TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 20 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Beeld uit 99 Homes (2014). Beeld
Beeld uit 99 Homes (2014).

Le salaire de la peur (Henri-Georges Clouzot, 1953)

Arte, 20.15 uur.

Een vrachtwagen met uiterst explosief materiaal wordt door vier mannen door een onherbergzaam gebied vervoerd. Voorafgaand aan die zinderende tocht neemt Clouzot, ter bevordering van de spanning, uitgebreid de tijd om de landerige sfeer te schetsen in het dorpje waar de mannen de tijd doden.

Jason Bourne (Paul Greengrass, 2016)

Veronica, 20.30 uur.

Vijfde aflevering van de op Robert Ludlums thrillers gebaseerde Bourne-filmfranchise. Vooral het eerste uur zit vol superieure achtervolgingsscènes, onder meer in Athene, dat door volksopstanden in brand staat. Greengrass’ vertrouwde onrustige cameravoering en montage gijzelen de blik. Nooit krijgt de kijker een moment van ontspanning.

99 Homes (Ramin Bahrani, 2014)

BBC 2, 00.30 uur.

Michael Shannon excelleert als speculant op de ingestorte Amerikaanse huizenmarkt, Andrew Garfield is een van de sukkelaars die op straat belandt. Regisseur Ramin Bahrani mengt de sociale thematiek uit zijn rauwe vorige films als Man Push Cart en Chop Chop met conventionele hollywoodverteltechnieken: suspense, muziekeffecten, tikje grotesk kwaad. Shannon, een van de beste acteurs van zijn generatie, doet denken aan Christopher Walken: dezelfde loerende waanzin in z’n blik, dezelfde verfijnde beheersing.

Na ons de zondvloed

NPO2, 20.15 UUR

Fotograaf Kadir van Lohuizen fotografeert in een vierdelige serie de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Hij begint in Nederland, waar mensen zich nog weinig zorgen lijken te maken over het wassende water. In Groenland eist klimaatverandering allang zijn tol. ‘Vroeger kwam de gletsjer nog tot hier.’

Harkum

NPO3, 21.45 UUR

Het is niks, er kan niks, er gebeurt niks, in de plattelandsgemeente Harkum. Maar dan... blijkt er opeens tot ieders verbijstering 700 miljoen euro op de anders zo schrale gemeentelijke bankrekening te staan. En dan breekt de pleuris uit. Dramaserie met Bas Hoeflaak (Sluipschutters) als burgemeester.

Meer over