De Volkskrant filmselectie voor woensdag 4 april

Kevin Toma
Ernst Umhauer en Fabrice Luchini in Dans la maison Beeld geen
Ernst Umhauer en Fabrice Luchini in Dans la maisonBeeld geen

Dans la maison (François Ozon, 2012)

Arte, 20.15-21.55 uur

Deurbellen met koekoeksgeluid, klokken die tot het dertiende uur lopen, verbale schilderijen, assemblages van dictators en opblaaspoppen, Schopenhauer als vakantielectuur. Als het om de discussie over slechte en goede kunst gaat, of om de vraag wat zinnig tijdverdrijf is en wat niet, voelt regisseur-scenarist François Ozon zich niet te beroerd om flink wat illustratiemateriaal door Dans la maison te strooien.

'Wel een beetje meedoen!', adviseerde François Ozon de kijker van Dans la maison, in een interview met de Volkskrant.

Jammer voor de snobistische docent literatuur Germain (Fabrice Luchini) dat zijn leerlingen in niets anders geïnteresseerd lijken te zijn dan mobieltjes en pizza's, zoals hij het zelf sarcastisch verwoordt. Germain bijt zich dan ook helemaal vast in een pupil die schijnbaar wél iets te melden heeft. De 16-jarige Claude (Ernst Umhauer) spreidt in zijn opstellen een opmerkelijk fijnzinnige stijl tentoon; dat die opstellen gevuld zijn met voyeuristische observaties van Claude's beste vriend Rapha (Bastien Ughetto) en diens gezin, kan Germain nauwelijks storen. Sterker nog: de essay's gaan voor hem en zijn echtgenote Jeanne steeds meer als een spannende vervolgroman werken - alsof Rapha en zijn ouders slechts verhaalpersonages zijn en Claude hun realiteit naar believen kan aanpassen. Daar gaat het óók om in Ozons bewerking van Juan Mayorga's toneelstuk El chico de la última fila (2006): het verschil tussen werkelijkheid en fictie, tussen het echte leven en een lege imitatie daarvan, tussen de passieve positie van de lezer en de scheppende rol van de auteur. Ozon laat de thema's naar hartelust balletje overgooien, maar ook als hij fantasie en realiteit op speelse wijze vermengt, blijft de film met zijn precieze stijl en sterke cast – waaronder ook nog Emmanuelle Seigner en Kristin Scott Thomas een stabiele indruk maken. Verplichte kost voor wie zijn films graag gesoigneerd én spitsvondig heeft.

Knetter (Martin Koolhoven, 2005)

NPO 3, 15.30-16.50 uur

De 9-jarige Bonnie moet het zien te rooien met haar manisch-depressieve moeder, een onbekende vader, en dan ook nog de dood van haar inwonende oma. Toch houden regisseur Koolhoven (Brimstone) en scenarioschrijver Mieke de Jong Knetter licht en innemend. Carice van Houten overtuigt als de kwetsbare moeder; Jesse Rinsma speelt mooi dochter Bonnie, die haar moeder neemt zoals ze is ('Soms is ze echt knetter'). Hartverwarmende en legendarische scène: de olifant die ineens in de tuin staat.

Unfaithful (Adrian Lyne, 2002)

SBS 9, 20.30-23.00 uur

Amerikaanse remake van Claude Chabrols klassieke overspeldrama La femme infidèle (1969). Diane Lane is een waardige opvolger van Stéphane Audran. Connie Sumner (Lane) heeft een gelukkig huwelijk met haar man Edward (Richard Gere), en toch smelt ze voor de charmes van Fransman Paul Martel (Olivier Martinez). Stomende seks kan de liefdestragedie die daarmee in gang wordt gezet niet compenseren. Regisseur Adrian Lyne transformeerde het Franse verhaal moeiteloos naar het fotogenieke Manhattan; een overdaad aan New Yorkse sfeer, die we kennen van Lyne's eerdere werk (Fatal Attraction, Nine 1/2 Weeks).

Body of Lies (Ridley Scott, 2008)

SBS 9, 23.00-01.25 uur

Film die in Nederland beroemd werd omdat Carice van Houten erin haar Hollywooddebuut zou maken (als echtgenote van CIA-agent Leonardo DiCaprio). Haar scènes belandden echter op de vloer van de montagekamer. Ook zonder Van Houten is het een aardige thriller, waarin CIA-baas Russell Crowe vanuit Washington zijn rechterhand in het Midden-Oosten (DiCaprio) een terreurcel laat ontmantelen. De film plaatst een paar voorzichtige vraagtekens bij Amerika's oorlog tegen het terrorisme (welke maatregelen zijn geoorloofd en wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor de gevolgen van de oorlog?).

Meer over