De Volkskrant tv-selectie voor 14 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
Saoirse Ronan als Hanna. Beeld
Saoirse Ronan als Hanna.Beeld

Hanna (Joe Wright, 2011)
RTL 7, 20.30-22.40 uur.

Behalve als acteur kom je het zondag overleden popicoon David Bowie ook vaak tegen op de geluidsband van films. Zo klinkt het lied Kooks van Bowies album Hunky Dory (1971) bij een aardige scène uit het vanavond vertoonde spektakel Hanna. De titelheldin (Saoirse Ronan) is een pubermeisje dat door haar vader (Eric Bana) in de wildernis van Finland tot perfecte sluipmoordenaar is opgeleid en na jaren van totale isolatie eindelijk haar eerste stappen in de bewoonde wereld zet. Dat doet ze op een gevaarlijke missie richting Berlijn, die haar doelbewust in het hol van de genadeloze geheim agente Marissa Wiegler (Cate Blanchett) brengt, en haar dankzij het wijdlopige scenario eerst maar eens van Finland naar Marokko voert; daar ontmoet ze het aardige Britse meisje Sophie (Jessica Barden) en haar hippiegezin, met wie ze stiekem een stuk meelift in hun camper.

En dan dus dat liedje van Bowie, een van de allereerste muziekstukken die Hanna überhaupt hoort, terwijl ze vanuit de kofferbak naar de vrolijk samenzingende familie kijkt. Bowie schreef het liedje voor zijn pasgeboren zoon Duncan. De tekst is een wonderlijk maar waarschuwend advies aan nieuwkomers in het leven. Het blijkt mooi toepasselijk voor de wereldvreemde, naar liefde en een nieuw thuis hunkerende Hanna. 'If you stay you won't be sorry / 'Cause we believe in you.'

Op zo'n moment zou je even vergeten dat Hanna een uiterst kille, voortdenderende actiethriller is, zonder compassie voor zijn personages. Dat blijkt ook uit de soundtrack, die op bovengenoemde scène na voornamelijk gevuld is met de pompende beats en ijskoude klanken van The Chemical Brothers. De film krijgt een wat aangenamere gevoelstemperatuur door de verwijzingen naar sprookjes - de sneeuwwitte Hanna woont aan het begin van de film diep in het bos, heeft in Berlijn afgesproken in een soort speculaashuisje en Marissa is duidelijk de boze heks in het verhaal. En dan zijn er nog enkele ogenblikken van intimiteit. De scène waar Hanna en Sophie samen in een tent liggen en voorzichtig gevoelens van tederheid, vriendschap en liefde uitwisselen, toont mooi subtiel de mens in de moordmachine.

The Mummy Returns (Stephen Sommers, 2001)
Veronica, 20.30-23.05 uur.

Archeoloog Rick (Brendan Fraser) strijdt andermaal met de herrezen mummie Imhotep. Waardig opvolger van avonturenfilm The Mummy uit 1999: lawaaiiger, chaotischer, uitzinniger en nog minder samenhangend.

Bureau Sport
NPO 3, 20.30 uur.

Frank Evenblij en Erik Dijkstra verkennen de vechtsportwereld. Ze volgen de Curaçaose kickbokser Errol 'Bonecrusher' Zimmerman bij een Amsterdams vechtsportgala. En een portret van de 2013 overleden Muay Thai-kampioen Ramon Dekkers.

Recht van spreken
NPO 2, 21.10 uur.

Schrijver Jan Siebelink vertelt aan presentatrice Elles de Bruin over zijn oeuvre van 39 romans en over zijn bekendste boek, Knielen op een bed violen. In februari komt de langverwachte verfilming in de bioscopen, met Barry Atsma in de hoofdrol.

Schrijver Jan Siebelink. Beeld anp
Schrijver Jan Siebelink.Beeld anp

Holland Sport
NPO 3, 21.15 uur.

Wilfried de Jong ontmoet atlete Sifan Hassan, die in 2008 uit Ethiopië vluchtte naar Nederland. Ze kreeg een paar hardloopschoenen en is nu een van de favorieten voor goud op de 1.500 meter op de Olympische Spelen in Rio.

Uur van de wolf: Theo Jansen
NPO 2, 22.55 uur.

Portret van kunstenaar-uitvinder Theo Jansen, bekend van zijn reusachtige bewegende strandbeesten, gemaakt van pvc-buis, tie-wraps en zeil, die zich langs de Nederlandse kustlijn op wind voortbewegen. Elk jaar test hij een nieuwe generatie uit.

2Doc: The Manor
NPO 2, 23.55 uur.

De Canadese filmmaker Shawney Cohen portretteert zijn vader Roger, die eigenaar is van stripclub The Manor in Guelph, net buiten Toronto. Vader Roger kampt met extreme zwaarlijvigheid, moeder Brenda lijdt aan anorexia.

Crossing Lines
Eén, 23.00 uur.

Tweede seizoen van Amerikaanse misdaadserie die zich deels afspeelt op het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Centraal staat een politie-eenheid die criminelen opspoort wanneer zij de landsgrenzen overgaan. Met o.a. Donald Sutherland.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over