De Volkskrant filmselectie voor vrijdag 23 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mixed kebab (Guy Lee Thys, 2012)
Eén, 00.00-01.35 uur.

De Antwerpse ober Ibrahim (Cem Akkanat) steekt het niet onder stoelen of banken dat hij de 19-jarige Kevin (Simon Van Buyten) leuk vindt. In de snackbar van Kevin en diens moeder Marina (Karlijn ­Sileghem) flirt hij openlijk met de jongen, die zich op zijn beurt graag door Ibrahim naar de gaybar laat meenemen. Tegelijkertijd zal Ibrahim binnen zijn Turkse familiekring nooit toegeven dat hij homoseksueel is - noch aan zijn ouders |(Ergun Simsek, Tanja Cnaepkens), noch aan zijn criminele broer Furkan (Lukas De Wolf), noch aan nicht Elif (Gamze Tazim), die op het Turkse platteland op hun huwelijk wacht. Wat je noemt een dubbelleven, in het Belgische multiculti-drama (en passend getitelde) Mixed kebab.

Dat kan natuurlijk niet goed gaan, zeker niet wanneer Ibrahim naar ­Turkije afreist om de verloving te regelen en Kevin meeneemt. Enkele stiekem gemaakte foto’s van de twee in de hammam van het hotel: daar heb je de poppen aan het dansen. Intussen ruilt Furkan onder de invloed van ­radicale moslims zijn leren jack in voor een djellaba. Al met al geen geringe prestatie, hoe schrijver en regisseur Guy Lee Thys zijn film overeind houdt terwijl de heikele kwesties elkaar in hoog tempo afwisselen. Van homofobie tot broederliefde en -haat, van de positie van de Turkse vrouw tot racisme en fundamentalisme, het vindt allemaal zijn plek in Mixed kebab, dat over de hele linie profiteert van fijn acteerwerk en pas in de finale kiest voor de ­gemakkelijke weg.

Side Effects (Steven Soderbergh, 2013)
RTL 8, 20.30-22.40 uur

Gave en vaardige paranoiathriller over de dubieuze praktijken van de farmaceutische industrie. Rooney Mara, nu in de bioscoop te zien als Maria Magdalena, speelt een jonge vrouw met een depressie die geholpen lijkt met een nieuwe wonderpil. De pil heeft echter verstrekkende bijwerkingen. Jude Law is de fors gesponsorde psychiater die haar het medicijn voorschrijft.

Truman (Cesc Gay, 2015)
Canvas, 21.15-23.00 uur

Zelf wilde vijftiger Tomás niet komen, maar zijn vrouw heeft hem overgehaald. Dus zit hij nu hier, overgevlogen vanuit Canada, in het Madrileense appartement van zijn ongeneeslijk zieke vriend Julián. Nu zijn leven hoogstens wat kan worden gerekt, heeft Julián besloten de behandeling stop te zetten. De tijd die hem rest, wil hij niet in een ziekenhuis doorbrengen, vertelt Julián. Desnoods zal hij zelf de stekker eruit trekken. Een besluit dat Tomás lastig te verkroppen vindt en dat het doel van zijn missie ongewis maakt: blijft hij vier dagen in Spanje om Julián op andere gedachten te brengen, of om in berusting afscheid te nemen? Een sluimerende dood, verlies en de acceptatie daarvan: het speelt allemaal een wezenlijke rol in Truman. Maar het is Catalaan Cesc Gay ook om andere zaken te doen. Het opvallend gemoedelijke, ondramatische en smaakvol komische ­Truman gaat misschien vooral over de manier waarop mannen hun gevoelens tonen en over de speciale dynamiek die een vriendschap kan hebben. Javier Cámara (Tomás) en Ricardo Darín (Julián) zijn uitstekend gecast. Twee sympathieke makkers zie je, kalm worstelend met het slotakkoord van hun vriendschap. En dan is er nog de titelfiguur. Gay, die een internationale filmhuishit scoorde met het coming-of-agedrama Krampáck (2000), geeft het geheel richting doordat Julián een nieuw thuis moet vinden voor zijn astmatische boxer Truman. Leuke filmhond, die Truman.

Meer over