De Volkskrant film-selectie voor maandag 26 maart

Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006) is om 22.00 uur te zien op Viceland. Beeld AFP
Pan’s Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006) is om 22.00 uur te zien op Viceland.Beeld AFP

Pan's Labyrinth (Guillermo del Toro, 2006)

Viceland, 22.00-00.25 uur.

De Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, wiens film The Shape of Water onlangs met vier Oscars werd bekroond, werkte voor zijn filmcarrière jarenlang in de make-upwereld. Dat is duidelijk af te zien aan zijn vanavond uit te zenden magistrale grotemensensprookje Pan’s Labyrinth. De film, een fraai vormgegeven mengeling van animatie en live-action, sloeg in 2006 in als een bom en won tientallen prijzen, waaronder drie Oscars.

Begrijpelijk, want het is onmogelijk je niet te laten meeslepen door de prachtige beelden en het wonderlijke verhaal van het 11-jarige Spaanse meisje Ofelia (een hypnotiserende rol van Ivana Baquero) dat in 1944 opgaat in een beklemmende fantasiewereld. Het echte leven is overigens nog beklemmender. Spanje zit nog volop in de nasleep van de bloederige burgeroorlog en Ofelia’s nieuwe stiefvader blijkt een fascistische legerofficier met sadistische trekjes. En dus vlucht ze naar haar onderwereld vol elfen, faunen en angstaanjagende reuzenkikkers. Daar krijgt ze te horen dat haar vader, een koning, op haar wacht. Maar om te bewijzen dat ze een prinses is, moet ze eerst drie gruwelijke taken vervullen, voordat ze hem te zien krijgt. Steeds donkerder kleurt het droomdoolhof, en steeds griezeliger worden de dingen die daar gebeuren. Ondertussen lopen de echte wereld en de onderwereld langzaam maar zeker in elkaar over. Een overweldigende genremix, die lang nadreunt.

The Lovely Bones (Peter Jackson, 2009)

RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Regisseur Peter Jackson begon zijn carrière in zijn thuisland Nieuw-Zeeland met ijzersterke genrefilms (Bad Taste, Braindead) en het wereldwijd geprezen Heavenly Creatures. Vervolgens maakte hij zich in Hollywood onsterfelijk met zijn duizelingwekkend succesvolle The Lord of the Rings-trilogie. Zijn remake van de klassieker King Kong (2005) werd al niet onverdeeld positief ontvangen, en daarop volgde in 2009 een knauw met The Lovely Bones, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Alice Sebold. De film verdeelde het publiek in felle voor- en tegenstanders, critici waren overwegend negatief. Vanuit het bovenmenselijke perspectief van een vermoord 14-jarig meisje (de later doorgebroken Saoirse Ronan) maakte Jackson van The Lovely Bones een rouwverwerkingsdrama en moordthriller in één. De film is een vervreemdende ervaring, doordat de kijker gebruikelijke handvatten mist. Maar in zijn veelvormigheid is dit een intrigerend geheel, dat de kijker mét de personages heen en weer slingert tussen spanning, verdriet, woede, berusting, wraakgevoelens en verzoening. Een gewaagd en geslaagd filmavontuur.

White Bird in a Blizzard

Fox, 23.00-00.55 uur.

(Gregg Araki, 2014) De 17-jarige Kat is radeloos. Net nu ze seksueel volwassen wordt, gaat haar vriendje raar doen en verdwijnt moeder Eve. Gevlucht voor haar gruwelhuwelijk? Of is er iets anders aan de hand? White Bird in a Blizzard, een bewerking van de gelijknamige roman van Laura Kasischke, haakt aan bij films als Ang Lees The Ice Storm (1997) en Sam Mendes’ American Beauty (1999). Het buitenwijkbestaan is de hel op aarde. Maar zo levendig als de filmers die regisseur Araki voorgingen wordt deze film helaas niet. Aardige jarentachtigsfeer, dat wel, en Shailene Woodley en Eva Green zijn prima als het onharmonische moeder- en dochterpaar.

Meer over