De Volkskrant tv-selectie voor dinsdag 1 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Michel Houellebecq en Iggy Pop in To Stay Alive: A Method. Beeld
Michel Houellebecq en Iggy Pop in To Stay Alive: A Method.Beeld

undefined

Gay Babyboom
NPO 3, 20.30 uur

Filmmaker Pim Mookhoek volgt in deze korte documentaire homostellen met een kinderwens en kinderen met twee vaders of twee moeders. Len en Jermaine delen alles met de camera tijdens hun zoektocht naar een geschikte donorvader.

Spy in the Wild
NPO 1, 20.35 uur

Met hulp van in levensechte dierenrobots verstopte camera's, komt deze natuurserie dicht bij otters, struisvolgels, luiaards en orang-oetans. Van die laatste is te zien hoe ze problemen proberen op te lossen met eigen gereedschap.

Witnesses of Doom
CANVAS, 21.05 uur

Hoe waren de laatste dagen van Adolf Hitler? In deze documentaire horen we de interviews die auteur Michael Musmanno in 1948 afnam bij onder anderen secretaresse Traudl Junge, chauffeur Erich Kempka en een zus van Eva Braun.

Lady Di & Dionne
NPO 2, 21.10 uur

Journaalpresentator Dionne Stax, als klein meisje al gefascineerd door prinses Diana, gaat in deze reeks op zoek naar het geheim van de vrouw die over de hele wereld harten wist te beroeren. Stax spreekt met historici, fans en fotografen.

Is It Safe To Be Gay in The UK?
BBC 2, 22.00 uur

De BBC praat met slachtoffers en hun families over het stijgende aantal haatmisdrijven tegen homoseksuelen in het Verenigd Koninkrijk. Jongens als Dain en James bijvoorbeeld, wier relatie na een brute aanval nooit meer hetzelfde werd.

Penoza
NPO 3, 23.35 uur

In aanloop naar de première van seizoen 5 (27 augustus), herhaalt de NPO de komende weken alle afleveringen. In aflevering 1 ontmoeten we Carmen van Walraven (Monic Hendrickx), die dan nog van plan is de misdaadwereld te verlaten.

To Stay Alive: A Method (Erik Lieshout, 2016)
NPO 2, 22.45-23.42 uur.

'Wees niet bang voor het geluk; het bestaat niet.' Het is een van de adviezen die Michel Houellebecq (61) zichzelf en zijn lotgenoten gaf in Leven, lijden, schrijven / methode uit 1991: een essayistisch zelfhulpboek bedoeld voor 'hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien'. Het zijn opvattingen die de Franse auteur consequent heeft uitgewerkt in zijn oeuvre. Nu lichten ze op in de documentaire die Erik Lieshout (55) baseerde op Houellebecqs essay. De voorlezer is niemand minder dan Iggy Pop. De inmiddels 70-jarige punker en Houellebecqfan dient de positief-zwartgallige zinnen van de Fransman ontspannen op, met zijn kenmerkende opa-vertelt-vanuit-het-grafstem. Van Lieshout filmde hem terwijl hij achter het stuur van zijn Rolls-Royce zit, maar ook in de achtertuin (badjas aan, blote benen over elkaar, krekels op de achtergrond). Intussen worden Houellebecqs woorden gestaafd aan de hand van enkele creatief lijdende, bewonderenswaardige Parijzenaren, onder wie Vincent (53), een teruggetrokken beeldhouwer die in zijn kelder knutselt aan een mysterieus, allesomvattend object. Dat Houellebecq zelf Vincent speelt, met de ontroerende bedeesdheid die we eerder zagen in The Kidnapping of Michel Houellebecq (2014), is een van de strategieën waardoor de film nooit zwaarmoedig of belerend wordt. De scène waarin Houellebecq en Pop elkaar eindelijk ontmoeten, is een juweeltje.

Tekst gaat verder onder video.

undefined

Tron: Legacy (Joseph Kosinski, 2010)
Veronica, 20.30-23.05 uur

In de baanbrekende cultfilm Tron (1982), de eerste Hollywoodproductie met computergegenereerde beelden, werd computerprogrammeur Kevin Flynn (Jeff Bridges) door zijn eigen digitale creatie opgezogen. In dit redelijke vervolg gaat zoon Sam, ook al zo'n whizzkid, naar hem op zoek. Jeff Bridges draaft hier maar liefst drievoudig op. Hij is met rimpels en stoppelbaardje nog het meest 'zichzelf' als de afgezonderd levende Kevin. Daarnaast valt hij, in een flashback, in een twintig jaar jongere versie te zien, waarbij met behulp van motion capture een nieuw, gladgetrokken hoofd (nogal wiebelig) op zijn lijf is gezet. Later duikt dat hoofd opnieuw op, als het 'menselijke' gelaat van het besturingssysteem Clu. Tron: Legacy blijft vooral hoogwaardig vormgegeven amusement.

Tekst gaat verder onder video.

From Russia with Love (Terence Young, 1963)
RTL 7, 20.30-23.00 uur

RTL blijft onversaagd in het Bondfilmarchief duiken. In From Russia with Love, nog altijd een van de beste Bonds, krijgt Sean Connery als de meesterspion te maken met een veelzijdige tegenstander: KGB-agent nr. 5. Behalve spion is nr. 5 ook schaakgrootheid, gespitst op Bonds mogelijke tegenzetten. De schaakzetten in de film volgen een beroemde, in 1960 gespeelde partij tussen Boris Spassky en David Bronstein.

To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar (Beeban Kidron, 1995)
Net 5, 20.30-22.45 uur

Noxeema (Wesley Snipes) en Vida (Patrick Swayze), winnaars van een travestiewedstrijd, nemen verliezer Chi-Chi (John Leguizamo) op sleeptouw naar Los Angeles. Dat levert een aanstekelijke komedie op (inclusief zelfspot-cameo van fotomodel Naomi Campbell), al is de film minder origineel dan het gelijksoortige The Adventurers of Priscilla, Queen of the Desert.

Meer over