Film- en tv-tipsZondag 12 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 12 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting
Kevin Kline in A Fish Called Wanda van Charles Crichton. Beeld
Kevin Kline in A Fish Called Wanda van Charles Crichton.

Death on the Nile

BBC 2, 15.10 uur

(Thriller, John Guillermin, 1978) Alleen al door de rolbezetting is deze Agatha Christieverfilming een feest. Peter Ustinov maakt van Hercule Poirot een geestige en enigszins vileine detective, die tijdens een boottocht op de Nijl de moord op een rijke dame moet zien op te lossen. Dat valt niet mee, met onder anderen Bette Davis, David Niven, Maggie Smith, Mia Farrow en Jack Warden als tegenspelers. Zo goed als alle passagiers hebben een motief en regisseur John Guillermin (The Towering Inferno, King Kong) vlecht de boel kundig aan elkaar.

Mia Farrow in Death on the Nile van John Guillermin. Beeld
Mia Farrow in Death on the Nile van John Guillermin.

Chicken Run

NPO 3, 15.30 uur

(Animatie, Peter Lord en Nick Park, 2000) De dames en heren van de Britse Aardmanstudio, onder meer verantwoordelijk voor Wallace & Gromit en Shaun the Sheep, werkten voor dit vindingrijke klei-animatiekippenavontuur voor het eerst samen met het Amerikaanse DreamWorks. Dat leverde een mengsel op van Britse humor en Amerikaanse effectiviteit. Het verhaaltje over een met strakke hand geleide kippenboerderij in York in de jaren vijftig is vermakelijk, maar de vele subtiele filmverwijzingen maken Chicken Run pas echt leuk. Vooral de ontsnappingsfilm wordt geparodieerd. De opgewonden, ingeleefde kippenstemmetjes zijn geniaal.

Beeld uit Chicken Run van Peter Lord en Nick Park. Beeld
Beeld uit Chicken Run van Peter Lord en Nick Park.

Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork

NPO 2, 19.40 uur

Tijdens de oorlog zwaaide SS-commandant Albert Gemmeker de scepter over kamp Westerbork. Onder zijn leiding werden tachtigduizend Joden, Roma en Sinti afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Toch werd Gemmeker na de oorlog slechts tot tien jaar cel veroordeeld, waarvan hij er maar zes hoefde uit te zitten. De commandant hield altijd vol dat hij niet wist welk lot de deporteerden te wachten stond, en daar kon ook geen bewijs voor worden gevonden. In een NOS-documentaire over Gemmeker wordt onderzocht of de commandant echt zo onnozel en zo onschuldig was.

Dragon’s Den

NPO 1, 21.30 uur

Ondernemers met een plan voor een eigen bedrijf krijgen in Dragon’s Den de kans om hun idee voor te leggen aan een panel van vijf succesvolle zakenmensen. Dit bekende programmaconcept, oorspronkelijk uit Japan en uitgezonden in meer dan dertig landen, wordt vanavond nieuw leven ingeblazen door Omroep WNL. Presentator Sander Schimmelpenninck introduceert veertig ondernemers die strijden om een totaal investeringsbedrag van 4,5 miljoen euro. Ruim tien jaar geleden was Dragon’s Den, toen gepresenteerd door Jort Kelder, al een poosje te zien bij de KRO.

Tegenlicht

NPO 2, 22.15 uur

Volgens de Amerikaanse auteur Anand Giridharadas gebruikt de wereldwijde elite haar rijkdom voor systemen die zorgen dat die rijkdom aan de top geconcentreerd blijft. Brievenbusfirma’s die bedoeld zijn om belasting te mijden zijn daarvan een goed voorbeeld. In Tegenlicht legt Giridharadas uit hoe dit systeem sociale vooruitgang tegenhoudt: het belastinggeld is immers hard nodig voor de zorg en het onderwijs. Hoogleraar ethiek Ingrid Robeyns ziet het probleem ook en oppert het idee om naast de armoedegrens een bovengrens voor vermogens in te stellen.

A Fish Called Wanda

BBC 1, 23.30 uur

(Komedie, Charles Crichton, 1988) Het zijn niet de slimste boeven, de twee Amerikanen en twee Britten die in A Fish Called Wanda moeten samenwerken bij een juwelenroof. Een bron van veel pesterijtjes is het spraakgebrek van dierenliefhebber Ken (Michael Palin). Toch maakt Palin - net als tegenspeler en scenarioschrijver John Cleese vooral bekend van Monty Python - de handicap van Ken zelf geen moment belachelijk. Palin kon voor zijn rol uit eigen ervaring putten: zijn vader stotterde. Acteur Kevin Kline won als Otto een Oscar voor beste bijrol; een zeldzame keuze van de Academy, die comedy doorgaans hooguit nomineert en liever drama bekroont.

Een jaar op Overkempe

NPO 1, 23.50 uur

De woon- en werkgemeenschap Overkempe in Overijssel biedt plaats aan zo’n 135 mensen met een beperking. Het streven is om de bewoners zo veel mogelijk uit het leven te laten halen. In Een jaar op Overkempe neemt Ivo Niehe op gezette tijden een kijkje in de gemeenschap om vast te leggen hoe er in de bakkerij, de boerderij en de metaalwerkplaats wordt gewerkt door de bewoners en hun begeleiders. Verschillende bewoners komen zelf aan het woord en begeleiders vertellen over de uitdagingen van hun werk, dat er door bezuinigingen niet makkelijker op wordt.

Meer over