De Volkskrant tv-selectie van 21 en 22 april

Berend Jan Bockting
beeld filmtips 21 en 22 april - stand by me Beeld geen
beeld filmtips 21 en 22 april - stand by meBeeld geen

Stand by Me (Rob Reiner, 1986)

Zaterdag, RTL 4, 07.10 uur

Een juweeltje voor de vroege vogels, deze ontroerende verfilming van de niet-griezelige novelle The Body (1982) van horrorschrijver Stephen King. Vier bevriende jongetjes maken eind jaren vijftig een spannende zomer door, wanneer ze in de bossen speuren naar een lijk. Reiner brengt zijn jonge cast - onder wie een 15-jarige River Phoenix - tot grote hoogten. Misschien wel het meest bejubelde en persoonlijke werk van Reiner, die zelf in 1959 net zo oud was als de jongens uit zijn film. Doordrenkt met de diepste melancholie, bovendien. ‘I never had any friends later on like the ones I had when I was twelve’, blikt de volwassen verteller tegen het eind van de film terug op zijn tienerjaren. ‘Jesus, does anyone?’

What’s Eating Gilbert Grape? (Lasse Hallström, 1993)

Zaterdag, Eén, 21.20 uur

Niet lang na zijn ontroerende en alom bejubelde familiefilm My Life as a Dog (1985) vertrok de Zweedse regisseur Lasse Hallström naar Hollywood. Daar werkt hij sindsdien gestaag aan een omvangrijk oeuvre dat voornamelijk bestaat uit lichtdramatische feelgoodfilms, overgoten met een sfeervolle kleurgloed (denk aan The Cider House Rules of Chocolat). Zijn beste Amerikaanse film is en blijft het geweldig gecaste What’s Eating Gilbert Grape?, het sfeervolle portret van een geschifte familie van wie alleen Johnny Depp normaal is. Leonardo DiCaprio is geestelijk gehandicapt (en dat leverde hem op zijn 20ste zijn eerste Oscarnominatie op), terwijl moeder Darlene Gates 250 kilo weegt.

Testament of Youth (James Kent, 2014)

Zaterdag, BBC 2, 23.05 uur

Het is 1914, Engeland is nog niet gewend aan mondige vrouwen die een carrière nastreven, maar de jonge Vera (Alicia Vikander) streeft tot verbazing van haar conservatieve omgeving naar een spannende carrière in plaats van een keurig huwelijk. Als de oorlog uitbreekt, wordt ze verpleegster, in dit klassieke Britse drama gebaseerd op de memoires van Vera Brittain uit 1933. De film legt van begin af aan de nadruk op Vera’s onverzettelijkheid, terwijl Vikander haar personage van precies de juiste doses kwetsbaarheid en veerkracht voorziet.

Disconnect (Henry Alex Rubin, 2012)

Zaterdag, Fox, 00.55 uur

Mozaïekfilm met drie verhaallijnen: een rouwend echtpaar wordt slachtoffer van identiteitsfraude, een eenzame puberjongen denkt ten onrechte eindelijk een vriendin te hebben gevonden via een sociaal netwerk en een jonge journaliste wil een verhaal maken over minderjarigen die zichzelf online prostitueren. Voor sommigen zal Disconnect schokkende inzichten bieden, voor anderen niet. Maar dan nog is het pleidooi voor menselijk contact relevant. En terwijl de verhaallijnen steeds vergezochter worden, blijft de film op de been door het acteerwerk van onder anderen Jason Bateman.

Kauwboy (Boudewijn Koole, 2012)

Zondag, NPO 3, 15.35 uur

Met vele prijzen onderscheiden kroonjuweel van de Nederlandse jeugdfilm. De 10-jarige Jojo adopteert een uit het nest gevallen kauwtje. Waarom is hij de enige die nog met zijn moeder belt? Schrijver-regisseur Koole (Beyond Sleep) neemt alle tijd om te vertellen wat er is gebeurd. En niets kan op tegen de onvergetelijke momenten die Jojo - adembenemend mooie rol van debutant Rick Lens - deelt met zijn kauw.

The Salt of the Earth (Wim Wenders en Juliano Ribeiro Salgado, 2014)

Zondag, Canvas, 22.00 uur

Fotogeniek portret van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado, die wereldfaam vergaarde met ontluisterende fotoseries als Other Americas (1986), Workers (1993) en Africa (2007). Gelukzoekers ploeterend in een gigantische goudmijn, hongerslachtoffers, volkerenmoorden, brandende olievelden, Salgado legde de verschrikkingen van de wereld vast in intimiderend mooie zwart-witbeelden – en Wim Wenders toont ze volop in The Salt of the Earth. Tegelijkertijd is Wenders, die de documentaire samen met Salgado’s zoon Juliano Ribeiro draaide, vooral in Salgado zelf geïnteresseerd. Het persoonlijkst zijn de momenten waarop diens markante gezicht in zijn foto’s weerkaatst, terwijl hij uitlegt wat hij destijds zag en wilde overbrengen.

Meer over