tipsFILM EN TELEVISIE
De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 16 augustus
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.
Het leven volgens Nino
NPO 3, 09.00 uur
(Familie, Simone van Dusseldorp, 2014) ‘Ik ben psychisch beschadigd en ik heb rust nodig.’ Wanneer de 8-jarige Nino wordt gevraagd waarom hij niet naar school gaat, een jaar nadat zijn moeder bij een auto-ongeluk is overleden, antwoordt hij met een grotemensenwijsheid. Het is een van de sterke momenten in Het leven volgens Nino, waarin een zinnetje of situatie tegelijk schrijnend en komisch kan zijn. Regisseur Simone van Dusseldorp bewaakt de balans met precisie, in een rouwverwerkingsdrama dat een jonge én volwassen doelgroep volstrekt serieus neemt.
Jane Eyre
BBC 1, 14.50 uur
(Drama, Cary Joji Fukunaga, 2011) Beeldschoon, maar gesloten en een toonbeeld van zelfbeheersing. Zo zet Mia Wasikowska Jane Eyre neer. De onderhuids broeiende passie is voelbaar, precies zoals het hoort in een klassieke bewerking van Charlotte Brontës roman. Al nemen Cary Joji Fukunaga (later doorgebroken met True Detective, nu regisseur van de aankomende Bondfilm No Time to Die) en scenarist Moira Buffini de chronologische structuur van het boek op de schop met een effectieve flashbackconstructie, waarbij de meeste tijd is ingeruimd voor de intense relatie tussen Eyre en landheer Rochester (Michael Fassbender).
2Doc Kort: De bestuivers
NPO 2, 19.55 uur
Bijenhouder Keith Roberts verzorgt honderden bijenvolken in Californië, de regio met de hoogste bijenconcentratie ter wereld. Hij verhuurt zijn bijenkasten aan boeren met fruitbomen, maar maakt zich zorgen over de toekomst van de bij. Bijensterfte bedreigt de toekomst van deze insecten en dat kan gevolgen hebben voor onze voedselvoorziening. In de documentaire De bestuivers volgen Eline Jongsma en Kel O’Neill de bijenhouder tijdens de corona-epidemie. Roberts hoopt dat de mensheid hierdoor anders gaat denken over onze verstoorde relatie met de natuur.
Zomergasten
NPO 2, 20.20 uur
De televisieavond van Carola Schouten belooft geen lichte kost te worden. ‘Ik zie ernaar uit een kijkje te geven in mijn wereld, waar ik van kan genieten, wat mij bezighoudt. Daarbij horen ook zwaardere thema’s zoals ongelijkheid, verantwoordelijkheid en tegelijkertijd mijn blijvende zoektocht naar vrijheid’, aldus de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De Zomergast kijkt terug op een bewogen periode, waarin ze aan de slag moest met de stikstofproblematiek. De boerendochter werd geconfronteerd met hevige protesten uit de landbouwsector.
Andere tijden sport
NPO 1, 22.25 uur
In de laatste van zes zomer-sportafleveringen van het NPO-geschiedenismagazine Andere tijden vanavond aandacht voor Jan Raas, nog altijd een van de succesvolste wielrenners uit de Nederlandse geschiedenis. Zo won hij onder meer tien etappes in de Tour de France en veertien klassiekers. Bekend is Raas ook als ‘wegkapitein’ van de succesvolle TI-Raleighploeg uit de jaren zeventig. In 1979 werd de Zeeuw in Valkenburg wereldkampioen op de weg. Op die gebeurtenis in het bijzonder blikt Andere tijden sport vanavond terug, met alles over het duwincident op de Cauberg.
For Sama
NPO 2, 23.25 uur
(Documentaire, Waad Al-Kateab, 2019) Zomergast en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten kiest voor de spraakmakende en intieme Syrische oorlogsdocumentaire For Sama als slotakte van haar ideale televisieavond. Journalist Waad Al-Kateab bouwde haar ooggetuigenverslag van de belegering van Aleppo op als videobrief aan haar in 2016 in de Syrische hoofdstad geboren dochter Sama. Vijfhonderd uur videomateriaal had ze, gefilmd van 2012 tot en met 2016 en stiekem het land uit gesmokkeld, waaruit ze met behulp van de Britse tv-regisseur Edward Watts niets minder dan een historisch document samenstelde. Een verslag van heldenmoed, van gruwelijke verwondingen, van leven onder onmenselijke omstandigheden, dat de Syrische oorlog van binnenuit toont.
City of Ghosts
Canvas, 23.55 uur
De Arabische Lente maakte voor Islamitische Staat (IS) de weg vrij om Raqqa in te nemen en uit te roepen tot hoofdstad van hun nieuwe kalifaat. In City of Ghosts volgt Matthew Heineman de jonge mannen achter Raqqa Is Being Slaughtered Silently, een burgerjournalistengroep die online verslag deed van de terreur die IS aanrichtte in de Syrische stad. Vóór de komst van IS waren de oprichters totaal niet geïnteresseerd in politiek, maar al snel voelden ze de plicht om de onderdrukking, het geweld en het fanatisme van de terreurgroep wereldkundig te maken.