tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 28 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

This Magnificent Cake! Beeld Filmbeeld
This Magnificent Cake!Beeld Filmbeeld

This Magnificent Cake!

Canvas, 22.10 uur

(Emma De Swaef en Marc James Roels, 2018) Wanneer een uit vilt en wol opgetrokken stop-motionfilm van amper drie kwartier ontroert met de ontluikende romance tussen een alcoholistische kolonist en zijn slak, dan moet er iets bijzonders aan de hand zijn in dit wonderlijke pareltje, dat op surrealistische wijze afdaalt in het Belgische koloniale verleden. Het uit vijf verhaallijnen opgebouwde This Magnificent Cake! is als de nachtmerrie van een historicus die de hele dag heeft zitten piekeren over de ­verschrikkingen van de Belgische heerschappij over Congo, en daarna in verdraaide vorm alles nog eens over zich heen krijgt. Toch is het ook een heel stille film, eerder slaapwandelend dan koortsdromend.

Indiana Jones and the Temple of Doom

BBC 1, 14.10 uur

(Steven Spielberg, 1984) Drie jaar na het onvoorstelbaar succesvolle Raiders of the Lost Ark haalde Steven Spielberg, die ondertussen even E.T. the Extra-Terrestrial had gemaakt, zijn superheld Indiana Jones in 1984 weer van stal. Dit keer moet de krijgshaftige archeoloog op jacht naar verdwenen kinderen uit een Indiaas dorp in 1935. Wreder en minder geestig dan het origineel, maar de formule bleek nog lang niet uitgewerkt. Nog altijd redt Dr. Jones zich met droge humor uit benarde situaties; de actiescène met op hol geslagen mijnkarretjes mag klassiek worden genoemd.

Indiana Jones and the Temple of Doom. Beeld Filmbeeld
Indiana Jones and the Temple of Doom.Beeld Filmbeeld

A Confession

Canvas, 20.35 uur

Als inspecteur Stephen Fulcher (Martin Freeman) op een verdwijningszaak wordt gezet, beseft hij meteen dat het ernst is. De 22-jarige Sian O’Callaghan is niet teruggekeerd van een avondje stappen en niemand weet waar ze is. Dan worden er camerabeelden gevonden waarop te zien is hoe Sian bij een nachtclub in een onbekende auto stapt. De zesdelige Britse misdaadserie A Confession is de dramatisering van een waargebeurde zaak, waarmee Fulcher zijn carrière op het spel zou zetten. De eerste twee afleveringen zijn vanavond te zien op Canvas.

Natural World: Tasmania - Weird and Wonderful

BBC 2, 21.20 uur

Onder het zuidelijkste puntje van Australië ligt Tasmanië, het eiland dat zijn naam dankt aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman die er in 1642 voet aan wal zette. De natuur op Tasmanië is nog wilder en vreemder dan die op het Australische vasteland. In Natural World bestudeert David Attenborough de Tasmaanse duivel, een roofbuideldier dat ook een tedere kant blijkt te hebben. Verder zien we de enorme nesten van een giftige mierensoort, een lichtshow van duizenden glimwormen, het vogelbekdier en de enorme Tasmaanse reuzenkreeft.

Rundfunk: Wachstumsschmerzen

NPO 3, 21.40 uur

Een van de grote successen van 3Lab, de NPO-proeftuin voor jonge programmamakers, was de absurde comedyserie Rundfunk. Bedenkers Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout beleefden hierin bizarre avonturen als Tim en Erik op een middelbare school vol gestoorde docenten. In hun eerste theatervoorstelling Wachstumsschmerzen blijkt het typische gevoel voor humor van de makers het ook prima te doen op de planken. Ook in deze theatershow ligt het tempo weer hoog en zijn de grappen vaak grof, maar altijd origineel.

A Very English Scandal

NPO 2, 22.40 uur

In 1965 vreest parlementslid Jeremy Thorpe dat zijn affaire met stalknecht Norman Josiffe hem zijn politieke loopbaan zal kosten: homoseksualiteit is op dat moment nog strafbaar in Groot-Brittannië. Hij geeft de onvoorspelbare Josiffe zwijggeld, maar besluit later tot drastischer stappen. Het waargebeurde Jeremy Thorpe-schandaal vormde de inspiratie voor het boek A Very English Scandal van John Preston, dat werd bewerkt tot een dramaserie met Hugh Grant en Ben Whishaw in de hoofdrollen. De serie wordt de komende drie avonden uitgezonden door de NTR.

The Red Turtle

Canvas, 23.25 uur

(Michael Dudok de Wit, 2016) Het zijn de kleinste details die het bedachtzame animatiesprookje The Red Turtle zo mooi tot leven wekken. Kijk naar de zachtjes opwaaiende broek van de naamloze man die zojuist aanspoelde op een onbewoond eiland. Luister hoe de regen zich in de verte aankondigt met aanzwellend geruis, voor de bui boven een bamboebos in alle hevigheid losbarst. Wat begint als een realistisch opgevoerd overlevingsverhaal, transformeert tot een wonderlijke allegorie waarin de grens tussen leven en dood, mens en dier, droom en werkelijkheid steeds troebeler en onbelangrijker wordt.

The Red Turtle. Beeld Filmbeeld
The Red Turtle.Beeld Filmbeeld
Meer over