TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 20 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Omar Sharif en Julie Christie in Doctor Zhivago van David Lean Beeld
Omar Sharif en Julie Christie in Doctor Zhivago van David Lean

Knetter

NPO 3, 09.05 uur

(Martin Koolhoven, 2005) De 9-jarige Bonnie moet het zien te rooien met haar manisch-depressieve moeder, een onbekende vader, en dan ook nog de dood van haar inwonende oma. Toch houden regisseur Koolhoven (Brimstone) en scenarioschrijver Mieke de Jong Knetter licht en innemend. Carice van Houten overtuigt als de kwetsbare moeder; Jesse Rinsma speelt mooi dochter Bonnie, die haar moeder neemt zoals ze is (‘Soms is ze echt knetter’). Hartverwarmende en legendarische scène: de olifant die ineens in de tuin staat.

Jesse Rinsma en Carice van Houten in Knetter van Martin Koolhoven Beeld
Jesse Rinsma en Carice van Houten in Knetter van Martin Koolhoven

Doctor Zhivago

BBC 2, 16.00 uur

(David Lean, 1965) Grootse verfilming van Boris Pasternaks roman Doctor Zhivago door genrespecialist David Lean, ook bekend van het klassiek en episch Hollywoodspektakel als The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. Ditmaal behelst het drama liefde en lijden tijdens de Russische revolutie, met Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin en Alec Guinness in vooraanstaande rollen. De legendarische Sharif speelt de dokter uit de titel; een man die gelukkig is in het huwelijk met zijn jeugdliefde, maar zich desondanks aangetrokken voelt tot een andere vrouw, terwijl ook de Russische Revolutie en de Eerste Wereldoorlog zijn leven volledig door elkaar schudden. Winnaar van vijf Oscars.

Zondag met Lubach

NPO 3, 21.25 uur

Vanavond begint Arjen Lubach aan het laatste seizoen van zijn satirische nieuwsprogramma. Gebrek aan succes is niet de reden dat de presentator stopt met Zondag met Lubach. De show won in 2017 de Televizierring, werd een van de grootste kijkcijferkanonnen voor NPO 3 en scoorde ook stevig op het internet met komische filmpjes en items. Vorige maand verscheen Lubachs boek Stoorzender, waarin hij onder meer schrijft dat hij de vorm van Zondag met Lubach te beperkend is gaan vinden. De programmamaker is met de VPRO in gesprek over nieuwe projecten.

All Stars & Zonen

NPO 3, 21.55 uur

Jean van de Velde scoorde in 1997 een hit met de film All Stars, een komedie over een team volwassen amateurvoetballers. All Stars kreeg een vervolg in de vorm van een tv-serie en de bioscoopfilm All Stars 2: Old Stars. Bijna tien jaar later gaat Van de Velde opnieuw aan de slag met de oorspronkelijke cast, die inmiddels wel aardig op leeftijd is. In All Stars & Zonen zijn de spelers van toen actief als barman of penningmeester, en staat hun kroost op het veld. Onder anderen Danny de Munk, Daniël Boissevain en Thomas Acda zijn opnieuw van de partij.

Tegenlicht

NPO 2, 22.10 uur

Tijdens de coronacrisis werden verschillende grote bedrijven op de knieën gedwongen. Als gevolg van hun kortetermijnfocus op winstmaximalisatie moeten ze bij de overheid aankloppen voor steun. Volgens econoom Mariana Mazzucato is de crisis dan ook hét moment waarop overheden veranderingen in de bedrijfscultuur kunnen afdwingen. Carlsberg-topman Cees ’t Hart ziet een rol voor de stichting in het bedrijfsleven. Tegenlicht besteedt aandacht aan nieuwe bedrijfsmodellen, die niet de waarde van het bedrijf vooropstellen, maar producten, diensten en idealen.

I, Robot

Veronica, 22.15 uur

(Alex Proyas, 2004) In het hypertechnologische Chicago anno 2035 onderzoekt rechercheur Del Spooner (Will Smith) de tragische dood van wetenschapper Alfred Lanning, die werkte voor megarobotfabrikant USR. Zou er een robot achter de moord kunnen zitten? Smiths guitige mimiek geeft je aanvankelijk het gevoel te kijken naar een aflevering van Men in Black. Toch grijpt I, Robot, naar Isaac Asimovs gelijknamige verhalenbundel, hoger dan de gemiddelde futuristische kassamagneet. Interessante bespiegelingen over de relatie tussen mens en machine, tussen individu en samenleving, vooruitgang en revolutie blijven in alle actietumult overeind.

Will Smith en Bridget Moynahan in I, Robot van Alex Proyas Beeld
Will Smith en Bridget Moynahan in I, Robot van Alex Proyas

Niks te melden

NPO 3, 22.35 uur

Een comedyserie waarin niets gebeurt, is dat leuk? Wel volgens de fans van No Activity, een succesvolle Australische sitcom die vanavond een Nederlandse bewerking krijgt op NPO 3. In Niets te melden zien we twee politieagenten in hun dienstwagen, twee vrouwelijke agenten in een stille meldkamer en een drietal criminelen die proberen niet op te vallen. Het scenario werd geschreven door Rik van den Bos en Henry van Loon, en deze laatste speelt ook een van de agenten. De cast bestaat verder uit onder anderen Theo Maassen, Stefan de Walle en Jelka van Houten.

Meer over