok in het geheim een onderzoek laat uitvoeren naar de politieke functies van de voormalige minister. Ondertussen buigen advocaten zich over de vraag of Zorreguieta kan worden vervolgd zodra hij voet zet op Nederlandse bodem.

2Doc Kort: De kinderen van Møkum en ik

NPO 2, 23.20 uur

Voor de nieuwe generatie Amsterdammers is het vrijwel onmogelijk geworden om in hun stad nog een betaalbare woning te vinden. In haar documentaire De kinderen van Møkum en ik volgt filmmaker Dikla Zeidler een groep krakers die aandacht vraagt voor dit probleem. Het succes van hun gemeenschap trekt veel nieuwe gezichten aan, waardoor het bouwvallige kraakpand overvol raakt. Als de kraakgroep vervolgens uit elkaar dreigt te vallen, is Zeidler teleurgesteld. Ze besluit vanachter de camera vandaan te komen en de leden te confronteren met haar gevoelens.

King Charles III

SBS 9, 23.20 uur

(Drama, Rupert Goold, 2017) Deze in de toekomst gesitueerde, voor TV gemaakte bewerking van Mike Bartletts gelijknamige toneelstuk begint met de begrafenis van Koningin Elizabeth II: nu is Charles (Tim Pigott-Smith) de koning van Groot Brittannië. Zijn zoon Prince Harry (Richard Goulding) heeft een relatie met burger Jessica Edwards (Tamara Lawrance) en twijfelt of hij wel lid van de koninklijke familie wil blijven. Wat te denken wanneer de geest van Prinses Diana (Katie Brayben) aan hen verschijnt en beide mannen belooft dat ze ‘de grootste aller koningen’ zullen worden?

Tim Pigott-Smith in King Charles III Beeld
Tim Pigott-Smith in King Charles III
Meer over