De Volkskrant tv-selectie voor 10 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
null Beeld American gangster
Beeld American gangster

American Gangster (Ridley Scott, 2007)

Veronica, 20.30-23.35 uur.

Wat is een fatsoenlijke boef? Aan de hand van American Gangster, Ridley Scotts geoliede epos over de werkelijk bestaande drugsbaas Frank Lucas, kun je een lijst opstellen van regels en erecodes waaraan een crimineel op stand zich te houden heeft. Hij koopt zijn producten direct bij de leverancier (dus reist Lucas begin jaren zeventig naar Vietnam om een deal te sluiten met plaatselijke heroïnefabrikanten), vergeet zijn afkomst niet (dus koopt hij van de winst een gigantisch landhuis voor zijn familie en promoveert hij zijn broers tot compagnons) en gaat op zondag netjes met zijn oude moeder naar de kerk. En als het even kan, legt een nette crimineel geen politieagenten om; liever werkt hij met hen samen.

Tegelijkertijd zien we op meerdere momenten dat Lucas, als het moet, als een ijskoude killer uit de hoek kan komen: al in de openingsscène overgiet hij een rivaal met benzine en steekt de schreeuwende man in brand. Werk Lucas op zijn zenuwen, en hij vermorzelt je hoofd met de klep van zijn pianovleugel. Acteur Denzel Washington heeft met Lucas dus een complex personage te vertolken en slaagt glansrijk: zijn Frank Lucas-creatie is net zo geloofwaardig als de tot in detail doorgevoerde jarenzeventigaankleding van de film. Tegenspeler Russell Crowe heeft weliswaar een minder gelaagde rol, maar ook hij overtuigt moeiteloos als niet te corrumperen narcotica-agent Richie Roberts, die halverwege de film op Lucas' spoor komt en dan niet meer van wijken weet. Vergelijkbaar met het klassieke optreden van Al Pacino en Robert De Niro in Michael Manns Heat (1995) duurt het erg lang eer Crowe en Washington samen in beeld te zien zijn. Maar dan maken Scott, scenarist Steven Zaillian en de spelers er ook iets moois van.

Scott Pilgrim vs. The World (Edgar Wright, 2010)

SBS 9, 20.30-22.45 uur.

Stripverfilming over de 23-jarige oelewapper Scott Pilgrim (Michael Cera), wiens leven een fantastische wending neemt als hij verliefd wordt op Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead). Het blijkt dat hij (waarom blijft onduidelijk) met zeven boosaardige exen van zijn nieuwe lief moet afrekenen. Dat gebeurt met steeds minder geloofwaardige scènes. Regisseur Edgar Wright koos ervoor, net als in de oorspronkelijke strips, over de top te gaan, tot en met een finale die Kill Bill-haters plezier zal doen.

The Maze Runner (Wes Ball, 2014)

Film 1 Action, 18.40-20.28 uur.

Daar zit hij, opgesloten in het Labyrint. Thomas (Dylan O'Brien) heeft geen idee hoe hij er terechtkwam, zomin als de tientallen jongens die hem voorgingen. Zij berustten in hun situatie; Thomas niet. Liever ontsnappen en sterven dan wegkwijnen in deze gevangenis. The Maze Runner, gebaseerd op het eerste boek uit de Maze Runner-reeks van young adult-schrijver James Dashner, is niet origineel: Wat Hunger Games hier, wat Lost en Lord of the Flies daar. Knap dat regisseur Ball toch zo'n spannende film afleverde. Komt door de setting. Ball maakt je benieuwd naar het Labyrint, nog voordat Thomas er een stap heeft gezet. Het blijkt een abstract, surrealistisch decor waarop je niet snel uitgekeken raakt. Kreeg inmidels al een aardig vervolg; deel 3 staat op stapel voor 2017.

Brandpunt

NPO 2, 20.25 UUR

In Brandpunt deze week een reportage over gesjoemel met subsidies in Europa, ander andere bij de aanleg van een weg in Bulgarije. Daarnaast spreekt Frénk van der Linden met de Belgische psychiater en filosoof Damiaan Denys, een expert op het gebied van angsten.

Je zal het maar zijn

NPO 3, 20.30 UUR

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen ontmoet Sophie Hilbrand vier bijzondere sekswerkers. Boann is sekscoach, Helene en Jan helpen mensen met seksuele problemen met behulp van massages, cursussen en behandelingen, en Timo is 'tantra gigolo'.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Andere Tijden

NPO 2, 21.20 UUR

Op de vlucht voor het schrikbewind van Franco vluchtten talloze Spaanse gastarbeiders begin jaren zestig naar Nederland. Enkele van hen blikken in Andere Tijden terug op die periode, waarin ze plots de vrijheid kregen om zich politiek te ontwikkelen.

Real Men

RTL 4, 21.30 UUR

Beau van Erven Dorens trekt vijf 'echte mannen' van de bank en stoomt ze met hulp van trainer Guy van der Reijden klaar voor een triatlon. De vijf hebben het niet zo op gezond eten en moeten zich een nieuwe leefstijl aanmeten. Wie sport zijn bierbuik er het snelste af?

Onze man in Zuid-Afrika

NPO 2, 23.00 UUR

Filmmaakster Anli Serfontein vertelt het verhaal van haar vader, de Zuid-Afrikaanse journalist Hennie Serfontein (82). Niet zonder gevaar bracht hij voor onder andere IKON, NCRV en Trouw in de jaren zeventig en tachtig verslag uit van de strijd tegen de apartheid.

Imagine

BBC 1, 23.35 UUR

Een kijkje achter de schermen bij de Amerikaanse en Britse versie van succestoneelstuk The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, naar het gelijknamige boek van Mark Haddon. Ook komen er kinderen aan het woord die, net als het hoofd-personage, leven met autisme.

Meer over