Film- en tv-tips7 maart 2020

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 7 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Thomas Gioria in Jusqu'a la garde. Beeld
Thomas Gioria in Jusqu'a la garde.

Rebellie bij Van Kooten en De Bie

NPO 2, 20.30 uur

Het is een traditie waarnaar de fans van Van Kooten en De Bie elk jaar uitkijken: de duik in het archief van sketches in het kader van de Boekenweek. De selectie die het duo maakt uit de hoogtepunten van hun veertigjarige samenwerking verwijst altijd naar het Boekenweekthema. Dit jaar is dat ‘Rebellen en dwarsdenkers’, een onderwerp dat prachtig aansluit bij bijvoorbeeld de politieke rebellen van de Tegenpartij (de Hagenezen F. Jacobse en Tedje van Es), maar ook bij de opstandige gebroeders Gé en Arie Temmes en de dwarse denker Walter de Rochebrune.

3Doc: De vlucht van Ronnie

NPO 3, 22.05 uur

Voor de documentaire Alleen met iedereen volgde regisseur Sacha Vermeulen een jaar lang de Nederlandse rapper Ronnie Flex. Ook 2019 was een bewogen jaar voor Flex, en opnieuw doet Vermeulen verslag. In De vlucht van Ronnie zien we hoe het Flex zakelijk voor de wind gaat, met optredens op alle grote podia en erkenning in de vorm van de Popprijs. Daarnaast zorgt zijn nieuwe rol als vader ervoor dat hij zijn prioriteiten anders gaat zien. Flex probeert zijn ouderschap voorop te stellen, maar de druk van een nieuw album maakt het niet gemakkelijk.

Mondo

NPO 2, 22.10 uur

In het wekelijkse cultuurmagazine, gepresenteerd door Nadia Moussaid, is deze week de Franse schrijver Laurent Binet te gast, bekend van HhhH (Himmlers hersens heten Heydrich). Hij komt praten over het herschrijven van de geschiedenis. Verder staat het programma stil bij de dood van performancekunstenaar Ulay. Dichter Ellen Deckwitz is te gast omdat ze het boekenweekgedicht 2020 schreef. En omdat het Boekenweek is, vertellen lezers over het boek dat hun leven veranderde. Verder beschouwt fotograaf Marieke van der Velden de indrukwekkendste foto’s over de vluchtelingencrisis in Turkije. Muziek wordt verzorgd door de Nederlandse band De Staat.

Crazy/Beautiful

SBS 9, 22.40 uur

(John Stockwell, 2001) Zoete film met grimmige randjes. John Stockwell maakte van zijn debuut een film over klasseverschillen, maar toch vooral een liefdesverhaal van twee 17-jarige scholieren, die beiden naar de middelbare school gaan in een yuppiewijk van Los Angeles. Hij is een arme Mexicaanse immigrant (Jay Hernandez) en zij (Kirsten Dunst, in een zeer sterke rol) de dochter van een welgesteld, altijd druk Congreslid. Het contrast tussen de twee werkt, al ontspoort het liefdesverhaal behoorlijk zodra het familieleed van de blanke familie op tafel komt.

Kirsten Dunst en Jay Hernandez in Crazy/Beautiful. Beeld
Kirsten Dunst en Jay Hernandez in Crazy/Beautiful.

Jusqu’à la garde

Canvas, 22.50 uur

(Xavier Legrand, 2017) Julien (12) en Joséphine (17) willen zelf niets meer met hun gewelddadige vader te maken hebben, beweert hun moeder. Onzin, protesteert haar aanstaande ex; hij zou zijn kinderen nooit kwaad doen. Hoe bepaal je dan, als rechter, wat voor de kinderen het beste is? Door je in de openingsscène aan het perspectief van de rechter te koppelen, dwingt debutant Legrand je ook zelf over zulke zaken na te denken. Vervolgens doet Jusqu’à la garde een meesterlijke zet. De rechter verdwijnt voor altijd uit de film. Alleen wij krijgen de verregaande consequenties van haar vonnis mee.

Close Up: Helmut Lang - Master of Cool

NPO 2, 23.10 uur

De naam Helmut Lang wordt geassocieerd met luxe, roem en zakelijk succes. De Oostenrijkse modeontwerper en kunstenaar is echter van bescheiden komaf en groeide op als wees. In 1986 begon Lang zijn modemerk met kenmerkende strakke, sobere en androgyne kleding. Later zou hij zich meer en meer gaan toeleggen op beeldende kunst. In het portret Master of Cool gaat Claudia Müller op zoek naar de kunstenaar en het eenzame kind in Helmut Lang. Naast modehoofdsteden als Parijs en New York bezoekt de documentaire ook de Weense wijk waar Lang opgroeide.

Suffragette

NPO 2, 00.10 uur

(Sarah Gavron, 2015) De actievoerders voor vrouwenkiesrecht worden in Suffragette na een demonstratie niet gevangengezet, maar door de politie keurig thuis op de stoep afgeleverd. ‘Laat hun mannen dit maar oplossen.’ Het zijn zulke scènes in het ingetogen Suffragette die verduidelijken hoe onbekwaam vrouwen nog geen honderd jaar geleden werden geacht. Cineast Gavron portretteert de beweging die de vrouwenrechten desondanks probeerde af te dwingen. Maar het is vooral het verhaal van een persoonlijke revolutie. Fabrieksarbeider Maud (Carey Mulligan, in een indrukwekkende rol die een aantal echte suffragettes laat samenvloeien) ontdekt de suffragettebeweging op het moment dat deze radicaliseert.

Anne-Marie Duff (links) en Carey Mulligan (rechts) in Suffragette. Beeld
Anne-Marie Duff (links) en Carey Mulligan (rechts) in Suffragette.
Meer over