TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 25 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Beeld uit de film Loveless. Beeld
Beeld uit de film Loveless.

The Godfather: Part II

RTL 7, 20.00 uur

(Misdaad, Francis Ford Coppola, 1974) In het met zes Oscars bekroonde vervolg op Coppola’s maffiaklassieker neemt Michael Corleone (Al Pacino) na de dood van zijn vader Vito de leiding van de familie over. De manier waarop hij zijn macht consolideert en uitbreidt, wordt verbonden aan flashbacks naar de jonge Vito (Robert De Niro) en de opbouw van zijn misdaadimperium. De Niro en Brando zijn de enige acteurs die ooit een Oscar kregen voor dezelfde rol, maar het draait hier toch voornamelijk om Pacino, wiens Michael steeds minder menselijk wordt.

The Godfather: Part II. Beeld
The Godfather: Part II.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Sinds 2012 woedt er in Mali een strijd tussen het regeringsleger en rebellengroeperingen met een islamfundamentalistische signatuur. De islamisten streven naar een ‘pure’ islamitische staat zonder afgoderij en vernietigden al veel cultureel en historisch erfgoed. ‘Vranckx’ presenteert een reportage van de Britse verslaggever Krishnan Guru-Murthy, die laat zien hoe de regio Timboektoe wordt getroffen door het conflict. Inkomsten uit toerisme zijn noodzakelijk voor het onderhoud van het erfgoed, maar nu de toeristen wegblijven komt dat in gevaar.

Bevrijdingsjournaal januari 1945

NPO 1, 20.20 uur

De komende week staat de NOS direct na het Journaal van acht uur stil bij de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. In een nieuwe serie Bevrijdingsjournaals presenteert Herman van der Zandt het nieuws van 1945 alsof het vandaag is gebeurd. Centraal staan de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz in bezet Polen en de Hongerwinter in Nederland. In het westen van het land wordt de voedselsituatie nijpend en zijn de bloembol en suikerbiet onderdeel van het menu. Om aan eten te komen worden er hongertochten ondernomen naar minder getroffen gebieden.

NTR Kort: Tienminutengesprek

NPO 3, 21.20 uur

Wie er oog voor heeft, ziet er zo nu en dan een voorbijkomen op tv: de korte film. De NPO druppelt ze doorheen hun uitzendingen, als er weer eens een gat valt in de geformatteerde tijdvakken. Tienminutengesprek, ‘een moordlustige comedy met vingerverf', is een 11 minuten durende film uit 2018 van Jamille van Wijngaarden, naar een scenario van Renske de Greef. Moeder Marit (Randy Fokke) denkt dat er op de basisschool van haar zoon te weinig ruimte is voor zijn mannelijke energie. Juf Yvonne (Raymonde de Kuyper) probeert professioneel te blijven, maar weet na het zoveelste verwijt haar eigen opgekropte energie niet meer te bedwingen.

Loveless

Canvas, 22.25 uur

(Drama, Andrei Zvjagintsev, 2017) Wanneer de 12-jarige Aleksej tijdens de scheiding van zijn ouders doorkrijgt dat hij ongewenst is, trekt hij zijn eigen plan. Wat volgt, is een zoektocht met een pijnlijk ironische lading. Niemand keek naar de jongen om toen hij er nog was, maar nu moet hij koste wat kost worden teruggevonden. Met ijselijk mooie beelden en ontregelende momenten geeft cineast Zvjagintsev zijn tot nu toe meest toegankelijke (en in Cannes met de juryprijs bekroonde) film een mysterieuze lading. De hardheid van de personages is een symptoom van een verkilde samenleving. Meeslepend drama met een hart, maar ook een nachtmerrie met peilloze diepten.

‘Het komt allemaal voort uit persoonlijke ervaring. Die van mij, die van vrienden of van mensen die ik ken.’ Regisseur Andrei Zvjagintsev over Loveless, in een interview met de Volkskrant.

Nina

NPO 2, 22.40 uur

(Drama, Olga Chajdas, 2018) In Nina, op het IFFR bekroond met de Big Screen Award, willen docent Nina (Julia Kijowska) en automonteur Wojtek (Andrzej Konopka) een kind. Dat zit er zonder draagmoeder niet in. Hun laatste hoop vestigen ze op de jonge Magda (Eliza Rycembel). Frappant, dat schrijver-regisseur Chajdas haar debuut Nina heeft gedoopt: pas wanneer Nina tot haar eigen ontsteltenis voor Magda valt en ze een mooi getroffen verhouding aangaan, wordt het echt Nina’s film. Hoofdrolspelers Kijowska en Rycembel zijn aan elkaar gewaagd, met hun weerbarstige, op blikken en (bijna)aanrakingen stuttende spel.

Nina Beeld ..
NinaBeeld ..

Close up: Gershwin - De klassieke Amerikaan

NPO 2, 23.05 uur

Uit de Amerikaanse smeltkroes van culturen en geluiden is een muzikale stijl voortgekomen die uniek en herkenbaar is. Componist George Gershwin belichaamt deze stijl als geen ander. Close up presenteert vandaag een documentaire waarin regisseur Jean-Frédéric Thibault de levensloop van Gershwin volg aan de hand van vier belangrijke stukken: Rhapsody in Blue, An American in Paris, Concerto in F en Porgy & Bess. Met dit laatste werk - een opera voor een geheel zwarte cast - maakte Gershwin een keuze die destijds zeer gewaagd was.

Meer over