Film- en tv-tipszondag 17 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 17 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Joris Henquet
Beeld uit From Here to Eternity (1953). Beeld
Beeld uit From Here to Eternity (1953).

From Here to Eternity

(Fred Zinnemann, 1953)

BBC 2, 15.25 uur.

Klassiek oorlogs- en liefdesdrama over een legerkamp op Hawaï, kort voor de Japanse aanval op Pearl Harbor. Doorstond de tand des tijds omdat het niet louter WOII-romantiek betreft: zie de onverbloemde schets van militaire bureaucratie. Daarnaast is het met hoofdrollen voor Montgomery Clift, Donna Reed en Frank Sinatra aangenaam kijken naar filmsterren uit de fifties. Laatstgenoemde was door Zinnemann uit de goot getrokken en zag zijn vertolking pardoes met een Oscar bekroond.

Chinese dromen

NPO 2, 20.20 uur

Nieuwe reeks waarin Ruben Terlou door het snel veranderende China reist. In de eerste aflevering spreekt Terlou aan de welvarende oostkust met ouders die er alles aan doen hun kind een zo goed mogelijke toekomst te bieden.

The Cabin in the Woods

(Drew Goddard, 2012)

RTL 7, 22.00 uur.

The Cabin in the Woods begint als het zoveelste griezelverhaaltje waarin een groepje jongeren naar een verlaten boshut trekt, maar vervolgens wordt elk cliché ontmanteld en komt alles op krankzinnige wijze op losse schroeven te staan. Geen horrorfilm zal hierna nog hetzelfde zijn. Beloofd.

The War of the Worlds

BBC 1, 22.00 uur.

Nieuwe Britse bewerking van de klassieke sciencefictionroman van H.G. Wells uit 1898, waarin een ruimteschip landt in het zuid-Engeland van 1905. Met Robert Carlyle als astronoom Ogilvie en Rafe Spall als journalist George.

The Hurt Locker

(Kathryn Bigelow, 2008)

BBC 2, 00.00 uur.

Bomspecialist James (Jeremy Renner) voert in Irak vooral zijn eigen oorlog. Daarmee brengt hij zichzelf en zijn collega’s constant in gevaar. Kleine, spannende en vaardig geregisseerde oorlogsfilm van Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty), die als eerste vrouw de Oscar voor beste regie won.

Meer over