TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 25 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Lene Cecilia Sparrok in Sami Blood van Amanda Kernell. Beeld
Lene Cecilia Sparrok in Sami Blood van Amanda Kernell.

Before We Die

NPO 3, 20.30 uur

In het eerste seizoen van de Zweedse misdaadserie Before We Die (Innan vi dör) zagen we hoe de harde agent Hanna Svensson (Marie Richardson) haar zoon Christian (Adam Pålsson) liet infiltreren in het misdaadnetwerk van de Kroatische familie Mimica. Seizoen twee pakt de draad weer op: het spoor leidt naar corruptie binnen het politiekorps. Voordat Hanna de schuldigen kan aanwijzen, komt haar onderzoek door een lek op losse schroeven te staan. En dat brengt Christians leven in gevaar. Wie is er verantwoordelijk voor de gelekte informatie?

Das Weisse Band

NPO 2 Extra, 22.05 uur

(Michael Haneke, 2009) Een op het oog vredig dorp wordt geteisterd door nare, geheimzinnige voorvallen die langzaam maar zeker de ware aard van de bewoners aan het licht brengen. Paranoia, angst en wraakzucht verspreiden zich. In meedogenloos zwart-wit toont de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke dat Duitsland zich anders zou hebben ontwikkeld als de mensen in de jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog op een andere manier met elkaar waren omgegaan, en God niet hadden misbruikt om voor eigen rechter te spelen.

Leonard Proxauf in Das Weisse Band van Michael Haneke. Beeld
Leonard Proxauf in Das Weisse Band van Michael Haneke.

Sami Blood

Canvas, 22.10 uur

(Amanda Kernell, 2016) De 14-jarige Elle-Marja behoort tot de nomadische Sami-minderheid in Lapland en ambieert meer dan een herdersbestaan. Als ze wil studeren, zal ze echter compleet moeten breken met de wereld waarin ze is opgegroeid. Sami Blood is het zelfverzekerde maar ook wat keurige debuut van de Samisch-Zweedse regisseur Amanda Kernell. Met een genuanceerd scenario, dat zich grotendeels afspeelt in de jaren dertig van de vorige eeuw, schetst ze onder meer de discriminatie van de Sami, compleet met dokters die schedels komen opmeten. Kernell kiest nooit de eenduidige weg. Is Elle-Marja bezig met het afschudden van een conservatieve omgeving of verloochent ze onder invloed van anderen haar afkomst?

Becoming Matisse

BBC 2, 22.15 uur

De découpés – kunstwerken met uitgeknipte vormen van gekleurd papier – die Henri Matisse in zijn laatste jaren maakte, bezorgden de kunstenaar grote populariteit. Voor de oorlog was Matisse echter een rebel en een revolutionair die de regels van de westerse kunst verscheurde. In Becoming Matisse vertelt Sophie Matisse, de achterkleindochter van de kunstenaar, over de stormachtige beginjaren van de schilder. De documentaire volgt de levensloop van Matisse naar Parijs, Corsica en het Spaanse kustplaatsje Collioure, waar hij woonde tijdens zijn artistieke doorbraak.

Mondo

NPO 2, 22.25 uur

Hoe komen cultuurliefhebbers de week door nu alle evenementen zijn afgelast? In Mondo ontvangt Nadia Moussaid vanavond actrice Lineke Rijxman, momenteel te zien in de serie Koppensnellers op NPO 3, die een blokkenschema met alternatief cultuuraanbod presenteert. Ook te gast is Pax the Humanoid, een van de vocalisten uit The Kyteman Orchestra van Colin Benders, die al tien jaar bezig is aan een soloalbum. In de studio treedt hij op met Love Rocks. Componist Merlijn Twaalfhoven begon de Academie voor Onzekerheidsvaardigheid en vertelt daarover.

Het uur van de wolf: Coldplay: A Head Full of Dreams

NPO 2, 23.20 uur

In 1998, toen Coldplay bij het grote publiek nog onbekend was, deelde frontman Chris Martin zijn toekomstplannen voor de band. Over vier jaar zou Coldplay ‘massive’ zijn, vertelt hij voor de camera van documentairemaker Mat Whitecross. Het bleek een nauwkeurige voorspelling. A Head Full of Dreams is een uniek document over de band, omdat het hele proces van ontdekt worden tot het optreden op grootschalige wereldtours in beeld wordt gebracht. Whitecross combineert zijn archiefbeelden met backstage-opnamen en uitvoeringen van de grootste hits.

Alles is familie

NPO 1, 23.35 uur

(Joram Lürsen, 2012) Een dikke twee uur aan romantische-komediegedoe: familieverwikkelingen, wel of niet beantwoorde liefdes, een kinderwens. Centraal staan de perikelen van de familie De Roover. We vallen binnen op een scharniermoment: schoonzus Winnie (Carice van Houten), een gevierd doch verkrampt therapeut, wil een baby, maar raakt niet zwanger van haar narcistische man Rutmer, die tegen een vroege midlifecrisis aan zit. De mazen in het verhaal zijn grover dan bij voorganger Alles is liefde (2007), maar het scenario biedt alle ruimte voor het scherpe gevoel voor humor van scenarist Kim van Kooten.

Benja Bruijning en Carice van Houten in Alles is familie van Joram Lürsen Beeld
Benja Bruijning en Carice van Houten in Alles is familie van Joram Lürsen
Meer over