Film- en tv-tipsZondag 9 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 9 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Still uit de film After, over Amsterdamse jongeren die na het uitgaan bij elkaar kruipen voor een dagen durende afterparty met onesies, pillen en drank. Beeld Jasmijn Schrofer
Still uit de film After, over Amsterdamse jongeren die na het uitgaan bij elkaar kruipen voor een dagen durende afterparty met onesies, pillen en drank.Beeld Jasmijn Schrofer

Innerspace (Joe Dante, 1987)

Zondag, Net 5, 08.20 uur

Een van de vele fijne pulpwerkjes van specialist Joe Dante (Gremlins, Piranha), deze prettig gedateerde sciencefictionkomedie. Een miniversie van testpiloot Tuck Pendleton (Dennis Quaid) zou geïnjecteerd moeten worden in een konijn, maar belandt uiteindelijk in de bloedbaan van de hypochondrische scharrelaar Jack Putter (Martin Short). Oscar voor Beste visuele effecten.

The Bourne Legacy (Tony Gilroy, 2012)

Zondag, Veronica, 20.30 uur

In 2016 was Matt Damon eindelijk opnieuw te zien als Jason Bourne. Na The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) en The Bourne Ultimatum (2007) wilde hij de opgejaagde geheim agent altijd nog eens spelen, maar door gekissebis achter de schermen kwam het er lange tijd niet van. Studio Universal zag intussen toch een manier om verder te gaan met de reeks, zonder Damon en Jason Bourne. De vierde Bourne-film, The Bourne Legacy, draait om Aaron Cross: een tot in de poriën getrainde geheim agent die, net als Bourne, door zijn organisatie buitenspel moet worden gezet. Plot en actie halen het niet altijd bij de voorgangers, maar Jeremy Renner is prima als Cross.

Sahara

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Bram Vermeulen is in Niger. Nergens ter wereld worden meer kinderen geboren dan daar. Zeven per vrouw. Kinderen betekenen sociale zekerheid. Maar veel jonge vrouwen willen niet meer zo snel trouwen en kinderen krijgen. Ze willen studeren en vooruit.

Killing Eve

Zondag, NPO 3, 20.20 uur

James Bond is een vrouw, de Russische slechterik ook. Geheim agent Eve (Sandra Oh) jaagt op seriemoordenaar Villanelle (Jodie Comer), die haar kogels naast haar tampons bewaart, maar evengoed met een haarspeld kan doden. Een obsessief kat- en muisspel volgt. Bloederige, vinnige en toch grappige thriller.

Heel Holland bakt

Zondag, NPO 1, 20.25 uur

De weken van frangipane en banketbakkersroom zijn aangebroken: seizoen 6 van de charmante bakwedstrijd Heel Holland Bakt. Met André van Duin en beroepsproevers Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden. Hoeveel kilo zouden ze samen aankomen dit seizoen? In deze aflevering alleen al moeten 500 taarten worden geproefd.

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Van de 100 miljard kledingstukken die jaarlijks worden geproduceerd, belandt een derde ongedragen op de vuilnisbelt. Fast fashion. Steeds meer bedrijven en ontwerpers proberen hier wat aan te doen. Het Amsterdamse label Hacked By bijvoorbeeld, experimenteert met het hergebruik van kledingoverschotten.

Sterke verhalen

Zondag, NPO 1, 21.20 uur

Nederlandse versie van Would I Lie to You?, waarin het draait om onwaarschijnlijke getuigenissen. ‘Ik heb wel eens voor tapas betaald met een Nissan Micra.’ ‘Ik heb drie weken op de vermiste personenlijst van Interpol gestaan.’ Waar of niet waar? De waarheid kan vreemd zijn. Sanne Wallis de Vries presenteert, Peter Pannekoek en Richard Groenendijk zijn teamcaptains en elke week vertellen nieuwe kandidaten sterke verhalen.

After

Zondag, NPO 3, 23.35 uur

Intieme film over Amsterdamse jongeren die na het uitgaan bij elkaar kruipen voor een dagen durende afterparty met onesies, pillen en drank. Zonder slaap. Een vrijplaats om overal over te praten. Tot de realiteit weer aan de deur klopt.

Meer over