TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 26 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Sofia Coppola in The Godfather Part III. Beeld
Sofia Coppola in The Godfather Part III.

Flushed Away

RTL 8, 10.30 uur

(Animatie, David Bowers en Sam Fell, 2006) Grappige computeranimatiefilm over de verwende huisrat Roddy die door het toilet wordt gespoeld en in het riool een onbekende wereld ontdekt. Roddy (met de stem van Hugh Jackman) moet voorkomen dat een nare pad alle knaagdieren ter wereld uitroeit door een geslepen plan waarbij de pauze van het wereldkampioenschap voetballen tussen Engeland en Duitsland een cruciale rol speelt. Flushed Away, de eerste computeranimatiefilm van de befaamde Britse Aardman Studio’s, staat bol van kwinkslagen, dubbele bodems en grollen (zoals de kakkerlak die Kafka’s Die Verwandlung leest).

Scène uit Flushed Away. Beeld
Scène uit Flushed Away.

Nationale Holocaust herdenking

NPO 1, 11.00 uur

Daags voor het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Auschwitz worden wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In Amsterdam gebeurt dat bij het Spiegelmonument in het Wertheimpark. Na een stille tocht vanaf het Stadhuis vindt hier een herdenkingsplechtigheid plaats met toespraken van premier Rutte en burgemeester Halsema van Amsterdam. Ook spreekt Lisa Blanken, die vorig jaar deelnam aan een jongerenreis naar Auschwitz. Naast de rechtstreekse uitzending brengt de NOS vanavond om 19.20 uur op NPO 2 een herhaling van de ceremonie.

The Godfather: Part III

RTL 7, 20.00 uur

(Misdaad, Francis Ford Coppola, 1990) Qua toon en allure komt The Godfather: Part III niet in de buurt van de vorige delen, maar slecht is de film zeker niet. Ook het Godfather-slotstuk is zo barok als een gangsterepos kan zijn. Met één grote, curieuze verrassing: Coppola’s dochter Sofia, toen nog een tiener, verving de overspannen Winona Ryder en dook in de film op als Mary, de dochter van maffiabaas Michael Corleone (Al Pacino). De onervaren actrice viel tussen de Hollywoodsterren behoorlijk uit de toon. Sofia zou later als regisseur wél hoge ogen gooien, met de moderne klassieker Lost in Translation (2003) als vooralsnog belangrijkste wapenfeit.

Het geheugen van Auschwitz

NPO 2, 20.21 uur

Omdat het belangrijk is het verhaal van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te vertellen en blijven vertellen, moeten de overblijfselen van het kamp worden bewaard voor toekomstige generaties. Het conserveren van de barakken, crematoria en voorwerpen is echter een gigantische klus, waarbij zich naast praktische problemen ook onvermijdelijk emotionele vragen aandienen. In zijn documentaire ‘Het geheugen van Auschwitz’ volgt regisseur Manfred van Eijk de veelal jonge conservatoren die deze taak op zich hebben genomen.

Pointer

NPO 2, 21.05 uur

De redacteuren van ‘Pointer’, het platform voor datajournalistiek van KRO-NCRV, buigen zich vanavond over de beveiliging van bewakingscamera’s in Nederland. In ons lang hangen meer dan 200.000 camera’s, waarvan er veel door het gebruik van standaardwachtwoorden en verouderde software onvoldoende zijn beschermd tegen toegang door onbevoegden. In de uitzending wordt getoond hoe gemakkelijk het is om toegang te krijgen tot de beelden van camera’s, en dat het soms zelfs mogelijk is om de camera via het controlepaneel te besturen.

Man on Fire

Veronica, 22.30 uur

(Actie, Tony Scott, 2004) Wraakfilm over een doodongelukkige bodyguard (Denzel Washington) die zijn levenslust hervindt wanneer hij zich over een Amerikaans rijkeluismeisje (Dakota Fanning) in Mexico ontfermt. Uitgebreid wordt de vriendschap tussen de twee getoond, waardoor het des te harder aankomt als zij in handen valt van de lokale ontvoeringsindustrie. De losgeld-overdracht mislukt, het kind verdwijnt, en daarmee kunnen de executies en de martelingen beginnen. Dat de voorspelbare film toch indruk maakt, is geheel te danken aan de heerlijk ver doorgedreven, uitbundige visuele stijl van regisseur Tony Scott.

Man on Fire Beeld
Man on Fire

De ogen die Auschwitz zagen

NPO 1, 23.15 uur

Lotty Veffer en Ernst Verduin overleefden Auschwitz en diverse andere kampen van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar zouden jarenlang met niemand spreken over hun vreselijke ervaringen. Op latere leeftijd besloten deze laatste ooggetuigen van de Holocaust toch hun verhaal naar buiten te brengen, als verplichting naar hun vermoorde familieleden en andere Joodse slachtoffers. Het oprakelen van de gebeurtenissen viel hen echter zwaar. In de documentaire ‘De ogen die Auschwitz zagen’ spreken de kinderen van Veffer en Verduin over hun ouders.

Meer over