tv-tips11 augustus 2018

De Volkskrant tv-selectie voor 11 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien: onder meer scheurend vlees in The Revenant met Leonardo DiCaprio en het laatste weekend van de Europese kampioenschappen.

‘Het is een voyeuristisch cinematografische ervaring. Je kijkt naar een clash tussen man en beest, naar iets wat je eigenlijk niet zou moeten zien.’ Leonardo DiCaprio over de berenaanval in The Revenant Beeld
‘Het is een voyeuristisch cinematografische ervaring. Je kijkt naar een clash tussen man en beest, naar iets wat je eigenlijk niet zou moeten zien.’ Leonardo DiCaprio over de berenaanval in The Revenant

Europese kampioenschappen

NPO1, 13.30 uur en NPO3, 20.00 uur

Laatste weekend vanuit Berlijn en Glasgow, met openwaterzwemmen met Sharon van Rouwendaal, de finale van de 200 meter vrouwen met, als het goed is, Dafne Schippers. Ook in actie: schoonspringster Inge Jansen, de BMX-ers (m/v) en de mannenturnploeg.

The Bridge

NPO2, 20.00 uur

De allerlaatste uren van The Bridge breken aan. ‘Goes back to the beginning’ zingen ze in de begintune. Wat doet Saga op de brug waar alles begon en komen we eindelijk te weten wat er met Henrik dochters is gebeurd?

The Revenant

Veronica, 20.00-23.05 uur.

(Alejandro González Iñárritu, 2015) Het is 1823, we zijn in het noorden van Amerika. Pelsjager Hugo Glass (Leonardo DiCaprio) is op zijn hoede als hij, afgezonderd van zijn groep, door het dichtbegroeide bos stapt. Dan begint de even magistraal gefilmde als weerzinwekkende scène die ruim voor de première van The Revenant al zo veel aandacht opeiste: twee berenwelpjes scharrelen achter een struik vandaan, nauwelijks een tel later stort de beschermende moederbeer zich boven op Glass. De aanval beslaat drie etappes, duurt zo’n 6 minuten en oogt volkomen echt. De vloeiende opname wekt de illusie dat de slachtpartij in één ononderbroken take is gefilmd. De berin snuift haar adem op de lens. Het geluid van haar klappende kaken en Glass’ scheurende vlees blijft tot na afloop van de film hangen.

Er is geen ontsnappen aan. De scène is niet alleen de belangrijkste gebeurtenis in de film, maar ook een nieuwe stap op het gebied van special effects: de trucage is onzichtbaar. Alsof Leonardo DiCaprio tijdens het maken van een natuurdocumentaire per ongeluk aan stukken wordt gereten. De acteur levert een grommende, schreeuwende, spugende, gillende, piepende, sissende en kreunende totaalperformance, die hem eindelijk zijn eerste Oscar bezorgde.

The Revenant is daarmee een overlevingsdrama van het hoogste niveau – en op plotniveau de meest eenvoudige en rechtlijnige film in het oeuvre van Alejandro González Iñárritu (Amores perros, Birdman). De Mexicaanse filmauteur stelt zijn publiek op dit moment danig op de proef met zijn sublieme virtual reality-installatie Carne y Arena (tot eind augustus uitverkocht in Amsterdam, vanaf oktober te beleven in de Fenixloods in Rotterdam) en toonde zich ook met The Revenant een nietsontziend filmer. Wie niet afhaakt door het expliciete geweld, raakt vermoedelijk snel volledig met DiCaprio’s personage vergroeid. Overlevingsdrang, wraakzucht en een superieure make-upafdeling transformeren hem in een beest. DiCaprio maakt van The Revenant ervaringscinema in de zuiverste zin van het woord.

De aarde vanuit de hemel
Eén, 20.05 uur

Yann Arthus-Bertrands foto- en filmproject. De aarde vanuit de lucht gefilmd levert hypnotiserende beelden op, van golvend groen, grillige rivieren, rode rotsen en van wolkenkrabberbossen, vuilnishopen en gekapt woud en mensen in de diepte.

Geheimnisvolle schwarze Löcher
Arte, 20.15 uur

Zwarte gaten hebben zoveel zwaartekracht dat niets eraan kan ontsnappen, zelfs licht niet. Astrofysicus Janna Levin geeft een zwarte gatencollege. Ze legt uit waar zwarte gaten vandaan komen, waaruit ze bestaan, en wat de nieuwste ontdekkingen zijn.

August Rush

Eén, 20.35-22.30 uur.

(Kirsten Sheridan, 2007) Sprookjesachtig, mierzoet maar goed te verteren drama over een straatmuzikantje (Freddie Highmore) dat opgroeit als wees, maar het idee heeft dat zijn beide ouders nog leven. Wij zien intussen dat dat inderdaad zo is. Zijn moeder (Keri Russell) is een succesvolle celliste, die in een liefdesnacht zwanger raakte van een rockmuzikant (Jonathan Rhys Meyers), waarna haar vader tegen haar zin de baby in een weeshuis onderbracht om haar carrière niet te schaden. Niet verwonderlijk dat muziek de aanjager is van de tranentrekkende finale.

Sylvia Plath; Life Inside The Bell Jar
BBC2, 22.00 uur

Docu over Sylvia Plath's The bell jar, de iconische roman uit 1963, die 'de mythe dat vrouwen tevreden waren met hun leven opblies en nieuw licht wierp op de vrouwelijke geest en seksualiteit.' Met Plath's dochter Frieda.

Before Sunrise

Canvas, 22.10-23.50 uur.

(Richard Linklater, 1995) Filmmaker Linklater maakte in 1995 zijn eerste film over de knetterende aantrekkingskracht tussen de Amerikaanse schrijver Jesse (Ethan Hawke) en de Française Celine (Julie Delphy), die min of meer toevallig uitmondde in een trilogie, met om de negen jaar (Before Sunset in 2004 en Before Midnight in 2013) een nieuw deel. En dat terwijl begin 1996, bijna een jaar nadat dit originele liefdesdrama de handen op elkaar kreeg tijdens het filmfestival van Berlijn, de film in Nederland alleen op videoband verscheen. De Amerikaanse producent zag destijds geen heil in een ‘rendabele’ bioscooppremière.

In Before Sunrise ontmoet het tweetal elkaar voor het eerst, tijdens een treinreis door Oostenrijk. Voor ze beiden hun eigen weg gaan, brengen ze een avond, nacht en ochtend door in Wenen, slenterend door de straten van de stad, pratend over dromen en ambities, verleden en toekomst – en de liefde, uiteraard. Net als in beide vervolgen is de chemie tussen Hawke en Delpy onweerstaanbaar, ook al zoomt Linklater in deel drie niet meer in op de onweerstaanbare liefde, maar richt hij zijn aandacht op de sleur.

Insatiable

Netflix

Veelbekritiseerde Netflixserie over een dik, 'onverzadigbaar' meisje dat dun wordt en terugkomt om de klasgenoten die haar gepest hebben te wreken. Fatshaming of, zoals actrice Debby Ryan zei, juist een parodie op onze obsessie met uiterlijk?

Meer over