Film- en tv-tipsZondag 10 februari

De Volkskrant-film-en-tv-tips voor zondag 10 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag 10 februari.

Vanavond gaat het tweede seizoen van De luizenmoeder van start. Beeld
Vanavond gaat het tweede seizoen van De luizenmoeder van start.Beeld

Mobile Home (François Pirot, 2012)

Zondag, TV 5, 22.59 uur

Alles achterlaten om de wijde wereld in te trekken. Iedereen heeft die droom weleens, maar de twee Waalse twintigers uit Mobile Home maken hem waar. Althans, dat proberen ze. Simon en zijn maatje Julien zijn nog niet goed en wel vertrokken of ze krijgen door een stomme actie fikse autopech. Pirot baseerde zijn droef-amusante regiedebuut op eigen belevenissen. De sfeer van een reis die maar geen reis wil worden, treft hij erg goed. Bovendien koestert hij duidelijk niets dan sympathie voor zijn helden, die relaxed worden vertolkt door acteurs Arthur Dupont en Guillaume Gouix.

Notes on a scandal (Richard Eyre, 2006)

Zondag, BBC 1, 01.05 uur

Acteervuurwerk van twee generaties actrices in deze geslaagde verfilming van Zoë Hellers succesroman. Judi Dench speelt een eenzame, cynische geschiedenislerares aan de vooravond van haar pensionering; Cate Blanchett is de nieuwe collega die leven in de brouwerij brengt op school – en meer dan vriendschappelijke gevoelens oproept bij haar oudere collega. Maar die gevoelens gaan onbewust gepaard met akelige jaloezie. Die slechte combinatie van jaloezie en verliefdheid, gevoed door een geheim dat de twee met elkaar delen en dat hun verhouding ongelijkwaardig maakt, zet een fijn akelige psychologische thriller in gang.

De luizenmoeder

Zondag, NPO 3, 20.25 uur

Juf Ank, schooldirecteur Anton Flier en conciërge Volkert zijn terug voor nieuwe komedie-avonturen (schoolreisjes, kerstdiners, brandalarm-oefeningen) op basisschool De Klimop. Nieuw op het schoolplein zijn ouders Amir en Esma, gespeeld door Walid Benmbarek en Dunya Khayame. Seizoen 1 trok vorig jaar wekelijks 3 miljoen kijkers én won de Zilveren Nipkowschijf.

First Dates Hotel

Zondag, NPO 3, 20.55 uur

Na het succes van de dagelijkse uitzendingen is hier de wekelijkse First Dates-variant waarbij de alleenstaanden voor een langere periode de kans krijgen elkaar wat beter te leren kennen. Iedereen datet en slaapt in (en rondom) het First Dates Hotel, met aan de bar zoals altijd barman Victor en gastheer Sergio.

The British Academy Film Awards

Zondag, BBC 2, 21.00 uur

Actrice Joanna Lumley presenteert vanuit Londen de uitreiking van de BAFTA’s, het Britse broertje van de Oscars. Onder de genomineerden en genodigden zijn Olivia Colman, Lady Gaga en Viggo Mortensen.

Tegenlicht

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

Programmamaker Rob van Hattum houdt zich al sinds de jaren tachtig bezig met waterstof als alternatief voor aardgas en presenteert in Tegenlicht zijn ‘deltaplan waterstof’. Volgens hem is het Nederlandse aardgasnet met een paar aanpassingen geschikt om waterstofgas doorheen te laten lopen?

Africa with Ade Adepitan

Zondag, BBC 2, 22.00 uur

In aflevering 2 van zijn reisreportageserie bezoekt Ade Adepitan onder andere Gabon, waar hij in zee de bultrug probeert te spotten en ziet hoe de palmolie-industrie natuurgebieden bedreigt. De in Lagos geboren Adepitan is behalve presentator ook ­paralympisch sporter: in 2004 won hij brons met het Britse rolstoelbasketbalteam.

Meer over