De Volkskrant tv-selectie voor 6 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Bart Koetsenruijter
Freek Vonk in Latijns-Amerika Beeld
Freek Vonk in Latijns-AmerikaBeeld

Wild Japan NPO 2, 19.20 UUR

In deze eerste van drie afleveringen over de Japanse flora en fauna nemen we een kijkje op het grootste van de Japanse eilanden, Honshu. Naast veel dichtbevolkte gebieden, met metropool Tokio als middelpunt, barst het er van de vulkanen en wilde dieren: zwarte beren, makaken, vuurvliegjes en 'koe-demonen'.

Freek Vonk in Latijns-Amerika NP0 3, 20.30 UUR

Freek Vonk is in Costa Rica, waar hij stuit op een rivier met duizenden krokodillen en een drukke snelweg voor bladsnijmieren. Bij duikplek Devils Rock, een vulkanisch gebergte onder water, zwemt hij met tropische vissen, haaien en de sierlijke maar gevaarlijke pijlstaartrog.

De Strijd NPO 2, 21.05 UUR

Een terugblik op de opkomst van speciale media voor De Arbeider: de krant Het Volk, de Arbeiderspers en uiteindelijk zelfs een eigen omroep, de Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs. Maar moest de VARA er alleen zijn voor de arbeider of voor heel Nederland? Dienstbaar aan de PvdA, of ook aan CPN en PSP?

Sinatra CANVAS, 23.20 UUR

Deel 2 van de omvangrijke documentaire Sinatra: All or Nothing at All. We zitten midden in de jaren vijftig. Sinatra ziet zijn huwelijk met Ava Gardner stranden, maar beleeft grote successen als acteur (Ocean's Eleven) en lid van sterrenclub The Rat Pack. Na 1970 gaat hij met pensioen en maakt hij nog één keer zijn comeback.

The Graham Norton Show BBC 1, 23.35 UUR

Graham Norton ontvangt acteurs Kate Winslet en Michael Fassbender. Beiden zijn binnenkort te zien in de langverwachte biopic Steve Jobs (van West Wing-auteur Aaron Sorkin). Ook de onlangs failliet verklaarde rapper 50 Cent en actrice Julie Walters zijn te gast. Muziek is er van popzangeres Ellie Goulding.

Tekst gaat door onder foto

null Beeld
Beeld

Artsnight BBC 2, 00.00 UUR

Magic in the Moonlight / Blue Jasmine

(Woody Allen, 2014/2013)

Josie Rourke, directeur van het Donmar Warehouse-theater in Londen, cureerde deze aflevering over de rol van helden in onze cultuur. Daarvoor spreekt ze met scenarioschrijver Aaron Sorkin, acteur Tom Hiddleston en Erin Brockovich, die haar heldendaden verfilmd zag worden met Julia Roberts in de hoofdrol.

Op één avond twee recente Woody Allens, die de onvermoeibare Amerikaan (volgende maand wordt hij 80) draaide voorafgaand aan Irrational Man, zijn tot nu toe laatste film. Magic in the Moonlight past in de serie films die Allen de laatste jaren draaide in Europa: lichtvoetig, romantisch, vluchtig. Illusionist Stanley Crawford (Colin Firth) wordt eind jaren twintig door een vriend gevraagd of hij undercover in Zuid-Frankrijk een medium wil ontmaskeren. Dat blijkt een beeldschoon meisje (Emma Stone) dat de sceptische Stanley doet geloven dat er toch meer moet zijn tussen hemel en aarde.

De ondertoon in Blue Jasmine, waarmee Allen terugkeerde naar de Verenigde Staten (maar niet naar New York), is donkerder. Voor een groot deel daarvoor verantwoordelijk is de met een Oscar bekroonde hoofdrol van Cate Blanchett. Haar Jasmine, ooit gefortuneerd maar sinds het faillissement van haar echtgenoot zelf ook aan de rand van de financiële afgrond, maakt van Blue Jasmine een komedie die de toeschouwer ook een moeilijk te benoemen maar onaangenaam gevoel bezorgt. Blanchetts vertolking van een vrouw op de rand van totale waanzin - soms lucide, dan weer verdwaasd, niet geholpen door haar dieet van pillen en wodka - komt behoorlijk aan. Gelukkig is daar nog haar zus (de goedlachse Sally Hawkins, uit Happy-Go-Lucky) bij wie ze intrekt. Die woont niet alleen aan de andere kant van het land, maar is in alles het tegenovergestelde van haar upperclass zus: een gescheiden vakkenvulster met een gladde automonteur als vriend en wonend in een armoeiig huurflatje. Vertrouwde tegenstellingen die van Blue Jasmine toch ook weer een heel herkenbare Allen-film maken - en in combinatie met Cate Blanchette een parel in zijn oeuvre.

Film 1 Comedy, 20.00-21.35 uur / NPO 3, 22.20-23.55 uur.

Le passé

(Asghar Farhadi, 2013)

Opvolger van het wereldwijd gelauwerde echtscheidingsdrama A Separation, waarmee de Iraanse cineast Asghar Farhadi in 2012 een opvallende Oscar won. Le Passé is een knap vertelde en feilloos geacteerde ingewikkelde liefdesgeschiedenis. De Française Marie en de Iraniër Ahmad vormen een gewezen stel dat vier jaar na hun relatiebreuk (toen de man terugkeerde naar Teheran) in goede harmonie hoopt te scheiden. Alleen heeft Marie nu een nieuwe relatie, waardoor mede door Ahmads komst de zaken toch snel op scherp komen te staan.

NPO 2, 23.20-01.25 uur.

Disgrace

(Steve Jacobs, 2008)

Een nare man is-ie, een egoïst. Professor David Lurie, universitair docent poëzie. Na een onverkwikkelijke affaire wordt hij ontslagen en trekt hij zich terug bij zijn op het platteland levende dochter, die hij lang verwaarloosd heeft. Daar openbaren zich zijn akelige eigenschappen nog duidelijker. In het veranderende Zuid-Afrika eisen zwarten hun deel van de welvaart op en dreigen blanken de trein te gaan missen. Lurie ziet het tot zijn schande gebeuren op het stuk land van zijn dochter, waar zij met een zwarte knecht leeft die stilaan compagnon wordt.

In zijn verfilming van de roman In ongenade van de Zuid-Afrikaan Coetzee maakt de Autraliër Steve Jacobs, die eigenlijk vooral acteur is, het zichzelf niet gemakkelijk. De geweldig gecaste John Malkovich laat identificatie bij de toeschouwer niet toe; evenmin doen andere soms lafhartige personages dat, man of vrouw, zwart of blank. Des te knapper dat Disgrace, Jacobs' tweede film pas, zo'n rijke en tot nadenken stemmende film is.

BBC 2, 01.40-03.30 uur.

Meer over