TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 4 augustus

Annette Bening en Jimmy Smits in ‘Mother and Child’. Beeld
Annette Bening en Jimmy Smits in ‘Mother and Child’.

Vroege Vogels

NPO 2, 09.05 uur

In Winterswijk ligt een oude steengroeve van 30 meter diep. In de oude steenlagen is 240 miljoen jaar geschiedenis terug te lezen. De oehoe, een van de grootste uilen ter wereld, brengt hier haar jongen groot.

Salzburger Festspiele 2018

Arte, 20.15 uur

Arte zendt een liveversie uit van de opera Die Zauberflöte, dit jaar geregisseerd door Lydia Steier, die daarmee debuteert op het festival. In deze regie vertelt een grootvader een verhaal voor het slapengaan aan zijn kleinzoons.

The Bridge

NPO 2, 20.20 uur

Het aantal verdachten groeit in deze 3de aflevering van het 4de seizoen. Taxichauffeur Dan Brolund wordt ondervraagd. Tegelijkertijd groeien er vermoedens rond het Sonning-paar en maakt de echtgenoot van de broer van Morgan zich ook verdacht.

Wheeler Dealers

Discovery Channel, 21.00 uur

Wheelers Dealers is neergestreken in Amerika om iconische automodellen op te knappen en door te verkopen. In de eerste aflevering van dit seizoen gaat Mike Brewer op zoek naar een Jeep Grand Wagoneer, populair onder hedendaagse verzamelaars.

Pride Amsterdam – Canal Parade

NPO 3, 22.00 uur

Ellie Lust en Rik van de Westelaken doen verslag van de 22ste editie van de Amsterdamse Gay Pride. Tachtig boten doen mee aan de parade, waaronder die van het ministerie van Defensie, de politie en een boot met Iraanse lhbt’ers. Sommigen dragen een masker, omdat ze bedreigd worden.

American Chopper

Discovery Channel, 22.00 uur

De reallifeserie die in 2013 stopte, is terug. In 2010 vochten vader en zoon Teutel, die allebei een imperium opbouwden met chopper-motorfietsen, elkaar de tent uit. Nu zijn ze weer samen te zien en sleutelen ze samen aan een nieuwe motor. Vraag is: hoelang gaat dit goed?

Mother and Child (Rodrigo García, 2009)

NPO 2, 22.40-00.35 uur.

Mother and Child is een film die kiest voor duidelijke taal. De titel maakt meteen helder wat het hoofdthema is waarop regisseur en scenarist Rodrigo García in drie afwisselende plotlijnen varieert. En de personages brengen geregeld onder woorden wie ze zijn, hoe ze in het leven staan en wat ze doormaken. Zo leren we dat de ooit ter adoptie afgestane advocate Elizabeth (Naomi Watts) briljant is in haar vak en ook in haar affaire met baas Paul (Samuel L. Jackson) haar emoties op orde houdt. Er kan geen misverstand over bestaan dat fysiotherapeute Karen (Annette Bening) een moeilijk mens is dat door een leemte in haar hart slecht in staat is tot wezenlijk contact. En het blijkt dat Lucy (Kerry Washington) en Joseph (David Ramsey) een warm echtpaar vormen, maar worstelen met hun onvervulde kinderwens. Dan ga je al snel vermoeden dat de gebeurtenissen vroeg of laat met elkaar verbonden raken - en dat doen ze ook.

Toch is Mother and Child een subtiele, volwassen film, die beheerst en zonder effectbejag te werk gaat. García, zoon van schrijver Gabriel García Márquez, kiest voornamelijk voor een statische, kalme cameravoering, waardoor de uitstekende acteurs alle ruimte hebben om de complexe emoties van hun personages af te tasten. Niet alles aan de film is even geloofwaardig (zo moet een hoogzwanger personage enkele maandjes te lang met een dikke buik rondlopen om de verhaaltjes netjes bij elkaar te krijgen) en de warm bubbelende muziek van Edward Shearmur had ook iets minder aanwezig mogen zijn. Kleine kanttekeningen bij een zorgvuldig drama.

Tous ensemble (Stéphane Robelin, 2011)

Canvas, 22.15-23.50 uur.

Vijf bejaarde vrienden willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en als dat eigenlijk niet meer gaat besluiten ze om samen in hetzelfde huis neer te strijken – alles beter dan het bejaardentehuis. Tous ensemble wordt verteld vanuit het perspectief van een student die het vijftal verzorgt; in ruil daarvoor mag hij ze observeren voor zijn scriptie over alternatieve woonvormen bij bejaarden. Dat maakt de film een tikje artificieel, al kent Tous ensemble ook voldoende waarachtige momenten. De acteurs weten wel raad met hun rollen; vooral Jane Fonda en Pierre Richard ontroeren als liefdevol, aftakelend stel. Maar het is Geraldine Chaplin die het meest natuurlijk is. Zij speelt Annie, de vrouw die haar huis heeft opengesteld voor haar vrienden, een opoffering die haar niet makkelijk afgaat.

Iron Man 3 (Shane Black, 2013)

BBC 1, 23.10-01.10 uur.

Shane Black, onder meer schrijver van Lethal Weapon 1 en 2, nam het regiestokje voor dit derde Iron Man-deel over van Jon Favreau en ontfermde zich daarnaast over het script. Hij plaatst de zoektocht naar een nuttige dagbesteding voor de verveelde, schatrijke industrieel en flamboyante superpakbezitter Tony Stark (Robert Downey Jr.) in de schoot van die held zelf. Als het kwaad zich eenmaal aankondigt, in de vorm van de uitbundig multi-etnisch uitgedoste en Amerika bedreigende terrorist The Mandarin (Ben Kingsley), doet Stark maar meteen een oproep via de media: hier heb je mijn huisadres, kom maar langs. Iron Man 3 speelt daarbij een weinig diepgaand maar niettemin slim uitgevoerd en amusant spel met de verwachtingen van het publiek, waarbij onder meer de Brit Kingsley zijn kwaliteiten als hoogstaand acteur op originele wijze kwijt kan.

Meer over