Film- en tv-tipsZondag 8 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 8 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Robin Wright (links) en Naomi Watts in Two Mothers Beeld
Robin Wright (links) en Naomi Watts in Two Mothers

Two Mothers

Arte, 20.15 uur

(Anne Fontaine, 2013) Zodra ze de kans krijgen, trekken hartsvriendinnen Roz (Robin Wright) en Lil (Naomi Watts) zich terug in hun afgelegen stek aan de Australische kust en duiken ze met zonen Ian en Tom het water in. Snel gebeurt wat al na enkele scènes onvermijdelijk lijkt: Roz gaat naar bed met Ian, Lil met Tom. Je kunt het absurd, vergezocht of verwerpelijk vinden wat in deze vrije bewerking van Doris Lessings novelle The Grandmothers (2003) gebeurt; de personages storten zich gretig op hun oedipale romances. Mooi hoe Fontaines eerste Engelstalige film ook visueel in kringetjes draait: steeds hetzelfde uitzicht op hetzelfde strand, hetzelfde zandpad naar zee en dezelfde jongen in dezelfde stoel op dezelfde veranda.

De oorlog is Oud Ade binnengekomen

NPO 2, 19.45 uur

Truike Heemskerk en Erik van der Poel waren Nederlandse passagiers die bij het drama van vlucht MH17 om het leven kwamen. Het jonge koppel woonde in het kleine dorp Oud Ade, waar ze een belangrijke rol speelden bij verschillende verenigingen. De hechte gemeenschap van het Zuid-Hollandse plaatsje verkeerde weken in diepe rouw. Vijf jaar na de ramp bezocht De oorlog is Oud Ade binnengekomen de naasten van het overleden stel en een aantal andere bewoners van Oud Ade. De titel is een citaat uit de preek van de lokale diaken.

Warrior Women

Canvas, 20.50 uur

In Black Panther speelde Lupita Nyong’o een stoere strijder uit het fictieve Afrikaanse land Wakanda. Voor de documentaire Warrior Women onderzoekt de actrice het ware verhaal van de Ahosi, het vrouwenleger van het vroegere koninkrijk Dahomey, het huidige Benin. In het Westen werden de Ahosi vergeleken met de Amazones uit de mythologie, maar Nyong’o ontdekt dat de werkelijkheid minder fraai is. Van experts en afstammelingen hoort ze dat de vrouwen vaak onder dwang in dienst moesten en slachtoffers vingen voor de slavenhandel.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Voor mannen ziet de toekomst er niet goed uit, concludeert feminist Hanna Rosin in haar boek The End of Men. In sectoren waar de meeste ontslagen vallen werken veel mannen en jongens blijven op school achter bij meisjes. Ook de verslavings- en zelfmoordcijfers zijn onder mannen hoger dan bij vrouwen. Online is een mannenbeweging ontstaan die zich verzet tegen de veronderstelde feminisering van onderwijs en samenleving. Het journalistieke onderzoeksprogramma Tegenlicht duikt in de websites, blogs en fora van de ‘manosphere’ en spreekt met enkele kopstukken en mannencoaches.

The Inner Circle

NPO 2, 23.00 uur

Vlak voor een belangrijk politiek evenement hoort de Zweedse minister David Ehrling (Niklas Engdahl) dat de premier zal terugtreden en hem mogelijk als opvolger wil aanwijzen. De ambitieuze Ehrling is klaar voor een volgende stap op de politieke ladder, maar na de bekendmaking neemt de pers zijn leven onder de loep. Als er onfrisse zaken aan het licht komen en geruchten beginnen te circuleren, wordt het Ehrling duidelijk wat hem te doen staat. De Zweedse politieke thrillerserie The Inner Circle gaat vanavond van start bij BNNVara.

Solitary Man

ARD, 01.10 uur

(Brian Koppelman en David Levien, 2009) New Yorker Ben Kalmen (Michael Douglas) was ooit een betrouwbare autodealer, een uitstekende vader voor dochter Susan (Jenna Fischer) en dito echtgenoot voor vrouw Nancy (Susan Sarandon). Tegenwoordig is hij een loser die achter elk meisje aanrent. Niemand snapt waarom. Regisseurs Koppelman en Levien tonen steeds weer de nuchtere waarheid: hoe Ben ‘s ochtends nauwelijks zijn bed uitkomt en aspirientjes slikt om staande te blijven. Warme eenmansshow, waarin alle andere acteurs, van Sarandon en Jesse Eisenberg tot Danny DeVito, slechts bijrollen vervullen.

Michael Douglas (links) en Danny DeVito in Solitary Man. Beeld
Michael Douglas (links) en Danny DeVito in Solitary Man.

Valhalla Rising

BBC 2, 02.35 uur

(Nicolas Winding Refn, 2009) In dit hallucinante Vikingepos speelt steracteur Mads Mikkelsen een eenogige slaaf, die tegenstanders met blote handen uit elkaar rukt. Een woeste, haast dierlijke gestalte. Wat dit bijna onwereldse, spirituele spektakelstuk nog indrukwekkender maakt: Mikkelsen zegt gedurende de hele film geen woord. Waar het allemaal ook naartoe mag gaan in deze uiterst vreemde avonturenfilm, cineast Refn steekt je bijna de ogen uit met zijn uitzinnig vormgegeven geweldsorgieën, die uitmonden in een primitieve vorm van het toneelstuk Wachten op Godot. En onze visionaire slaaf maar zwijgen.

Mads Mikkelsen in Valhalla Rising. Beeld
Mads Mikkelsen in Valhalla Rising.
Meer over