De Volkskrant tv-selectie voor 9 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Dieuwertje Blok presenteert weer het Sinterklaasjournaal. Hoe zouden de Pieten dit jaar eruitzien? Beeld
Dieuwertje Blok presenteert weer het Sinterklaasjournaal. Hoe zouden de Pieten dit jaar eruitzien?Beeld

Het Sinterklaasjournaal
NPO 3, 18.00 uur

Welke avontuur staat de Pieten te wachten in Het Sinterklaasjournaal? En hoe zien de hulpjes er eigenlijk uit? We weten nog niks, behalve dat presentatrice Dieuwertje Blok, verslaggever Jeroen Kramer en de goedheiligman van de partij zijn.

Bureau Vooroordeel
NPO 2, 19.20 uur

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen ontvangen Erik Dijkstra en Frank Evenblij vlogger Ismail Ilgun. Vorige maand werd Ilgun opgepakt voor opruiing, waarop cultuurlabel Top Notch hem een baan aanbood als documentairemaker.

Frank Evenblij en Erik Dijkstra van Bureau Vooroordeel. Beeld VARA
Frank Evenblij en Erik Dijkstra van Bureau Vooroordeel.Beeld VARA

Nederland - België
SBS 6, 20.00 uur

Voordat Oranje zondag zijn WK-kwalificatie wedstrijd speelt tegen Luxemburg, wordt er eerst nog geoefend tegen de Belgen. Coach Danny Blind moet het doen zonder Strootman en Promes, maar misschien speelt Robben wel.

Razzia in Rotterdam
NPO 2, 20.25 uur

Ooggetuigen blikken terug op de razzia in Rotterdam, die deze week precies 72 jaar geleden plaatsvond. Onder hen de broers Piet (1923) en Henk (1925) Moret, die die dag werden afgevoerd. Samen bezoeken ze opnieuw De Kuip en de tramremise.

Willem Buurman in Razzia in Rotterdam. Beeld MAX
Willem Buurman in Razzia in Rotterdam.Beeld MAX

Hoe word ik 100?
NPO 1, 21.20 uur

Sporten en gezond eten, daar word je pas oud van. Zes kandidaten met verschillende ziekten (diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, stress) gaan de uitdaging aan en proberen met een nieuwe levensstijl hun levensverwachting te verlengen.

Black is the new black
BBC 2, 23.00 uur

Eerste aflevering van vier, waarin Britse prominenten uit de wereld van cultuur, wetenschap, politiek, show, religie en sport vertellen over hun ervaringen als kinderen van migranten. Onder hen model Naomi Campbell en auteur Gary Younge.

Barbara (Christian Petzold, 2012)
Arte, 20.15-21.55 uur

Om grote verhalen te vertellen, volstaan soms kleine gebaren. Christian Petzold (1960), door menig landgenoot de grootste levende Duitse filmmaker genoemd, laat het keer op keer zien in zijn werk. Hij maakte een handvol tv-films en zeven speelfilms, vaak tegen de achtergrond van de jonge Duitse geschiedenis. Begin vorig jaar nog draaide zijn recentste film in de bioscopen: Phoenix, over een verminkt concentratiekampslachtoffer dat in het naoorlogse Berlijn op zoek gaat naar haar echtgenoot. De hoofdrol was opnieuw voor Nina Hoss, Petzolds muze die ook in voorganger Barbara de hoofdrol speelt. In Barbara toont Petzold eens te meer hoezeer hij een meester in de beperking is. De film oogt oppervlakkig: een arts uit Berlijn is in het Oost-Duitsland van 1980 overgeplaatst naar een klein ziekenhuis aan de Oostzee. Daar wordt ze opgewacht door de geneesheer-directeur van het ziekenhuis en de stasi die haar in de gaten moet houden. Haar misdaad: ze heeft een uitreisvisum aangevraagd. Terloops wordt duidelijk waarom het zo stil is op straat en waarom Barbara de angst niet uit haar ogen krijgt. Dat de horror van het Oost-Duitse systeem in het alledaagse schuilt, laat Petzold zien in klein gehouden scènes en oogstrelend mooi gekadreerde opnamen. Klappen vallen er niet, heldendom is afwezig. Barbara is gevaarlijk gewoon.

A Distant Trumpet (Raoul Walsh, 1964)
BBC 2, 13.10-15.05 uur

Zwanenzang van regisseur Raoul Walsh (1887-1980), de man met het ooglapje, wiens imposante carrière meer dan vijftig jaar omspant, waarin hij zo'n honderd speelfilms maakte. A Distant Trumpet is niet zijn beste en bekendste en mist grote acteursnamen. Toch is dit een nog alleszins genietbare western over een luitenant (Troy Donahue) die zeer begaan is met het lot van de indianen. Het tempo is traag, maar de dorre landschappen zijn adembenemend en in alles herken je de hand van de meester.

The Crow (Alex Proyas, 1994)
RTL 7, 23.05-01.05 uur

Een van die films die in de vergetelheid zou zijn geraakt, als eromheen niet iets bijzonders zou hangen. In dit geval is dat de wetenschap dat hoofdrolspeler Brandon Lee (zoon van legende Bruce) tijdens de opnamen om het leven kwam toen op de set een pistool afging dat naast losse flodders één echte kogel bevatte. Met digitale technieken wisten de makers de film later toch nog tot een einde te brengen.

The Painted Veil (John Curran, 2006)
BBC 1, 00.45-02.50 uur

Dat een romantisch drama ook akelig kil kan zijn, bewijst deze film over het echtpaar Kitty (Naomi Watts) en Walter (Edward Norton) Fane. We zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw. Walter meldt zich kort na de huwelijksnacht weleens in de slaapkamer van zijn echtgenote, maar vraagt dan of het licht uit mag. Niet verwonderlijk dus dat ze valt voor de charmes van een diplomaat. Nadat Walter de twee heeft betrapt, toont hij zich van zijn sadistische kant: hij vertrekt naar een afgelegen Chinees dorp waar een cholera-epidemie heerst en dwingt Kitty mee te gaan. The Painted Veil doet erg zijn best het leven, zoals W. Somerset Maugham dat in zijn roman beschreef, in zo mooi mogelijke plaatjes weer te geven. De combinatie van de wanhopige Naomi Watts en de stoïcijnse en vileine Edward Norton is opvallend geslaagd.

Meer over