De Volkskrant tv-selectie voor 29 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u maandag kijken.

Berend Jan Bockting
Mark Wahlberg (links) en Christian Bale in The Fighter. Beeld
Mark Wahlberg (links) en Christian Bale in The Fighter.Beeld

Danni Lowinski
SBS 6, 20.30 uur

Stuiterbal/advocate Danni Lowinski (Marlijn Weerdenburg) is terug voor seizoen vier. Het is al bekend dat ze gaat trouwen, maar met wie? Twee mannen doen hun intrede: charmeur Pit (Maarten Heijmans) en de hypersociale Robbert (Tim Murck).

Op de vleugels van Dex
NPO 2, 20.55 uur

Portret van danser Dex en zijn moeder Mona, die er vanuit haar flatje in Purmerend alles aan doet om de dromen van haar zoon waar te maken. Als een Amsterdamse Billy Elliot wil Dex slagen op de Balletacademie en dansen bij het Nationale Ballet.

Lauren!
NPO 3, 21.20 uur

Lauren Verster neemt een kijkje op het jaarlijkse Wienerball voor Nederlandse debutanten: sinds jaar en dag de plek voor welgestelde jongeren om zich te oriënteren op de huwelijksmarkt. Of ligt dat anno 2016, de tijd van Tinder, anders?

Lauren Verster. Beeld anp
Lauren Verster.Beeld anp

Koppen XL
EEN,
21.20 uur

Koppen XL toont vanavond een verkorte versie van Ik ben Alice, een Nederlandse documentaire over de ontwikkeling van een zorgrobot voor eenzame ouderen. Alice ziet eruit als een klein meisje en kan babbelen en luisteren waar nodig.

Wat gaat er nu door je heen?
RTL 7, 22.00 uur

Zomergasten, maar dan korter en met sportfragmenten als leidraad: dat is Wat gaat er nu door je heen?, de nieuwe talkshow van Wilfred Genee. In de eerste aflevering is Matthijs van Nieuwkerk te gast. Samen duiken ze de sportgeschiedenis in.

Oscaruitreiking
NET5, 22.30 uur

De winnaars zijn bekend, maar voor de liefhebber die benieuwd is naar de grappen van presentator Chris Rock, de mooiste jurken en ongemakkelijkste autocuemomenten zet Net 5 alle Oscarhoogtepunten van vannacht op een rijtje.

Leonardo DiCaprio neemt zijn Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in ontvangst. Beeld anp
Leonardo DiCaprio neemt zijn Oscar voor beste mannelijke hoofdrol in ontvangst.Beeld anp

The Fighter (David O. Russell, 2010)
Veronica, 23.10-01.25 uur

Een klassiek dilemma: de keuze tussen broer en geliefde. Dat is waar The Fighter om draait. De biografie van de Amerikaanse weltergewichtbokser Micky Ward (1965) is geweldig in beeld gebracht door de in Hollywood debuterende, van oorsprong Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, die ook het camerawerk van Bondfilm Spectre verzorgde. De makers beseften dat de lat hoog ligt in het genre (Million Dollar Baby, Ali, Raging Bull). Dus maakten ze van The Fighter een psychologisch drama, over een simpele ziel gevangen tussen de belangen van zijn familie en doortastende vriendin. Die familie - bestaande uit een dominante moeder, een sullige vader, een verzameling zussen en een oudere verslaafde halfbroer die ooit zelf bokser was, maar zijn talent vergooide - eist hem op. Naar eigen zeggen uit liefde, maar in de praktijk vooral wegens het geld. Zijn vriendin ziet waar de schoen wringt en overtuigt Micky ervan dat hij zijn familie moet loslaten om succes te hebben in het leven.

Dat verhaal verloopt op de verwachte wijze. De film ontleent zijn grootste kracht aan de individuele scènes waarin Micky, gespeeld door Mark Wahlberg, met zijn vriendin door zijn intimiderende familie in het defensief wordt gedrongen. Dan reiken de acteurs tot grote hoogte. Behalve Wahlberg zijn dat bovenal Amy Adams als zijn assertieve vriendin, Melissa Leo als zijn kettingrokende moeder met aangeboren hekel aan schoondochter en Christian Bale als zijn verslaafde halfbroer en coach.

Ice Age (Chris Wedge en Carlos Saldanha, 2002)
RTL 8, 20.30-22.05 uur

In de digitale animatiefilm Ice Age vormen een mammoet, een luiaard en een sabeltijger samen een kudde die noordwaarts trekt om een Homo erectus-kindje bij zijn ouders af te leveren. Maar de ster van de film is een personage dat met dat brave verhaaltje niets van doen heeft. Een knaagdier dat het midden houdt tussen een eekhoorn en een kleine rat, opent, onderbreekt en besluit Ice Age met zijn obsessieve pogingen een eikel te verstoppen. Scrat, zoals zijn makers hem noemden, steelt elke scène. Alleen bleek hij zelf misschien ook gestolen te zijn: de producenten van het bedrijfje Ivy Supersonic hadden in 2001 de rechten op een vergelijkbaar beestje laten vastleggen. Dat nam niet weg dat het dier in de vervolgfilms een steeds grotere rol kreeg: op de poster van het deze zomer te verschijnen vijfde deel prijkt-ie zelfs in zijn eentje.

undefined

Ex Machina (Alex Garland, 2015)
HBO 2, 21.00-22.45 uur

Alles in de sf-thriller Ex Machina is een test. Voor de personages én voor de kijker. Kunnen we ons voorstellen dat robots gevoel hebben? En zo ja, hebben we dan rekening te houding met die gevoelens? In dit ijzersterke regiedebuut van scenarist Alex Garland (The Beach, 28 Days Later...) wordt de getalenteerde computerprogrammeur Caleb (Domhnall Gleeson) op uitnodiging van de mysterieuze en geniale miljardair Nathan (Oscar Isaac) geconfronteerd met die vragen. Nathan ontwikkelde in zijn afgelegen designvilla in het geheim een verzameling hoogsensitieve vrouwelijke robots en Caleb is de eerste die ze mag testen op hun menselijkheid. Een van hen is Ava, een geweldig beheerste rol van de van oorsprong Zweedse ex-ballerina Alicia Vikander, die Caleb tijdens een stroomstoring waarschuwt: hier in de villa is niks wat het lijkt. Vanaf dan gaat Ex Machina over in een kille, unheimische en nog altijd hoogst intelligente thriller. Wie bedreigt en bedot hier wie? Dient de nerd de robot te redden? Is dat verstandig? Garland filmt en vertelt stijlvol, vol vervreemding en gruwel.

Meer over