Tv-tips16 mei 2018

De Volkskrant tv-selectie voor 17 mei 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Noée Abita als Ava. Beeld rechtenvrij
Noée Abita als Ava.Beeld rechtenvrij

Zaak van je leven

NPO 2, 20.25 uur

In seizoen drie van deze reportageserie, waarin rechercheurs terugblikken op moordzaken, o.a. het verhaal van de gruwelijke moord op Gerard Zonneveld. Het lichaam van deze 55-jarige Beverwijker werd op Koninginnedag 2010 zonder benen aangetroffen in een sloot.

Keuringsdienst van Waarde quiz

NPO 3, 20.25 uur

Daan Nieber presenteert een nieuw seizoen van de quiz waarin veertig duo’s van voedselspecialisten het tegen elkaar opnemen. Wie heeft de meeste kennis over hoe ons voedsel wordt geproduceerd, wat er precies in zit en waar het vandaan komt?

Harry en Meghan, een koninklijk sprookje

NPO 1, 21.30 uur

Twee dagen voor het sprookjeshuwelijk in Windsor Castle is er veel prins Harry en Meghan Markle op tv. Zoals deze documentaire, waarin het verrassende liefdesverhaal van de Britse prins die viel voor de Amerikaanse steractrice wordt verteld door diverse insiders.

Foute vriendinnen

RTL 5, 21.30 uur

In dit komische spelprogramma geeft een vriendinnengroep elkaar opdrachten die hen in uiterst genante situaties brengen. De deelnemers zijn actrices Ilse Warringa (juf Ank uit De Luizenmoeder), Anniek Pheifer, Tina de Bruin, Anne-Marie Jung en Jelka van Houten.

3Doc: That Sugar Film

NPO 3, 21.35 uur

In deze Australische documentaire uit 2014 onderzoekt maker Damon Gameau het effect van veel suiker op zijn lichamelijke gezondheid. Hij zet zichzelf aan een dieet waarbij hij iedere dag 40 suikerklontjes binnenkrijgt uit producten die als ‘gezond’ worden aangemerkt.

Elvis: The Searcher

Canvas, 22.40 uur

Het tweede en laatste deel van de uitvoerige muziekdocumentaire die Thom Zimny dit jaar voor zender HBO maakte over zanger Elvis Presley (1935-1977). Met uniek beeldmateriaal uit privécollecties en gesprekken met producers, technici en collega-artiesten.

Ava

Ava (Léa Mysius, 2017)
TV 5, 20.56-22.41 uur.

Naar aanleiding van het filmfestival van Cannes vertoont TV5 een aantal films die de afgelopen jaren hoge ogen gooiden op het festival. Zoals Ava, het sterke coming-of-agedrama waarmee schrijver en ­regisseur Léa Mysius vorig jaar haar regiedebuut maakte. Hond Lupo won met zijn acteerprestatie in Ava de Palm Dog op het filmfestival van Cannes 2017.
Hoofdpersonage is de 13-jarige Ava, die van de oogarts te horen krijgt dat haar zicht er snel op achteruit zal gaan, tot ze volledig blind zal zijn. Het nieuws maakt iets los in het aanvankelijk timide meisje; tijdens een zomervakantie met haar moeder (Laure Calamy) aan de Franse kust, leert ze via diens pikzwarte hond Lupo de rebelse Roma-jongen Juan (Juan Cano) ­kennen, met wie ze een Bonnie & Clyde-achtige relatie ontwikkelt. En dat in een film die even expliciet en broeierig als dromerig is, met een fantastische hoofdrol voor (de tijdens de opnames 18-jarige) Noée Abita, die de stormachtige ontwikkeling van Ava heel overtuigend neerzet. Uitgezonden met Nederlandse ondertiteling.

21 Grams

Viceland, 22.00-00.20 uur.

(Alejandro González Iñárritu, 2003) Jack Jordan (Benicio Del Toro), een ­­ex-veroordeelde die zijn leven met veel moeite op het rechte pad gekregen heeft, is diepgelovig. God heeft een plan, en niets gebeurt zonder reden. Maar in 21 Grams, na Amores perros (2000) de nog nét een tikkeltje zwaardere tweede film van de Mexicaan Alejandro González Iñárritu, deelt het noodlot zulke klappen uit dat religie en goede wil geen weerwoord hebben. Wanneer hij een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij twee kinderen en hun vader om het leven komen, verliest Jack alle houvast. In een even complexe als ­ontregelende montage verbindt Iñárritu drie verhaallijnen, waarin gewichtige thema’s als verlies, schuld, wraak en verlossing diepgravend worden onderzocht. Naast Del Toro zijn er rollen voor Sean Penn en Naomi Watts. 21 Grams, vernoemd naar het veronderstelde gewicht van de menselijke ziel, is ambitieus en overweldigend, zoals alle films van Iñárritu, van Amores perros tot Birdman (2014) en zijn tot nu toe laatste film The Revenant (2015).

Meer over