VoorwoordPieter Klok

De Volkskrant is vooral een huis, precies zoals de oprichters voor ogen hadden

null Beeld

Een betere dag om onze 100ste verjaardag als dagblad te vieren, is er niet. De krant heeft er in decennia niet zo goed voorgestaan en door het loslaten van de coronamaatregelen hangt in Nederland een bevrijdingsroes die goed aansluit bij onze feestelijke stemming.

Het aantal abonnees is tijdens de coronacrisis onstuimig gegroeid. Inmiddels naderen we het record van 366 duizend abonnees uit 1996. Dankzij onze apps en websites trekken we daarnaast honderdduizenden niet-abonnees. We hadden kortom nog nooit zo veel lezers.

Onze nieuwe digitale producten vallen in vruchtbare aarde. De speciale digitale editie die we afgelopen weekeinde ter gelegenheid van onze verjaardag uitbrachten, trok 75 duizend lezers. Onze podcasts bereiken een steeds groter publiek. Vandaag duiken we nog één keer in het verleden. Bert Wagendorp verwondert zich over de allereerste krant. Verslaggever Toine Heijmans gaat op zoek naar ons Volkskrant-dna.

De allereerste Volkskrant – toen nog een weekblad – verscheen vijf dagen na de invoering van het algemeen kiesrecht in Nederland. De krant is meegegroeid met zijn lezers. Aanvankelijk volgden die over het algemeen braaf de instructies van de katholieke kerk, later die van de linkse kerk, tegenwoordig vellen Volkskrant-lezers liefst hun eigen oordeel en verwachten ze van hun krant dat die alle relevante feiten, perspectieven en opinies levert om een goed onderbouwde mening te kunnen vormen.

De Volkskrant groeide mee met de volwassenwording van de Nederlandse democratie. De laatste jaren onderzoeken we vooral hoe we de democratie gezond kunnen houden, hoe we voorkomen dat die veroudert en aftakelt.

Daarnaast is de Volkskrant vooral een huis, precies zoals de oprichters voor ogen hadden. Geen katholiek huis meer, maar een huis waar iedereen welkom is, waar nieuwsgierigheid en medemenselijkheid leidend zijn en moralisme zoveel mogelijk buiten de deur wordt gehouden, waar zelfrelativering als een pre geldt, en waar ook wordt gelachen.

De Volkskrant is net zo oud als supermarktketen Jumbo – die in 1921 werd opgericht als groothandel in koloniale waren, net zo oud als de Bach-vereniging, net zo oud als de mooiste bioscoop ter wereld Tuschinski en – op de dag af – net zo oud als Jan van der Zouwen, de man die u vandaag op uw voorpagina aantreft. Morgen staat hij in een speciale bijlage over honderd Nederlanders in de leeftijd van 0 tot 100 jaar en kunt u lezen wat de honderd jaar op deze aarde hem hebben geleerd.

Pieter Klok
hoofdredacteur

Meer over