Film- en tv-tipsZaterdag 3 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 3 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Marwan Kenzari en Carice van Houten in ‘Instinct’ van Halina Reijn Beeld
Marwan Kenzari en Carice van Houten in ‘Instinct’ van Halina Reijn

Jongens

NPO 3, 15.30 uur

(Jeugd, Mischa Kamp, 2014) Het zindert tussen Sieger en Marc, die elkaar leren kennen tijdens een training voor een estafettewedstrijd. Maar Sieger (mooie doorbraakrol van Gijs Blom) doet liever niets met die gevoelens en probeert zich wijs te maken dat hij op meisjes valt. Regisseur Kamp weet in deze telefilm Siegers innerlijke onrust mooi te treffen en zorgt tegelijk voor een opmerkelijk fijn ontspannen vakantiesfeer, al is het bij deze zwaar verliefde puberjongens uiteindelijk niet meer geloofwaardig dat het bij wat zoenen en handje vasthouden blijft.

Gijs Blom en Ko Zandvliet in ‘Jongens’ van Mischa Kamp Beeld
Gijs Blom en Ko Zandvliet in ‘Jongens’ van Mischa Kamp

Heel Holland bakt kids

NPO 3, 19.25 uur

In een slimme spin-off van het populaire programma Heel Holland bakt presenteert Omroep Max een speciale kinderversie: Heel Holland bakt kids. Kandidaten tussen de 9 en 12 jaar oud moeten in korte tijd zo goed mogelijk een bakopdracht uitvoeren. Daarbij worden ze in de keuken wel geholpen door een volwassen partner, bijvoorbeeld een ouder of grootouder. Omdat het morgen dierendag is, is het bakken van een dierentaart vandaag de hoofdopdracht. Net als in de versie voor volwassenen neemt André van Duin de presentatie voor zijn rekening.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Sinds augustus wordt er in Wit-Rusland geprotesteerd tegen president Loekasjenko, ‘de laatste dictator van Europa’. Activisten botsen dagelijks met de politie, die demonstranten en oppositieleden oppakt. De EU en Rusland houden zich relatief afzijdig, waarschijnlijk uit angst voor een Oekraïnescenario. Hoewel de autoriteiten journalisten op afstand proberen te houden, maakte Vranckx een reportage tussen de actievoerders. De bejaarde Nina Baginskaja is met haar zelfgemaakte vlaggen een bekend gezicht geworden. Zangeres Olga organiseert protest-flashmobs.

Wild

SBS 9, 20.30 uur

(Drama, Jean-Marc Vallée, 2014) Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) besluit dat ze zichzelf wil vinden tijdens een 1.700 kilometer lange wandelroute in het bergachtige westen van Amerika. Geen origineel gegeven, maar Wild is verre van clichématig. Deels door het humoristische, nuchtere scenario van Nick Hornby, dat de hoofdpersoon niet leuker maakt dan ze is. En dat kan Witherspoon dan weer uitstekend spelen, in een film die geestig, beangstigend en ontroerend is, en meer gaat over vergeving en introspectie dan over het opzoeken van fysieke grenzen of de helende werking van de natuur.

Reese Witherspoon in ‘Wild’ van Jean-Marc Vallée Beeld
Reese Witherspoon in ‘Wild’ van Jean-Marc Vallée

Europeaan in New York

NPO 2, 22.00 uur

NPO-presentatoren zijn een reislustig soort, maar door de coronacrisis is het een stuk lastiger geworden om met een filmploeg de wereld over te vliegen. Om in de aanloop naar de presidentsverkiezingen toch verslag te kunnen doen vanuit Amerika, werd Arnon Grunberg ingeschakeld. De Nederlandse schrijver woont al ruim 25 jaar in New York en behandelt in een reeks videobrieven enkele belangrijke Amerikaanse thema’s. In Europeaan in New York bespreekt hij onder meer emigratie, gezondheidszorg, religie en zijn wens om Amerikaans staatsburger te worden.

Instinct

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, Halina Reijn, 2019) Het zelfverzekerde, intrigerende en knap opgebouwde regiedebuut van actrice Halina Reijn gaat over het grijze gebied tussen liefde en erotische aantrekkingskracht. Hoe kan het dat we soms zo snakken naar iets dat slecht voor ons is? Nicoline (Carice van Houten) werkt als psycholoog in een tbs-kliniek. Zij moet inschatten of de voor gewelddadige verkrachtingen veroordeelde Idris (Marwan Kenzari) toe is aan onbegeleid verlof. De internationaal doorgebroken hoofdrolspelers stellen niet teleur: Instinct is een showcase van hun kunnen. Het knettert geregeld, maar vooral in de meer terughoudende scènes zijn ze huiveringwekkend goed, als een geïmproviseerde dans tussen twee beschadigde zielen.

Les sauvages

NPO 2, 0.05 uur

Via zijn vriendin raakt acteur Fouad (Dali Benssalah) betrokken bij de Franse politiek. De vader van zijn verloofde is namelijk de charismatische Idder Chaouch (Roschdy Zem), die op het punt staat om de eerste Franse president van Algerijnse afkomst te worden. Na een moordaanslag op Chaouch staat het land op zijn kop, net als het leven van Fouad. Als de identiteit van de dader bekend wordt, zit de acteur klem tussen twee families. De zesdelige politieke thrillerserie Les sauvages vertelt een verhaal vol intrige, gesitueerd in een verscheurd Frankrijk.

Meer over