Tv-tips22 juni 2018

De Volkskrant tv-selectie van vrijdag 22 juni 2018

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma en Jesse Heijnis
Cate Blanchett in Blue Jasmine. Beeld
Cate Blanchett in Blue Jasmine.

Brazilië - Costa Rica

NPO 1, 14.00 UUR

De Brazilianen swingden nog niet op dit WK en bleven in hun eerste wedstrijd tegen Zwitserland steken op 1-1. Dan moet het maar gebeuren tegen Costa Rica, dat al verloor van Servië en niet nog een keer mag verliezen.

Vera

NPO 2, 20.30 UUR

In een klein dorpje wordt een door iedereen geliefde jonge vrouw om het leven gebracht. Detective Vera gaat op onderzoek uit en ontdekt dat veel mensen in de kleine gemeenschap iets op hun kerfstok hebben.

Onze man in Teheran

Canvas, 20.30 UUR

In de laatste aflevering uit deze reeks (eerder uitgezonden op NPO 2), wil correspondent Thomas Erdbrink laten zien waarom hij zo van Iran houdt. Maar dan wordt de vader van een vriend gearresteerd en wordt het toch een verdrietig verhaal.

The Book of Eli (Albert Hughes, 2010)

SBS 9, 20.30-22.45 uur

In The Book of Eli trekt Denzel Washington als semi-samoerai Eli door een zwartgeblakerd, post-apocalyptisch Amerika. Mét genoemd boek, dat hij naar de westkust wil brengen in opdracht van God. Indrukwekkende parabel die actie, sfeer en moraal prima in balans houdt. De beste scène is die waarin Eli en zijn beschermelinge (Mila Kunis) zich verschansen bij een uiterst gastvrij bejaard kannibalenechtpaar, waarvan het houten huis door de slechteriken aan flarden wordt geschoten. In één lange take trekt de camera baantjes door de vuurzee, van het ene kogelgat naar het andere. Sinds de films van Sam Peckinpah en Sergio Leone werd een shoot-out zelden zo barok vastgelegd.

Louis Theroux: Under the Knife

NPO 3, 21.00 UUR

In cosmetische klinieken in Beverly Hills ontmoet Louis Theroux onzekere Amerikanen die niets liever willen dan nieuwe borsten en lippen. Natuurlijk is Theroux ook benieuwd wat de plastisch chirurgen aan hem zouden willen veranderen.

Deux jours, une nuit (Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014)

Canvas, 21.15-22.50 uur

Mooie film over een akelig onderwerp, die van kil naar warm loopt. In een kleine fabriek moeten de collega’s van Sandra (Marion Cotillard) kiezen: of zij krijgen een bonus, of Sandra behoudt haar baan. Nadat de keuze in het nadeel van Sandra is gemaakt, heeft zij twee dagen om haar collega’s op andere gedachten te brengen. In hun inmiddels beroemde sobere stijl volgen de regisseurs van dichtbij de eerst moedeloze Sandra, die door haar echtgenoot overtuigd moet worden de missie aan te vangen.

Blue Jasmine (Woody Allen, 2013)

NPO 3, 22.05-23.45 uur

De ondertoon in Blue Jasmine is donkerder dan in Woody Allens recentere komedies, dankzij de met een Oscar bekroonde hoofdrol van Cate Blanchett. Haar Jasmine, ooit zeer gefortuneerd maar sinds het faillissement van haar echtgenoot aan de rand van de (financiële) afgrond, herinnert aan het beste werk van Meryl Streep.

We bevinden ons nog in een komedie, maar kijken naar een vrouw op de rand van totale waanzin. Soms is Jasmine lucide, dan weer verdwaasd, en haar dieet van pillen en wodka helpt haar niet verder. Als de kredietcrisis vijf jaar eerder niet was losgebarsten, zei Woody Allen destijds in een interview met de Volkskrant, had hij dit specifieke scenario niet geschreven. ‘Wat dat betreft is dit inderdaad een verhaal van deze tijd. Maar het gehoorzaamt voor mij vooral aan de wetten van een tragedie.’

Camilo’s vlucht

NPO 2, 22.45 UUR

Korte documentaire over de Colombiaanse ex-guerrillero Camilo Robledo. Sinds de FARC een vredesakkoord tekende met de regering van Colombia, leidt Robledo een burgerbestaan. En dat is wennen.

Yves Saint-Laurent (Jalil Lespert, 2014)

NPO 2, 23.30-01.10 uur

Debuterend regisseur Jalil Lespert wil in deze biopic vooral het vakmanschap van mode-ontwerper Saint-­Laurent onderstrepen. Hij kreeg daarvoor de volledige medewerking van het modehuis, waardoor hij Saint-Laurents ­originele werk in volle glorie kan ­tonen. Het is ook de reden, zo beweerden boze tongen bij de release in Frankrijk, dat de moeilijkste kanten van de ontwerper uit het script zijn weggemoffeld. Maar hoofdrolspeler Pierre Niney, bijzonder sterk op de echte Saint-Laurent lijkend, maakt van zijn personage zeker geen ­makkelijke man. Het ene moment is Saint ­Laurent zacht, een getormenteerd wonderkind dat met trillende ­handen in de ­coulissen staat. Het andere moment is hij keihard tegen zijn geliefde Pierre Bergé ­(Guillaume Gallienne is eveneens weergaloos goed), met wie hij ­heerlijk gepassioneerd kan kussen, maar die hij in manische periodes aan de kant schuift ten faveure van drank, drugs en jonge jongens. Haal alle poeha weg, vergeet de rommelige verhaallijn en wat ­overblijft is het verhaal van deze liefde, die even hopeloos als ­ont­roerend is.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.45 UUR

Zangeres Cher en actrice Christine Baranski zijn te gast, want er is een nieuwe Mamma Mia!-film onderweg. Rupert Everett komt praten over zijn film over Oscar Wilde en zanger Tom Odell speelt zijn nieuwe single.

Meer over