TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 26 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
John Hurt in The Elephant Man van David Lynch. Beeld
John Hurt in The Elephant Man van David Lynch.

Lang leve de koningin

RTL 8, 12.30 uur

(Jeugd, Esmé Lammers, 1995) Vaker uitgezonden rond koninginnedag/koningsdag, dit geslaagde speelfilmdebuut van Esmé Lammers, de kleindochter van schaakgrootmeester Max Euwe. In Lang leve de koningin gaat een 8-jarig Sara (Tiba Tossijn, ze zou nauwelijks nog acteren en is tegenwoordig cosmetisch arts) op zoek naar haar vader, terwijl ze ondertussen leert schaken. Ze wint met een truc uit Oom Jan leert zijn neefje schaken, een door Euwe en Albert Loon geschreven schaakcursus voor kinderen. Ook met Monique van de Ven en Derek de Lint.

Tiba Tossijn in Lang leve de koningin van Esmé Lammers. Beeld
Tiba Tossijn in Lang leve de koningin van Esmé Lammers.

Nederland strijdt tegen corona

Discovery, 20.30 uur

Het is niet erg zichtbaar, maar bij verschillende Nederlandse defensieonderdelen wordt hard gewerkt om de coronacrisis het hoofd te bieden. In de vierdelige serie Nederland strijdt tegen corona kijkt Discovery mee met deze inspanningen, zoals de planning van patiëntenvervoer en het transport van beademingsapparatuur. In ziekenhuizen wordt het zorgpersoneel ontlast door de inzet van militair personeel en de marechaussee houdt toezicht op reizigers die ons land inkomen. De eerste aflevering begint op het territoriaal operatiecentrum in Amersfoort.

Tegenlicht

NPO 2, 22.20 uur

De stroom aan reclame stuit op steeds meer verzet van activisten en politici, die een tegenbeweging begonnen. Billboards zijn hun eerste doelwit. In Tegenlicht pleit de Amerikaanse jurist Ramsi Woodcock, die billboards de ‘schoorstenen van de geest’ noemt, voor een verbod op reclame. De eerste reclamevrije steden zijn al een feit: São Paolo begon ermee, Grenoble volgde en ook in Londen streven activisten naar een reclamevrije stad. Ex-reclamemaker Thomas Dekeyser sloot zich aan bij de Subvertisers, die reclameposters stiekem vervangen door kunst.

The Inner Circle

NPO 2, 23.10 uur

Slotaflevering van de 8-delige Zweedse serie over politieke intriges in de hoogste kringen, zich afspelend op het toeristische eiland Gotland. Hoewel het verhaal gaat over de opvolging van de aftredende premier en hoe twee daarover strijdende ministers die opvolger proberen te worden, draait de serie in feite om de strijd tussen privé en politiek, tussen man en vrouw en tussen familiebanden en integriteit. Vanzelfsprekend spelen de media een bijna doorslaggevende rol. De serie is in zijn geheel nog te zien op NPO Plus, de betaalde variant van de streamingdienst van de NPO.

By the Name of Tania

Canvas, 23.12 uur

In de hoop op een beter bestaan ruilt de Peruaanse Tania haar uitzichtloze leven in een klein dorp voor een toekomst in de mijnstreek van het land. Al snel wordt ze echter in de prostitutie gedwongen en staat ze bloot aan misbruik en dwang. In de Belgisch-Nederlandse documentaire By the Name of Tania van Bénédicte Liénard en Mary Jimenez is Tania een samengesteld personage dat symbool staat voor het tragische lot van veel Peruaanse meisjes en jonge vrouwen. Ook thema’s als armoede en de ontginning van de aarde ten koste van de natuur worden aangekaart.

The Elephant Man

BBC 1, 23.30 uur

(Drama, David Lynch, 1980) Pas rond de eeuwwisseling wisten wetenschappers vast te stellen aan welke ziekte John Merrick (1862–1890) leed. Het zeldzame Proteus Syndroom zorgde ervoor dat zijn schedel bleef groeien, en hij in Britse freak shows ten tonele werd gevoerd. Het contrast tussen zijn misvormde uiterlijk en het goede karakter dat erachter schuilging past precies bij regisseur David Lynch. Zoals hij ook in zijn surrealistischere werk als Lost Highway, Mulholland Drive en Inland Empire laat zien, vormen monsterlijkheid en bijna kitscherige schoonheid voor Lynch elkaars complement. Acht Oscarnominaties, waaronder een voor een briljante John Hurt als Merrick, al werden ze geen van alle verzilverd.

Batman Begins

Veronica, 20.00 uur

(Actie, Christopher Nolan, 2005) Deel 1 van Christopher Nolans Batman-trilogie verraste destijds nadat de fraaie stripfilms van Tim Burton in handen van Joel Schumacher waren verworden tot ietwat plat actievermaak. Nolan richt zich op de ontstaansgeschiedenis van de antiheld om het personage weer enige diepte te geven. We zien hoe Batman (Christian Bale) zijn ouders verliest en als cynicus zijn stad verlaat om er gelouterd terug te keren. Met één doel: zij die angst zaaien zo opjagen dat ze voelen wat echte angst is. Post-11-september-Batman dus, en dat zullen we weten.

Liam Neeson en Christian Bale in Batman Begins van Christopher Nolan. Beeld x
Liam Neeson en Christian Bale in Batman Begins van Christopher Nolan.Beeld x
Meer over