De Volkskrant tv-selectie voor 23 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

De laatste ontmoeting tussen FC Barcelona en Arsenal eindigde in 3-1 voor de Spanjaarden. Links: Jack Wilshere, rechts: Ibrahim Afellay Beeld epa
De laatste ontmoeting tussen FC Barcelona en Arsenal eindigde in 3-1 voor de Spanjaarden. Links: Jack Wilshere, rechts: Ibrahim AfellayBeeld epa

Champions League

SBS 6, 20:00 uur
Rechtstreeks verslag van het in theorie spannendste achtstefinaleduel dit jaar: Arsenal-Barcelona. Beide ploegen vallen graag aan én laten soms gaatjes vallen. De laatste twee duels eindigden in 2-1 (voor Arsenal) en 3-1 (voor Barcelona).

Kleine Helden

CANVAS, 21:05 uur
Rudi Vranckx ontmoet in Roemenië drie 'kleine helden' die in het door sociaal onrecht geplaagde land willen helpen. Onder hen ook actrice Mariana Petersel, die zich al vijftien jaar ontfermt over slachtoffers van mensenhandel en verwaarlozing.

De Rijdende Rechter

NPO 1, 22:25 uur
Mr. Frank Visser ging naar SBS6, dus lang leve de nieuwe Rijdende Rechter John Reid, die behalve kantonrechter ook een van de bedenkers is van strip Fokke & Sukke. Reids eerste zaak is een burenruzie: in Overdinkel staat een carport flink in de weg.

De nieuwe Rijdende Rechter John Reid. Beeld Daniel Cohen
De nieuwe Rijdende Rechter John Reid.Beeld Daniel Cohen

Lees ook het interview met de nieuwe Rijdende Rechter John Reid

The Greatest Party on Earth

NPO 2, 22:55 uur
5.000 flessen champagne, 150 ton keukenapparatuur en de staf van het Parijse restaurant Maxim's: de sjah van Iran liet het in 1971 overvliegen voor de viering van 2.500 jaar Perzië. Het werd het grootste (en meest ongepaste?) feest aller tijden.

Madam Secretary

EEN, 23:10 uur
Begin van politieke dramaserie over het reilen en zeilen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Elizabeth McCord (Téa Leoni). Hillary Clinton, 'Secretary of State' tussen 2009 en 2013, is fan, net als oud-minister Madeleine Albright.

Hillary Clinton was 'Secretary of State' tussen 2009 en 2013 Beeld afp
Hillary Clinton was 'Secretary of State' tussen 2009 en 2013Beeld afp

Life and Death Row

BBC 1, 23:45 uur
Portret van dertiger Daniel, die na het verongelukken van een agent werd veroordeeld tot de doodstraf en sindsdien weigert tegen die veroordeling in beroep te gaan. Volgens zijn advocaten gebruikt Daniel de straf als een vorm van zelfmoord.

Filmtips

Juno (Jason Reitman, 2007)

RTL8, 20:30-22:30 uur.

Blijmoedige en tegelijk aangrijpende tragikomedie over de onverwachte zwangerschap van de 16-jarige Juno. Houdt ze het kind of zoekt ze liever een modelechtpaar als surrogaatouders? Ellen Page (Halifax, 1987), die de fijne titelrol van Juno op zich neemt, is een van de weinige jonge Amerikaanse actrices van wie je kunt denken: die zou zo bij mij om de hoek kunnen wonen. Fris en sympathiek, maar ook op een goede manier alledaags en glamourloos. Dat ze ook nog eens meesterlijk kan acteren, met een naturel dat al net zo weinig naar Hollywood smaakt, maakt het extra fijn om te kijken naar een film als het grappige en intelligente Juno.

Die komt vaak tamelijk levensecht over en dan opeens toch weer strip-achtig: elk personage heeft een maffe tic en de gestileerde dialogen klinken soms alsof ze uit een of andere droogkomische strip zijn overgeschreven. Toch maakt regisseur Jason Reitman er een ontroerende film van, daarbij ondersteund door scenariste Diablo Cody, die voor haar allereerste filmscript meteen een Oscar kreeg (voor Young Adult, uit 2011, werkten Cody en Reitman opnieuw samen). Page had met haar even zonnige als goed doorbloede spel ook best zo'n beeldje verdiend.

Tekst gaat verder onder de video.

Lucy (Luc Besson, 2014)

Film1 Action, 15:15-16:40 uur.

Lucy, gespeeld door Scarlett Johansson, wordt ongewild onderdeel van een drugsdeal. Ze krijgt een zak blauwe korrels in het lijf genaaid, bedoeld om over de grens te smokkelen. Wanneer het spul zich in enorme hoeveelheden een weg baant door haar bloedbaan, blijkt ze in staat een steeds groter deel van haar hersencapaciteit te benutten. Van een kleine 20 procent tot de volle 100 tegen het einde van de film. De belofte die daarmee vanaf het begin van haar hersengroei wordt opgeworpen, is fijn: we zien een transformatie van mens naar God-achtig supermens. De recente pulpfilm Limitless bevat weliswaar nagenoeg dezelfde premisse, maar het plezier waarmee filmmaker Luc Besson zijn belofte uitwerkt, is weergaloos.

Shame (Steve McQueen, 2012)

Arte, 00:30-02:05 uur.

Onbeheersbare lust. De een ervaart het één keer per dag, de ander één keer per maand. De New Yorkse yup Brandon (Michael Fassbender) niet. Hij staat áltijd aan. Met zijn tweede film is filmauteur Steve McQueen (Hunger, 12 Years a Slave) niet zozeer uit op een realistisch verslag van een seksverslaving, maar portretteert hij krachtig en rauw een gespleten ziel. Door Brandons extraverte zusje (Carey Mulligan) als tegenpool aan de hoofdrolspeler te koppelen, onderstreept McQueen Brandons sluimerende frustratie het maakt Shame tot een broeinest van sociaal ongemak, vastgelegd in schitterende en doeltreffende minutenlange takes.

De acteurs lijken zich vrij in de ruimte te bewegen, maar de camera neemt consequent de juiste positie in. Adembenemend mooie scènes levert die aanpak op, zoals een hardloopsessie dwars door nachtelijk New York. Al is de schoonheid van McQueens filmkunst nooit klassiek: wat we zien is vooral wrang en pijnlijk. Fassbender stort zich hier al even weergaloos en verregaand in zijn personage als in McQueens debuutfilm Hunger: hij is zowel afstotelijk als innemend.

Meer over