Film- en tv-tipsZondag 31 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 31 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Gal Gadot in Wonder Woman.  Beeld AP
Gal Gadot in Wonder Woman.Beeld AP

Hoe overleef ik... mezelf?

NPO 3, 15.30 uur

(Nicole van Kilsdonk, 2008)

Luchtige, kleurrijke film naar de Hoe overleef ik-serie van jeugdboekenschrijver Francine Oomen. Regisseur Kilsdonk vertaalt op originele wijze een aantal specifieke elementen uit Oomens werk naar beeld. Clichés blijven ver weg in dit verhaal over pubermeisje Rosa dat met haar moeder van Brabant naar Groningen verhuist om bij haar stiefvader te wonen. Met een vlotte mix van rechttoe rechtaan-drama, geestige animaties en droomsequenties neemt het springerige en speelse Hoe overleef ik... mezelf? de problemen van pubers serieus, zonder ze overdreven zwaar aan te zetten.

Jolijn van de Wiel in Hoe overleef ik... mezelf? Beeld
Jolijn van de Wiel in Hoe overleef ik... mezelf?

Studio Sport Archief

NPO 1, 16.55 uur

Je zou het zomaar vergeten kunnen zijn, maar dit weekend (zaterdagavond) stond de finale van de Champions League geprogrammeerd, u weet wel, dat internationale voetbaltoernooi waar Ajax vorig jaar nog de halve finale haalde. Nu her en der de voetbalcompetities weer beginnen zou het Studio Sport Archief, dat de afgelopen weken vele dierbare sportgebeurtenissen nog eens de revue liet passeren, zijn deuren weer kunnen gaan sluiten. Vanmiddag is het museum nog open en toont een oud maar lang lint van Nederlands succes in de Europa Cup.

Natuur op 2: Florida - Het dierenparadijs van Amerika

NPO 2, 19.40 uur

Met fraaie beelden van onder meer zeekoeien, baby-alligators en hertjes brengt Florida - Het dierenparadijs van Amerika de enorm gevarieerde natuur van de zuidelijke Amerikaanse staat in beeld. De dieren in Florida staan bloot aan diverse gevaren, zoals de groeiende menselijke bevolking, de opmars van uitheemse diersoorten, bosbranden en het natuurgeweld dat de staat ieder jaar beukt met een aantal orkanen en overstromingen. Wetenschappers schieten de natuur te hulp om ervoor te zorgen dat Florida ook in de toekomst een dierenparadijs blijft.

Wonder Woman

Veronica, 20.00 uur

(Superheldenfilm, Patty Jenkins, 2017)

Met Wonder Woman was er eindelijk een (door een vrouw geregisseerde) superheldenfilm met een vrouw in de hoofdrol, en nog een geslaagde ook. Ten tijde van WOI trekt Amazone Diana/Wonder Woman van haar met vrouwelijke strijders bevolkte eiland – een soort feminiene hemel – naar Londen, om vrede op aarde te brengen. In Engeland is de film op zijn leukst, als Wonder Woman verschillende seksistische (film)clichés overhoop haalt. Diana – knappe rol van Gal Gadot – ontpopt zich tot een heerlijk personage: het type dat zich niet door een man opzij laat duwen om vervolgens nog zijn leven te redden ook. In augustus moet het vervolg Wonder Woman 1984 verschijnen.

Tokidoki

NPO 2, 20.40 uur

Voor veel specifieke begrippen en situaties heeft de Japanse taal een eigen woord. In haar reisserie Tokidoki verkent Paulien Cornelisse het land en zijn bewoners, waarbij in elke aflevering een woord centraal staat. Vandaag is dat ‘tatemae’: je anders voordoen dan je bent. Voor jezelf zijn biedt de Japanse cultuur weinig ruimte. Cornelisse verdiept zich in de strikte Japanse etiquette en bezoekt een huiltherapiesessie. Ook neemt ze een kijkje in de levendige Japanse punkscene, een van de weinige plekken waar jongeren zichzelf echt kunnen uiten.

Billy Elliot

BBC 2, 22.00 uur

(Drama, Stephen Daldry, 2000)

Dit ontroerende coming of age-drama was het filmdebuut van theaterregisseur Stephen Daldry én de door hem ontdekte acteur Jamie Bell. Billy Elliot speelt zich af tijdens de grimmige stakingen in het Engeland van de jaren tachtig. Een mijnwerker (prachtrol van Gary Lewis) brengt zijn 11 jaar oude zoontje Billy (Bell) naar boksles, maar die voelt meer voor dansles. Vader en oudere broer zien dat niet zitten, want ballet, dat is iets voor verwijfde mannen. Dat zien ze verkeerd, zo maakt de film met vaste hand duidelijk.

Jamie Bell in Billy Elliot. Beeld
Jamie Bell in Billy Elliot.

Tegenlicht

NPO 2, 22.20 uur

Vorige maand trok Tegenlicht een reportage in over de gevolgen van het coronavirus in China. Sommige geportretteerden zouden door de uitzending gevaar kunnen lopen, aldus de VPRO. Vanavond werpt het magazine een nieuwe blik op China, dat bezig is om zijn invloed op het wereldtoneel langs diplomatieke, economische en militaire weg uit te breiden. De drijfveren van het land en zijn machthebbers worden in het Westen vaak slecht begrepen. Kunstenaar Ai Weiwei, econoom Peter Ho en activist Gwyneth Kwai-lam Ho geven hun visie op wat er speelt in China.

Meer over