Film- en tv-tipsZaterdag 8 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 8 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Vin Diesel in ‘Pitch Black’. Beeld
Vin Diesel in ‘Pitch Black’.

Pitch Black

Veronica, 20.00 uur

(David Twohy, 2000) Het beperkte bedrag – voor een sciencefictionthriller althans – dat de makers van Pitch Black mochten spenderen, leidde tot een fraaie genrefilm die vooral drijft op subtiliteit en suggestie. Diesel is een gevaarlijke crimineel die met een groep ruimtereizigers strandt op een planeet waar het de komende decennia stikdonker dreigt te worden. Toevallig behoort Diesel tot een speciaal mensenras dat heel goed in het duister kan kijken. Komt goed van pas wanneer een horde hongerige buitenaardse wezens het op de overlevenden heeft voorzien.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

De Chinese machthebbers lijken hun greep op Hongkong te willen verstevigen. Een wet die de uitlevering van voortvluchtige criminelen vanuit Hongkong naar het Chinese vasteland mogelijk moest maken, was de aanleiding voor protesten die nog steeds voortduren. Studenten nemen daarbij het voortouw. Voor Vranck reisden verslaggevers Stig Junes en Lorenz Florizoone af naar Hongkong om op te trekken met de jonge betogers. Wat speelt er in Hongkong, waarom zijn de demonstraties zo gewelddadig geworden en hoe lang kunnen de studenten dit nog volhouden?

Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan

NPO 2, 20.30 uur

De Nederlandse bevolking is de afgelopen 150 jaar flink toegenomen, maar het aantal adellijke achternamen is gehalveerd. Ons land telt nog zo’n tienduizend mensen van adel en ongeveer twintigduizend ‘patriciërs’ die afstammen van voorname families van weleer. Voor het plebs blijft het leven van de bovenklasse een bron van fascinatie. In de vierdelige serie Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan portretteert Jort Kelder oude geslachten die hun families, tradities en huizen (niet zelden kastelen of buitenplaatsen) in stand proberen te houden.

Wie is de mol?

NPO 1, 20.30 uur

Vijfde aflevering van het twintigste seizoen van Wie is de mol? Vorige week was er geen afvaller, de hele groep ging door dankzij een groepsvrijstelling, dus er zijn nog 7 kandidaten over. Tegen het indrukwekkende decor van de Chinese provincie Henan vervullen zij intrigerende, spectaculaire en soms komische opdrachten om geld te verdienen voor de pot. Maar steeds met de allesoverheersende vraag in het achterhoofd: Wie is de mol? Aansluitend op de aflevering wordt nagepraat met oud-kandidaten in Moltalk, op NPO 3, dit jaar gepresenteerd door Marlijn Weerdenburg en Rop Verheijen.

Turist

Canvas, 22.55 uur

(Ruben Östlund, 2014) Magnifiek, ontluisterend gezinsdrama. Een Zweeds modelgezin, op wintersport in de Alpen, wordt tijdens een lunch overvallen door een lawine. Vanaf dan liggen de verhoudingen binnen het gezin in puin. De man toonde zich een lafaard. Vindt althans de vrouw. Als kijker dien je zelf je positie te bepalen: de camera blijft gedurende de hele scène strak op hetzelfde standpunt, aan de andere kant van het terras, zodat je blik voortdurend heen en weer kan flitsen tussen de gezinsleden en de lawine die vanaf de bergen op hen af rolt. Spannend, het spel dat Östlund (The Square) hier, maar ook in de rest van de film, met zijn publiek speelt.

2doc: Mister Soul - A Story about Donny Hathaway

NPO 2, 23.05 uur

In zijn documentaire Mister Soul volgt regisseur David Kleijwegt de tragische levensweg van Donny Hathaway, de legendarische Amerikaanse soulzanger die in de jaren zeventig zijn grootste successen beleefde. Tegelijkertijd leed Hathaway aan een ernstige vorm van depressie en werd hij gediagnosticeerd met paranoïde schizofrenie. Balancerend tussen gekte en genialiteit maakte hij enkele legendarische albums, waardoor hij een inspiratie werd voor artiesten als Stevie Wonder en Amy Winehouse. In 1979 maakte de artiest een einde aan zijn leven.

Ben Stiller en Adam Driver in While We're Young. Beeld
Ben Stiller en Adam Driver in While We're Young.

While We’re Young

BBC 2, 23.50 uur

(Noah Baumbach, 2014) Ben Stiller speelt in deze geslaagde tragikomedie Josh, een ingedutte documentairemaker. Hij en zijn vrouw Cornelia (Naomi Watts), veertigers in New York, zijn er nog lang niet klaar voor om als oud te worden beschouwd. Wanneer student Jamie (Adam Driver) zijn werk blijkt te bewonderen, leeft Josh op; algauw sluiten hij en Cornelia vriendschap met Jamie en zijn vrouw Darby (Amanda Seyfried). Maar die vriendschap is duidelijk een lapmiddel voor een gefnuikt bestaan. Baumbach (Marriage Story) bewijst opnieuw dat hij goed kan observeren: zowel de hipsters als de onzekere veertigers zijn knap getroffen.

Meer over