Film- en tv-tipsZondag 5 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 5 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Jorrit Van Broekhoven
Lewis MacDougall in ‘A Monster Calls’. Beeld
Lewis MacDougall in ‘A Monster Calls’.

Amsterdamned

RTL 7, 20.00 uur

(Thriller, Dick Maas, 1987) Hier een arm, daar een hoofd; in de films van Dick Maas vliegen de ledematen vaak vrolijk in het rond. Er zijn weinig andere Nederlandse regisseurs die zo graag de koppen laten rollen. Ook in de onderhoudende seriemoordenaarsfilm Amsterdamned kunnen sommige personages hun hoofd er niet bij houden. Huub Stapel is de charismatische politie-inspecteur die in en op de grachten van Amsterdam (deels gefilmd in Utrecht, dat wel) op een seriemoordenaar jaagt. Opletten of alle gruwelbeelden – zoals de finale met de harpoen – ongecensureerd de uitzending bereiken.

Huub Stapel in ‘Amsterdamned’. Beeld
Huub Stapel in ‘Amsterdamned’.

Homeland

NPO 3, 20.25 uur

In de laatste aflevering van het een na laatste seizoen van Homeland was Carrie Mathison (Claire Danes) er slecht aan toe. Na zeven maanden gevangenschap in Rusland kwam ze vrij dankzij een gevangenenruil, maar omdat ze al die tijd zonder medicijnen had gezeten, was ze nog maar een schim van haar oude zelf. We zien Carrie weer terug wanneer Saul Berenson (Mandy Patinkin) een beroep op haar doet. Hij moet naar Afghanistan voor vredesonderhandelingen met de Taliban, maar het is de vraag of Carrie kan functioneren. Het achtste en laatste seizoen van Homeland begint vanavond en telt tien afleveringen.

De slag om Texas

NPO 2, 20.35 uur

Californië is in de VS bekend als The Golden State, maar heeft de afgelopen jaren veel van zijn glans verloren. Ondertussen is Texas sterk in opkomst. De zuidelijke staat biedt nog volop ruimte voor aanpakkers uit binnen- en buitenland, die er een betaalbare woning kunnen vinden plus een baan bij een van de vele start-ups en techbedrijven. In De slag om Texas maakt journalist Eelco Bosch van Rosenthal een reis door de staat, die ons het Amerika van de toekomst toont. In de eerste aflevering onderzoekt hij de Texaanse waardering voor president Trump.

The Farthest

Canvas, 21.45 uur

In 1977 werden de Voyager-sondes gelanceerd voor een reis langs de buitenplaneten van ons zonnestelsel. De missies van Voyager I en II waren een doorslaand succes en de robotverkenners bleken uitermate goed opgewassen tegen hun taak. Zo goed zelfs dat ze het zonnestelsel al lang hebben verlaten, maar tot op de dag van vandaag blijven werken. Voyager I bevindt zich op dit moment op een afstand van meer dan 22 miljard kilometer van de aarde. In The Farthest blikken wetenschappers die bij de missie betrokken waren terug op deze uitzonderlijke prestatie.

Tegenlicht

NPO 2, 22.15 uur

Nederland zit nog tot eind april in een soort light-variant van quarantaine en zeer waarschijnlijk worden de maatregelen daarna verlengd. Hoe zal onze samenleving eruit zien op het moment dat alles weer ‘normaal’ is? Stappen we weer elke dag in de auto naar ons werk en gaan we weer volop consumeren, handen schudden en knuffelen? In Tegenlicht vertelt trendvoorspeller Lidewij Edelkoort dat het virus kan resulteren in goede nieuwe inzichten. Psychiater Dirk de Wachter hoopt dat we door ons gedwongen isolement meer waardering krijgen voor fysiek contact.

A Monster Calls

BBC 1, 23.30 uur

(Fantasy, J.A. Bayona, 2016) Fraaie, opmerkelijk eerlijke verkenning van verlies, lijden en rouw. De 12-jarige Conor (Lewis MacDougall) krijgt elke nacht bezoek van een gigantisch boom-monster dat hem belangrijke verhalen te vertellen heeft én een spoor van vernieling achterlaat. Althans, dat gebeurt in Conors verbeelding: zonder zijn reus krijgt hij nauwelijks grip op de realiteit. Conors moeder (Felicity Jones) wordt verteerd door kanker, terwijl zijn vader (Toby Kebbell) in Amerika woont. Met oma (Sigourney Weaver) kan Conor slecht overweg en op school wordt hij gepest. Catalaan Bayona zoekt en vindt aansluiting bij een rijke traditie in de Spaanse cinema: films waarin kinderen het leven trotseren via de mistige omweg van de fantasie.

Kon-Tiki

BBC 2, 00.30 uur

(Actie, Joachim Rønning, Espen Sandberg, 2012) Voor Noorse begrippen peperdure filmproductie over de legendarische tocht van antropoloog en avonturier Thor Heyerdahl. In 1947 dreef hij op een vlot van balsahout van Peru naar Polynesië, om aan te tonen dat de volkeren aldaar familie zijn. Het fraai gefilmde actiedrama schopte het tot een Oscarnominatie. Kon-Tiki is wat onhandig opgebouwd en de dialogen zijn aan de stramme kant, wat allemaal niet verhinderde dat de film het regieduo Rønning-Sandberg een Hollywoodticket bezorgde: ze stonden aan het roer van de laatste Pirates of the Caribbean (2017).

Still uit Kon-Tiki. Beeld
Still uit Kon-Tiki.
Meer over