Film- en tv-tipsZondag 9 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 9 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit Les cousins Beeld
Beeld uit Les cousins

To Catch a Thief

BBC 2, 16.30 uur

(Alfred Hitchcock, 1955) Cary Grant is lekker op dreef als juwelendief in ruste aan de Franse Rivièra, totdat een imitator opduikt en hij wordt verdacht van nieuwe streken. Hitchcock maakte met To Catch a Thief een bijzonder elegante thriller met veel ruimte voor romantiek, niet in het minst dankzij Grace Kelly, die Grants object van begeerte speelt. De film bevat typische Hitchcock-elementen, van het ‘wrong man’-motief tot het kat-en-muisspel, maar blijft aangenaam dankzij de zonnige setting. De perfecte zondagmiddagfilm, kortom, zeker wanneer de winter op zijn druilerigst is.

Beeld uit To Catch a Thief (1955). Beeld
Beeld uit To Catch a Thief (1955).

Hollands hoop

NPO 3, 20.15 uur

Na de opfrisser van afgelopen weken, toen elke avond een aflevering van Hollands Hoop werd herhaald, is het vanavond tijd voor de start van het derde en laatste seizoen van het populaire misdaaddrama. Psychiater Fokke (Marcel Hensema) heeft het boerenbedrijf van zijn vader omgebouwd tot een goedlopende wietcoöperatie en zijn succes blijft niet onopgemerkt. Uit onverwachte hoek dreigt zijn imperium te worden overgenomen. Alle hoofdrolspelers uit de eerdere seizoenen zijn er weer bij, aangevuld met onder meer Chris Zegers en Saskia Temmink.

Heel Holland bakt (finale)

NPO 1, 20.25

Tijdens het laatste weekend van dit seizoen gaan de drie overgebleven bakkers, Esther, Anouk en Jeanette, aan de slag met een eetbare Rubiks kubus. Komt alles mooi uit de vorm? Is de chocolade op temperatuur en doet de koeling zijn werk? Voor de technische opdracht maken ze een surprisedessert: een bol van chocolade waarin een gebakje verstopt zit. Op de laatste dag worden de meetlinten uitgerold, want de dames maken maar liefst anderhalve meter taartspektakel, zodat er genoeg is voor alle fans die komen aanmoedigen. Wie wordt dit jaar de beste thuisbakker van Nederland?

André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckove. Beeld Omroep Max/Roland J.Reinders
André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckove.Beeld Omroep Max/Roland J.Reinders

Les cousins

TV 5, 21.00 uur

(Claude Chabrol, 1959) Meestercineast Chabrol wist precies wat hij het leukst vond aan Les cousins. Dat hij er een scène in wist te stoppen waar tomaten op z’n Provençaals worden bereid. Dat er een boeienkoning in zit, Wagner, waanzin en meisjes op blote voeten. Chabrols lijstje klinkt opvallend luchtig voor zo'n ongenaakbare film. Vrij naar Jean de la Fontaine vertelt Les cousins het verhaal van de stuurloze Charles (Gérard Blain), die naar Parijs trekt om te studeren maar verdrinkt in de door seks en uitspattingen beheerste wereld van neef Paul (Jean-Claude Brialy). De stijl is vernuftig en energiek, de gevoelstemperatuur ijzingwekkend laag.

Presenting Princess Shaw

Canvas, 23.05 uur

Overdag werkt Samantha Montgomery in een bejaardentehuis in New Orleans, maar ’s nachts zingt ze op YouTube haar eigen liedjes als Princess Shaw. Haar leven verandert ingrijpend als een van haar video’s wordt opgepikt door de Israëlische musicus Kutiman, die multimediale kunstwerken maakt uit samples van YouTubers. In Presenting Princess Shaw volgt Ido Haar de zangeres op een keerpunt in haar carrière. De filmmaker registreert de impact van de video op het leven van Montgomery en stelt vragen over het intellectueel eigendom van andermans werk.

Son of Sam: Hunt for a Killer

Discovery, 23.00 uur

In de zomer van 1976 begon David Berkowitz aan een reeks moorden die New York een jaar lang in zijn greep zou houden. De moordenaar sloeg steeds ’s nacht toe en had het voorzien op jonge koppels. De brieven die Berkowitz stuurde aan de pers en politie, ondertekend met de naam ‘Son of Sam’, wakkerde de angst onder het publiek verder aan. De twee uur durende documentaire Son of Sam: Hunt for a Killer zet alle feiten op chronologische volgorde en laat de detectives die de seriemoordenaar wisten te grijpen uitgebreid aan het woord.

Nightcrawler

BBC 2, 00.15 uur

(Dan Gilroy, 2014) Hollywoodster Jake Gyllenhaal zet in deze behoorlijk nare thriller een van zijn meest verontrustende personages neer: Lou, een uitgemergelde, sinistere sociopaat die sensatiebeelden van ongelukken eigenhandig nog sensationeler maakt en verkoopt aan Amerikaanse ochtendjournaals. Kijk hoe hij gladjes als een reptiel door zijn natuurlijke habitat beweegt. En dan die glimlach, die betoverend had kunnen zijn, maar die hij net iets te geraffineerd aan en uit kan zetten. Zo ondraaglijk kan Gyllenhaal dus zijn, in een film die moddervette en effectieve media- en maatschappijkritiek levert.

Jake Gyllenhaal in Nightcrawler van Dan Gilroy. Beeld
Jake Gyllenhaal in Nightcrawler van Dan Gilroy.
Meer over