De Volkskrant tv-selectie voor 8 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

redactie
Jan Versteegh en Geraldine Kemper. Beeld anp
Jan Versteegh en Geraldine Kemper.Beeld anp

Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel
NPO 2, 20.25 uur

Kunsthistorici onderzoeken met röntgenfotografie en infraroodtechnieken de geheimen van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. De museale wereld wacht in spanning af: is hun Bosch wel een echte?

Radar
NPO 1, 20.30 uur

Als je van een geboekt vliegticket af wil, kan dat alleen tegen hoge kosten. Waarom is dat? Daarnaast is er deze uitzending aandacht voor de hormoonverstorende stof Bisfenol A, die te vinden is in blik en plastic en mogelijk ook in eten.

Antoinette Hertsenberg presenteert Radar. Beeld anp
Antoinette Hertsenberg presenteert Radar.Beeld anp

Jan vs. Geraldine
NPO 3, 20.30 uur

Jan Versteegh en Geraldine Kemper moeten optreden tijdens een internationaal dansfestival. In de townships van Kaapstad gaan ze op zoek naar de beste leraar die hun de bewegingen en de geschiedenis van de plaatselijke dans Pantsula kan leren.

Koppen XL
EEN, 21.20 uur

Op een januarimorgen in 2008 staat Jonny op een brug in Londen klaar om zelfmoord te plegen. Ene Mike haalt hem over niet te springen, maar verdwijnt kort daarna weer in de menigte. Via #findmike gaat Jonny op zoek naar zijn redder.

Lauren!
NPO 3, 22.00 uur

Lauren Verster mengt zich in het nachtleven van Magaluf, dé feeststad van het Spaanse eiland Mallorca. Met name Britse jongeren gaan hier in zomers helemaal los. Verster meldt zich als promotiemeisje voor een van de clubs.

Lauren Verster. Beeld anp
Lauren Verster.Beeld anp

Greece with Simon Reeve
BBC 2, 00.15 uur

Journalist en avonturier Simon Reeve reist door Griekenland, te beginnen op vakantie-eiland Aegina. In Lesbos ziet hij de impact van de vluchtelingencrisis en op Kreta ontmoet hij een priester die hoofd is van de plaatselijke schietclub.

Buster Keaton-filmcyclus
Arte, 23.55-02.55 uur

Smaken verschillen natuurlijk, maar eigenlijk was slapstick-icoon Buster Keaton (1895-1966) veel grappiger dan Charlie Chaplin. Zijn humor is niet zo sentimenteel, niet zo dik aangezet, terwijl hij met zijn immer uitgestreken gezicht en onhandige gedoe steeds iets vrolijks weet te maken van een inherent absurde wereld.

Keaton overleed om en nabij precies vijftig jaar geleden en Arte eert dat feit vanavond met een mooie compilatie van korte Keaton-klassiekers. In het openingsfilmpje The Electric House (1922) speelt Keaton een jonge botanica-student die per ongeluk door een professor voor elektricien wordt aangezien en de opdracht krijgt om diens villa te voorzien van de modernste elektrische snufjes. Dat zal de man weten. Keaton bouwt onder meer een op snelheid afstelbare roltrap, een automatisch ballen verwisselende biljarttafel, een boeken aanreikende boekenkast, een mobiele badkuip en een van de keuken naar de eetkamer lopende rails om maaltijden uit te serveren.

Aanvankelijk lijken die nieuwe gadgets even idioot als plezierig, maar vanaf een bepaald moment keert de situatie zich tegen de bewoners en verandert de villa in een carrousel van doldrieste incidenten. Allicht doet Keaton alle stunts - rennend op een overkokende roltrap, meerdere sprongen uit het raam - allemaal zelf. Ook nog op het programma staan Keaton-parels als de westernklucht The Paleface (1922) en het fantastische One Week (1922), waarin onze held en zijn kersverse bruid worstelen met hun als bouwpakket aangeleverde huis.

The King's Speech (Tom Hooper, 2010)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

De Britse koning George VI gold als een onwaarschijnlijke troonpretendent. Immers: levend in de schaduw van zijn oudere broer Edward, die ook wat begaafder leek in het sociale verkeer. Het is 1925. George, dan nog prins Albert, dient een tot de nok toe gevuld Wembley-stadion toe te spreken, maar ziet zijn eerste publieke optreden sterven in gehakkel en pijnlijke stiltes. Regisseur Tom Hooper (The Danish Girl) vat de spreekangst al in de eerste minuten meesterlijk in beeld; de microfoon doemt op als een martelwerktuig. Dan stapt acteur Colin Firth naar voren, die zich een meester toont in het geloofwaardig stotteren en gevoelens van pijn, trots en miskenning laat wedijveren in de stramme, gereserveerde Albert.

Paradies: Glaube (Ulrich Seidl, 2012)
Arte, 22.05-23.55 uur

De Weense Anna Maria (Maria Hofstätter) gaat niet lichtzinnig door het leven. Als ze niet bidt met haar fanatieke gebedsgroep, geselt ze zichzelf door met een zweepje op haar rug te slaan of op haar blote knieën rondjes door het huis te kruipen. Anna Maria is de zus van Teresa, de vrouw die in het confronterende drama Paradies: Liebe als sekstoerist naar Kenia ging. Anna Maria lijkt in niets op haar hedonistische zus. Wanneer Anna Maria vakantiedagen opneemt, besteedt ze die aan missionariswerk. Seidl, nietsontziend chroniqueur van hedendaagse narigheid, doet zijn reputatie als provocateur eer aan door Anna Maria te laten masturberen met een Jezusbeeld. Wanneer haar echtgenoot Nabil na een afwezigheid van twee jaar plotseling opduikt, kan hij zijn plaats naast haar in bed wel vergeten: zijn vrouw houdt alleen nog van Jezus. De zwartkomische strijd tussen Anna Maria en haar verlamde, islamitische echtgenoot loopt aardig uit de hand. Paradies: Glaube is weliswaar minder indrukwekkend dan het vorige deel uit Seidls Paradies-drieluik, maar bevat nog steeds een aantal onvergetelijke scènes.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over