De Volkskrant tv-selectie van maandag 24 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u maandag zien.

Eva Green (links) in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Beeld
Eva Green (links) in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children.

De wereld draait door

NPO 1, 19.00 uur

Matthijs van Nieuwkerk keert terug met het 14de seizoen van zijn talkshow. Te gast is o.a. de 24-jarige uitvinder en ondernemer Boyan Slat, wiens plasticvanger deze maand de zee opging. Ook een optreden van de nieuwe huisband Racoon.

Door Andere ogen

NPO 2, 20.25 uur

Fons de Poel portretteert Glennis Grace, de Nederlandse zangeres die vorige week in de VS in de finale stond van de America’s Got Talent. De Poel spreekt manager John van Katwijk, presentator Henny Huisman en zangcoach Babette Labeij.

Groundhog Day

RTL 8, 20.30-22.35 uur.

(Harold Ramis, 1993) Bill Murray is onweerstaanbaar als de chagrijnige weerman Phil, die elk jaar op Groundhog Day (2 februari, ‘bosmarmottendag’) met frisse tegenzin de gebeurtenissen rondom een bosmarmot met meteorologische gaven in het gehucht Punxsutawney moet verslaan. Phil voelt zich veel te goed voor de kneuterige dorpstraditie, maar het is uitgerekend deze dag die hij keer op keer opnieuw moet beleven, tot hij zijn leven heeft gebeterd. Vooral vanwege dit originele uitgangspunt groeide Groundhog Day uit tot een klassieker. Murray vindt knap het midden tussen botte humor, onbeholpen romantiek en oprechte melancholie. En niet alleen dat: filmfilosofen dragen de film op handen, als grappige en ontroerende bespiegeling over tijd, lotsbestemming en vrije wil. Alleen al de scène waarin Phil zichzelf tot God verklaart, is er eentje waarover je eindeloos kunt bomen.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Net 5, 20.35-23.10 uur.

(Tim Burton, 2016) Het bronmateriaal van Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, een young-adultboek van Ransom Riggs, heeft alles in zich om een meesterlijke Tim Burtonfilm op te leveren. Dit griezelsprookje gaat niet over één excentriek buitenbeentje, maar over een huis vol: directeur Peregrine runt een speciaal kindertehuis voor kinderen die ‘anders’ zijn. Zo kan de een niet praten zonder dat er een zwerm bijen zijn mond verlaat, de ander is zo licht dat ze zonder haar loodzware schoenen meewaait met de wind. Hoofdpersoon Jake bezoekt het huis om de mysterieuze dood van zijn opa te onderzoeken. Nooit wordt helemaal duidelijk of dit een fantasiewereld is waarin de getraumatiseerde Jake (en eerder zijn opa) wegvlucht, of echt. Voor Burton doet het er niet toe: zijn film is een lofzang op de fantasie, een ode aan alles wat vreemd of merkwaardig is, inclusief Samuel L. Jackson die smikkelt van een grote kom oogballen en cyberpunkpoppen met kloppende hartjes die elkaar te lijf gaan met hun messenhanden.

De film behoort niet tot Burtons beste werk, daarvoor herhaalt de filmer zich zoals in al zijn recentere werk te veel. Ook zijn de personages wat te vlak en vallen beoogde gevoelens van romantiek en rouw een tikje dood. Maar Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is een lust voor het oog en Eva Green als mevrouw Peregrine is een vondst: moeiteloos schakelt ze tussen streng, lief en intens.

Zembla

NPO 2, 20.55 uur

De aflevering ‘In koelen bloede’ blikt terug op de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador ­tijdens de burgeroorlog in 1982. De journalisten filmden in guerrilla-­gebied en werden doodgeschoten. Hoe dat ging, wil Zembla weten.

Spoorloos

NPO 1, 21.15 uur

Omdat zijn moeder altijd vertelde dat hij een vreselijke man was, ging Jack nooit op zoek naar zijn Chinese vader, die naar China terugging toen Jack 6 was. Nu zoekt Jacks halfzus contact vanuit China en staat het ­leven van Jack op zijn kop.

Trippers

NPO 3, 21.15 uur

Reportage waarin presentator ­Geraldine Kemper op zoek gaat naar de ‘Favela Funk’ in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De danscultuur, getypeerd door blote lijven, vette beats en hitsige dansmoves, is bijzonder populair in de favela’s.

YEP!

Comdedy Central, 21.30 uur

Nieuwe comedyserie, ongetwijfeld met hoog absurdistisch gehalte, want gemaakt door regisseur Max Porcelijn (Plan C) en hoofdrolspeler Michiel Romeyn (Jiskefet). Plus rollen van o.a. Ton Kas, Anniek Pheifer, Henry van Loon en Erik de Bruyn.

Irréversible

Viceland, 22.00-23.55 uur.

(Gaspar Noé, 2002) Destijds veelvuldig vergeleken met het eveneens achterstevoren vertelde Memento van Christopher Nolan, maar de Franse schandaalfilmer Gaspar Noé mikte met zijn rape-revenge-film Irréversible (‘onomkeerbaar’) volledig op de onderbuik, waar zijn Engelse collega vooral voor het hoofd filmde. Irréversible werd overwegend vernietigend besproken en op het filmfestival van Cannes én in de Nederlandse filmhuizen werd gewaarschuwd tegen de hypergewelddadige aard van Noés helletocht. De minutenlange scène waarin het personage van Monica Belucci in een voetgangerstunnel wordt verkracht en het moment waarop de vermeende dader in close-up wordt doodgeslagen met een brandblusser (Noé toont de wraak vóór de verkrachting) behoorden in één klap tot de meest geruchtmakende scènes van het begin van de eeuw. En inderdaad: Irréversible is een misselijkmakende film. Maar velen gingen voorbij aan de uitmuntende visuele stijl waarin Noé en cameraman Benoît Debie hun film goten. Noé gaat veel verder dan het vertellen van een verhaal, dan een registratie van wraak en geweld. De film ís de woede en agressie die hij verbeeldt – en dat maakt ’m volstrekt uniek.

Meer over